Woody Allen 68 millió dollárra perli az Amazont

woody allen,amazon,per,vád
Forrás: Getty Images
Előfizetek

A cég kipattintotta a rendezőt, miután ismét megvádolták nevelt lánya molesztálásával.

Woody Allen azt állítja, az Amazon Studios szerződést szegett, amikor megtagadta négy filmjének forgalmazását.

Annak érdekében, hogy Allen úr nemzetközi hírnevét, színvonalát, tehetségét és eredményeit kiaknázza, a(z) - technológiai piacon óriásnak számító, de Hollywoodban kezdő - Amazon Allen úrral és cégével, a Gravierrel szerződést kötött, amely szerint Allen úr jövőbeli filmjeit finanszírozza és terjeszti és ígéretük szerint a művész úr "új otthonra" lel náluk. 2018 júniusában ugyanakkor az Amazon jogalap nélkül visszalépett a megállapodástól, megszüntette azt, miközben tisztában volt vele, hogy intézkedései jelentős kárt okozhatnak mindenkinek, aki részt vett a gyártásban: Allen úrnak, a Graviernek, a befektetőknek, a művészeknek és a személyzetnek egyaránt.

- áll a periratban.

A rendező azt állítja, egy huszonöt évvel ezelőtti, alaptalan vádaskodás miatt történt a szerződésbontás - Dylan Farrow, a rendező nevelt lánya szerint Allen szexuálisan zaklatta őt, amikor még kiskorú volt.

A dokumentum szerint Farrow megjegyzései és állításai nem lehetnek hatással a szerződésre, mivel az Amazon már akkor tisztában volt ezekkel a vádakkal, amikor megkötöttek négy különböző üzletet a rendezővel.

woody allen,amazon
forrás: Getty Images

2017 decemberében az Amazon Studios két vezetője találkozott Allennel és társaival, ahol megbeszélték, milyen negatív hatásai lehetnek a ténynek, miszerint az Amazon egykori vezérigazgatója, Roy Price hasonló vádakkal néz szembe, mint - egyébként jó barátja - Harvey Weinstein és a The Weinstein Company. Price - aki Allent az Amazonhoz szerződtette - 2017 végén kényszertávozott a cégtől, miután megnevezték egy zaklatási botrány során. Egy későbbi találkozón Allen és az Amazon megegyeztek, hogy eltolják a rendező új filmje, A Rainy Day In New York megjelenését, amíg lecsendesednek az indulatok. Ez nem így történt. Fél évvel később az Amazon megüzente Allan cégének, hogy a vállalat sem belföldön, sem külföldön nem hajlandó forgalmazni, vagy bemutatni a filmet.

Az Amazon ügyvédei szerint nem látják praktikusnak az Allennel való további együttműködést a "bekövetkezett események" miatt, amelyek rossz fényt vethetnek a vállalatra, csak úgy, mint a "megújított vádak", illetve a rendező "megkérdőjelezhető hozzászólásai" a témával kapcsolatban. Allen ügyvédei szerint ezeknek a vádaknak semmi közük a szerződéshez, homályos kijelentések, bármilyen valós jogi értelmezhetőség híján.

women's march,new york,harvey weinstein,louis ck,donald trump,woody allen,kevin spacey
forrás: Getty Images

A #MeToo-vádlottakra valóban rájár a rúd: bár bőven elég egy Twitter-bejegyzés, hogy derékba törjenek ígéretes karriereket, és még soha senki nem jelentett fel senkit, a népharag össztüze elérte, hogy Kevin Spacey-t ne csak a Netflix gyilkolja ki a House Of Cards-ból, de Ridley Scott A világ összes pénze című film jeleneteiben simán kicserélte az Oscar-díjas színészt Christopher Plummerre, állítása szerint "üzleti megfontolásból".

Louis CK-t (aki konkrétan nem zaklatott senkit, csak egy ártalmatlan, mezei perverz) egy, a The New York Times-ban megjelent cikket követően az HBO és az FX is büntette: korábbi sorozatait kivették a műsortárból, az HBO-nak forgatott - egyébként fergeteges - I love you, Daddy című filmjét pedig be sem mutatták.

louis ck,i love you daddy,mozipremier
forrás: Getty Images
A New York-i bemutató helyszíne, miután lemondták a filmpremiert

Egy úriember mindig tudja, hol a határ.

Kötelező olvasmány

The Verge, Variety, Hollywood Reporter

Tovább olvasok
Playboy Nagyinterjú - Hosszú Katinka

Minden erős nő mögött egy erős férfi áll. Hosszú Katinka edző férjével tudta magából kihozni a maximumot és lett a világ Iron Ladyje.

Mia egy valódi sellőlány

Hidratál és hidratál. Ja, hidratál is!

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Egyéves előfizetés (10 lapszám) 9950 Ft helyett csak 4950 Ft, így lapszámonként csupán 495 Ft.

Csak 4950 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem