Egy egész város várakozik síri csendben

stradivarius,hegedű,cremona,olaszország
Előfizetek

Antik hegedűk hangját zárnák szelencébe az utókornak, ezért heteken át mindenki lábujjhegyen közlekedik az olasz kisvárosban.

A hangszerek egyedi hangjának digitalizálása nem új keletű dolog: egyszerűbb egy zajcsomagot megvásárolni, aztán muzsikakészítő programmal csavargatni, mint beruházni egy sok esetben százmilliókat érő zongorába, brácsába, vagy dobszerkóba.
Főleg, ha a szobaproducer nagyon szeretne egy vonósnégyest az alkalmazott muzsika (pl. filmzene) hátterébe, de erre - vagy anyagi, vagy egyéb okokból - nincs lehetősége.

A tökéletes felvételhez azonban tökéletes miliő szükséges. Általában egy jól hangszigetelt stúdió is megteszi, de vannak, akik nem érik be ennyivel.

stradivarius,hegedű
forrás: Wikipedia

Az olaszországi Cremona városában található Museo del Violinóban egész januárban igyekeznek három híres cremonai hangszerkészítő, Antonio Stradivari, Amati és Guarneri del Gesù világhírű hegedűinek hangját megörökíteni, ezért arra kérték a lakosságot, hogy síri csendben töltsék a következő heteket.

Minden egyes Stradivariusnak saját személyisége van, amik az idő múlásával ködbe vesznek. Természetesen vigyázunk rájuk és folyamatosan restauráljuk a hangszereket, de öregednek, néhány évtized és annyira törékennyé válnak, hogy képtelenség megszólaltatni őket. Mindenképp szükség van arra, hogy az eredeti hangjukat megőrizzük, ezért dolgozunk a megmentésükön.

- mondta Fausto Cacciatori, a hegedűmúzeum kurátora a The New York Times-nak.

A legnagyobb gondunk az volt, hogy a múzeumot macskaköves utcák ölelik körül, ami egy rémálom. Vagy éjszaka kellett volna dolgoznunk, vagy lezárni a környéket.

stradivarius,hegedű,cremona

Szerencséjükre, Cremona polgármestere egyúttal a Stradivarius Alapítvány elnöke is, aki örömmel beállt a projekt mögé és öt hétre lezáratta a belvárost.

Lehetőségem lesz megmutatni az unokáimnak, hogyan szólt egy eredeti Strad'. Halhatatlanná tesszük a valaha készült legjobb hangszert!

- mondja az egykori DJ és ötletgazda, Leonardo Tedeschi.

cremona,olasz város
forrás: escape-artists.com
Cremona jelenleg a bolygó legcsendesebb városa

Négy zenész több mint egy hónapon át, heti hat nap, napi nyolc órában játszik két hegedűn, egy brácsán és egy csellón, különféle technikával. A hangszerek "énekét" harminckét, különlegesen érzékeny mikrofonnal rögzítik a múzeum nagytermében

Fizikailag és mentálisan is megterhelő ez a zenészeknek. Több százezer egyedi hangot kell megszólaltatniuk. Néhány évig eltartott, mire megengedték, hogy egyáltalán hozzányúljunk az ötszáz éves hangszerekhez. Aztán tanulmányoztuk a koncerttermet, megtaláltuk a legjobb zenészeket és felszereltük a megfelelő technikát.

- mesélte Thomas Koritke, hamburgi technikus, projektvezető.

A mikrofonok olyannyira érzékenyek, hogy amikor egy néhány utcával arrébb lévő kávézóban a pincér véletlenül lesöpört egy poharat az asztalról, belehallatszott a felvételbe.

Egy random hazai faluban tökéletes felvételeket lehetne készíteni dubstephez: kizárt, hogy bárki is befejezze a flexelést csak azért, mert valaki mikrofonokkal játszik.


Nekik bármit eljátszanánk!

Nézd meg a galériánkat> 10 kép
Varázslatos csajok
Tovább olvasok
Esti mese: hogyan legyél drogdíler

Elengedhetetlen, hogy legyen sütnivalód és szélessávú internetkapcsolatod!

Ki az: szőke, kék szemű és elcsavarja a fejed?

Casey mindent bedob és mindent ledob!

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Egyéves előfizetés (10 lapszám) 9950 Ft helyett csak 4950 Ft, így lapszámonként csupán 495 Ft.

Csak 4950 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem