Róbert vagyok, influenszer

fórum,playboy,playboy cikk,playboy feature,winkler róbert,influenszer,influencer,sör,vlogger
Előfizetek

Nem mondom, hogy mindenki szégyelli, de nem láttam még olyat, hogy valaki influenszeri minőségében volt jelen, és ne rándult volna össze az influenszer szó elhangzására. Kicsit tényleg gáz…

Szerencsére szokva vagyok a ciki dolgokhoz, például az autós újságíró is a szakma legalja, mégis elég gyakran áll a nevem mögött, oszt tessék: élek. Meg hát influenszer és influenszer között is jelentős különbségek vannak.

Leggyakrabban az influenszer olyan, mint a celeb. Ezen belül aki szólóban termel tartalmat az interneten (blogot írt), az volt a blogger, vagy utóbb az olvasásnál a mozgóképes tartalmat előbbre helyező közönségnek videókat, a vlogger. A 2000-es évek rétegsztárja, a blogger mára olyan retró lett, hogy régészt kell fogadnunk, ha megnéznénk egyet, mikor kifordítja a földből a dózer a sztrádaépítésen.

Én az influenszerségen belül youtuber vagyok, amelyik az a kaszt, amelyik szar videókat fos ki magából sok pénzért. Én történetesen söröket tesztelek, és a nézők annyira szeretik, amikor valami szörnyűségtől a hányás kerülget, hogy még Norvégiából meg Ausztráliából is küldenek rossz söröket. Elég elkötelezett társaság (Angliába egy nyomorult pulóver ötezer forintért megy el postán), én pedig igyekszem megszolgálni a bizalmat.

Nézzük előbb az Insta-influenszert. Dukai Regina például az, lapzártakor 331 ezer követővel. Az Insta-celeb vagy influenszer ugye – tényleg, az influenszer már majdnem akkora sértés, mint a celeb – abból él, hogy képeket rak az Instagramra pénzért. Utóbbi tényezőre ma már kötelező is felhívnia a figyelmet. Ugye már nézegeted is Dukai Regina Insta-oldalát. Olyan lőtte a képeket, aki tud fotózni, meg persze az sem hátrány, hogy a modellnek van modellmúltja (és jelene). Meg hát szépnek lenni külön szakma. Nekem is volt már az életben pillanatom, amikor jól néztem ki, de mondjuk a jövő kedd fél 11-et nem tudnám tutira bevállalni. Dukai Regina igen.

Megérkeztünk: ez egy szakma. Dukai Regina képes időben megérkezni még egy olyan, nyugdíjasokra optimalizált médium, mint az ATV stúdiójába is, hiszti nélkül kivárni másfél óra káoszt, jól kinézni, és mire végre kigyullad a megfelelő kamerán a piros lámpa, cukin elmondani azt a három összefüggő mondatot, amiért (ingyen) berángatták a vitán felül szar délutáni műsorba. Mert ez is hozzátartozik.

A youtuber még ennél is többet melózik. A világért sem becsülném le az Insta-celebek munkájának összetettségét, de hiába fogalmaznánk udvariasan, mégiscsak a youtuber az igazi zenebohóc. Írja, rendezi, és a főszerepet játssza. Plusz a videót összevágja, fényeli és hangkeveri, képszerkeszt egy borítóképet, és persze gondozza a kapcsolódó közösségi médiás felületeket. Ha valaki azt hinné, a YouTube valami tinijátszótér, nem téved, mert az is, de nem főleg az. Oké, a gyerekközönség boldog-boldogtalanra feliratkozik, de szerencsére sok cég már nemcsak a feliratkozószámot, hanem a konkrét nézettséget is figyeli. Meg a nézők korösszetételét. Bizony, a tévék rémálma, a nézettséget obskúrus módszerekkel mérő AGB Nielsen is kezdheti keresni a vazelint, mert lassan felhelyezheti magának mind az 500 szupertitkos távkapcsolóját, mint Pillangó a patront a fegyencszigeten. A YouTube-nál gyakorlatilag nyilvános, kit kik néznek. És itt aztán elég hamar jelentősen felértékelődik a kimutatható nézettséggel rendelkező 40+-os youtuber, akinek 18+-os közönsége van.

A gamerben az a vicc, hogy bár nem gondolta volna, hogy egyszer az lesz a munkahelye, hogy videójátékokkal játszik, az még jobban meglepte, hogy néha mennyire tele van vele a töke. Hetente legalább egy videó a YouTube-ra egy új játékról, plusz mindennap nyom pár óra élő játékot a Twitch nevű gamercsatornán. Hát igen, nekem is néha nyűg a sörkóstolás, nem véletlen, hogy például a „15 bajor búzasör” nevű pakkot vagy két hónapja tologatom.
A múltkor egy régi, nagy tévés név panaszkodott nekem, hogy tessék, mindent tönkretettek, nincs már hol dolgozni, tessék, már az ATV is egy fideszes bástya. Mondtam neki, hogy haver, miért nem csinálsz egy YouTube-csatornát? Az Ablak ugyanúgy nem fog már feltámadni, mint Déri János, imádnak a nyugdíjasok, mi bajod lehet? Csúnyán nézett rám, azt hitte, szívatom. Pedig nem.

A szerző újságíró, youtuber, influencer, Winkler

Tovább olvasok
Heti trendi eyecandy

A hét legjobb női ismét összegyűltek!

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Egyéves előfizetés (10 lapszám) 9950 Ft helyett csak 4950 Ft. Így most 995 Ft helyett lapszámonként csak 495 Ft! Egyéves elofizetés(10 lapszám) 9950 Ft helyett csak 4950 Ft. 995 Ft helyett lapszámonként 495 Ft.

Csak 4950 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem