Presser Gábor: Néhány óra intenzív zongorázás felér egy tonna megmozgatásával

Presser Gábor
Forrás: Playboy
Előfizetek

Októberi arénás koncertje előtt beszélgettünk a 70 éves legendával.

Sok olyan zenésszel beszélgettünk már a Playboyban korábban, akik keményen tartják maguk körül azt az imidzset, hogy ők sose öregszenek meg. De nem csak mondják, élik és érzik is. Pici bácsi is így van ezzel hetvenévesen?

Ha a zenélésről sok muzsikus hiszi, hogy életben tartja az embert, az persze nagyon jó, legfeljebb nem igaz. Jól ki lehet fáradni zenélés közben, nagyon lehet izzadni, nagyon lehet lihegni egy koncert után, és a zenétől ennél sokkal többet lehet visszakapni. Akkor is, ha sokan nézik, sokan hallgatják, és akkor is, ha csak hárman játszanak egy szobában. Nekem ez bőven elég, de fiatalon azért nem tart. Azt díjazom, ahogy Keith Richards 75 évesen vállalja az öregségét, ez úgy néz ki jól. Nem az számít, hány éves a muzsikus, hanem az, amit kapsz, mikor hallgatod. Attól, hogy valaki sosem őszül meg, na’ az hangszeren még kicsit kevés.

Fizikailag mekkora igénybevételt jelent manapság a koncertezés?

Azt gondolom, az idegi, lelki igénybevétel a hosszú próbák alatt legtöbbször lényegesen jelentősebb, de így az Aréna előtt most a fizikai rész is komolynak látszik. Már nem emlékszem, hol olvastam fiatal koromban, hogy néhány óra intenzív zongorázás felér egy tonna megmozgatásával. Furcsának tűnik, de ezt írták. A zenélés komoly fizikai munka, sok belső feszültséggel, ez pedig jócskán kivesz az emberből. Nem méri senki, hogy ez mit jelent kilókban, de ha minden koncertemen fogynék, már rég modell lennék. Szerintem mindannyian próbáljuk láthatóvá tenni, mekkora munkát is végzünk, de a zongoránál ülve énekelni, na az tényleg komoly erőfeszítés. Az ember nem arra van kitalálva, hogy félbehajtva énekeljen. Aztán mégis. Az énekesek a rekeszizmokat kell hogy használják, ez ülve nem olyan kényelmes...

Edz rá valahogy? Akár táplálkozással, alvással, légzésgyakorlatokkal?

Hát igyekszem, igyekszem, de szerintem a legjobb edzés erre a gyakorlás. Bennem van az örök hiányérzet, hogy még és még kéne gyakorolni, többet gyúrni a zongorát, nyilván közben érdemes levegőt is szedni ügyesen, technikásan. Az alvás is kezd érdekelni, régebben nem voltak komolyabb eredményeim, most kicsit ráhajtok.

A teljes interjút a Playboy szeptemberi számában olvashatjátok.

Tovább olvasok
Victoria örömmel Dubajozik

Ne gondolj semmi rosszra!

Húzd fel Jézus cipőjét!

A tizenharmadik apostol szerint annak idején Jézussal mindenhová gyalog jártak, ezért nincs kövér apostol. De cipőről egy szó sem esett.

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Egyéves előfizetés (10 lapszám) 9950 Ft helyett csak 4950 Ft. Így most 995 Ft helyett lapszámonként csak 495 Ft! Egyéves elofizetés(10 lapszám) 9950 Ft helyett csak 4950 Ft. 995 Ft helyett lapszámonként 495 Ft.

Csak 4950 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem