Fegyverpornó

Fegyverpornó
Előfizetek

Ellátogattunk a Hudson folyó partjához kikötött USS Intrepid csatahajó fedélzetére.

Ha az előző New-York-i cikkünk – ahogy írtuk – "felhőkarcoló-pornó" volt, akkor, ami most jön, az egyenesen "fegyverpornó". Az USA néhány helyén – San Diego-ban is például –, ki van kötve a parthoz egy csatahajó, szépen megpakolva egy rakás repülőgéppel. Nos, New York-ban, a meglepően széles Hudson folyón, az USS Intrepid nevű repülőgéphordozó ringatózik.

Olvasd el az előző részt is!
Olvasd el az előző részt is! New York-i anzixxx

És a hajót telirakták a legkülönlegesebb repülőgépekkel és helikopterekkel. Az Intrepdid Sea, Air & Space Museum Complex valóban teljesen komplex aranybánya minden fegyvermániásnak – meg mindenkinek, akinek van szeme a látásra. A hajó maga halál izgalmas, a rajta állomásozó vadász-és felderítőgépek szintúgy. Koktélcseresznye a gépolajos tortán a hajó mellett parkoló Concorde repülő, a hajó tatján állomásozó Enterprise űrrepülőgép, valamint az Intrepid mellett ringatózó Grower tengeralattjáró – fedélzetén egy csini kis szárnyas atomfegyverrel. A múzeum meglátogatható potom 33 dollárból, és ha az ember belefeledkezik a dolgokba, hát simán eltölthet ott akár egy teljes napot is. Ha azonban nem hadtörténészként végeztél az ELTE-n, akkor is érdemes rászánni bő három órát.

new york,csatahajó
Harci gépek, csatahajó & New York

Az USS Intrepid – leánykori nevén The Fighting "I" – egyike a 24 darab Essex-osztályú repülőgéphordozónak. A II. Világháború alatt bocsátották vízre, és számos csatában vett részt a Csendes-óceáni hadszíntéren. Volt, hogy jól megsorozták, és még kamikaze repülő is belé csapódott – de az Intrepid mindent túlélt. Békeidőkben is jó szolgálatott tett. Az '50-es években átalakították, hogy sugárhajtású gépeket is tudjon fogadni. Sokszor ment űrhajókért is: a Mercury- és a Gemini-kapszulákat halászta ki az óceánból, azok visszatérése után. Aztán újra hívta a haza: Vietnámban is harcolt a nagy vízi vas. 1974-ben vonták ki a forgalomból; 1982 óta horgonyoz a Hudson folyón, és szolgál mindennél izgalmasabb látványosságként.

Látogassunk most el a fedélzetére!

F 16

General Dynamics F-16 Fighting Falcon: a klasszikus svájci bicska. A vietnami háború alatt merült fel az igény egy megbízható és viszonylag olcsó, jól manőverező gépre. 1978-ban mutatták be a működőképes prototípust. Több mint 4000 készült belőle. 27 ország légiereje használja.

a-12,sr71,sr-71,blackbird,cia

1962-ben szállt fel a szupertitkos projektként kezelt A-12-es, a tulajdonképpeni SR-71 Blackbird elődje. Felderítési célokra használta a CIA. Megtehette, hisz 29 kilométer magasan tudott haladni, háromszoros hangsebességgel.

grumann e-1b,mig

1958-ban állt szolgálatba ez a repülő radar. A Grumann E-1B Tracer Észak-Vietnam felett repülve riasztotta az F8-asokat, amikor közeledtek az ellnséges MIG-ek. Több száz kilométerre látott el ez a repülőgép.

sikorsky,hh-52,seaguard

26 éves karrierje során több mint 15 ezer embert mentett meg meg a Sikorsky HH-52 Seaguard helikoptertípus. Ez volt az első turbinával ellátott helikopter.

bell uh-1,huey

Mindenki ismeri, aki látott már valaha legalább egy vietnámos filmet. Ez a Bell UH-1A Iroquois (Huey) csapatszállító- és mentőhelikopter. 1959-ben állt szolgálatba.

mikorjan,mig-21,pfm

Az ellenség cucca: Mikojan Gurevics MIG-21 PFM. 1959-ben állt szolgálatba a Szovjetunió első Mach 2.0-ra képes vadászgépe. 13 ezer készült belőle, és ettől típustól még az Intrepiden is tartottak. Mi több: részben e típus miatt jött létre a híres Top Gun, ahol az amerikai pilótákat oktatták az ellene való légi harcra.

aerospace av-8c harrier

Íme, a brit haditengerészet büszkesége, a helyből felszálló British Aerospace AV-8C Harrier. Fejlesztése, a bonyolult megoldások miatt, tíz évet vett igénybe. Első repülése 1967-ben történt.

A következő részben alászállunk az USS Intrepid gyomrába.

(A képeket a Canon SX740 HS gépével lőttük.)

Tovább olvasok
Heti trendi eyecandy

Élvezetes szabadnap!

Playboy Nagyinterjú - Hosszú Katinka

Minden erős nő mögött egy erős férfi áll. Hosszú Katinka edző férjével tudta magából kihozni a maximumot és lett a világ Iron Ladyje.

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Egyéves előfizetés (10 lapszám) 9950 Ft helyett csak 4950 Ft, így lapszámonként csupán 495 Ft.

Csak 4950 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem