Playboy Nagyinterjú - Dárdai Pál

dárdai pál,vezetőedző,edző,focista,futballista,foci,futball,hertha bsc,hertha,berlin,magyar vá
Forrás: Glódi Balázs / PLAYBOY
Előfizetek

Kapitány, kapitányom!

A magyar labdarúgó-válogatott új szövetségi kapitánya e kiüresedett, százszor megbecstelenített pozíciót olyan lendülettel és becsvággyal foglalta el, hogy lassan mindenkit magával ragad a lelkesedése, a kisugárzása és – egyelőre – a sikere.

Valóban Mr. Keatinget, a Holt költők társasága irodalomtanárát idézi a fanatizmusa és az a rajongás, amellyel a szavain csüngnek a játékosai, a szurkolók, és a máskor oly cinikus újságírók. hasonló a helyzet körülötte Berlinben is, ahol ottjártunkkor lett Dárdaiból a Bundesliga legfiatalabb edzője.

- Az interjú a Playboy 2015 márciusi számában jelent meg -

Mindig hajnalban kelsz? Emlékszem, a válogatottnál már játékosként is neked főtt az első kávé a masszőr szobájában.

Mindig. De én is fekszem le leghamarabb. Tinédzserként vésődött belém Sági Sanyi bácsinak, apuék akkori atlétaedzőjének intelme: ha jó futballista akarsz lenni, meg kell ismerned a saját szervezetedet. Én pedig katonaként, amikor minden nap hajnali ötre kellett a laktanyában lennem, hogy nyolckor már le is léphessek és mehessek edzésre, rájöttem, hogy ha korán kelek, erősebbnek érzem magam a délelőtti tréningen. Azóta is így teszek.

És az esti meccseken nem voltál álmos játékosként?

Dehogy, az adrenalin ébren tart!

Lassan húsz éve munkahelyed a berlini stadion. Eszedbe jut, hogy Hitler dicsőségére épült az 1936-os olimpiára?

Óhatatlanul igen. Megalomániájának mai, pozitív hatása, hogy a hatalmas, széles utakon pillanatokon belül eltűnik 70 ezer ember egy-egy meccs után. Az épületet amúgy műemlékként kezelik, nem szabad bele liftet építeni például, szegény szertáros ma is a lépcsőn cipeli fel a szereléseket az öltözőbe. Egyszer kiköltöztettek minket, mert fertőzés került a vízvezetékrendszerbe, s akkor tárult fel előttem az a hatszáz méteres, egykor titkos alagút, amelyen keresztül a föld alatt is megközelíthető a stadion.

Gyerekkorodban milyen karrierre vágytál? Melyik klubban, melyik országban szerettél volna játszani?

A leginkább a Pécs piros-fekete Puma melegítőjére vágytam, apuék csapatába, a gyönyörű csapatbuszra. De amikor négyéves koromban, a ritkán engedélyezett nyugati utak egyikén meglátogattuk a bajorországi rokonokat, apu elvitt a müncheni Olimpiai Stadionba, s onnantól kezdve ott akartam focizni. Voltaképpen teljesült az álmom: ha ellenfélként is, de játszottam Münchenben, hiszen Bundesliga-játékos lettem, amire mindig is vágytam. Amikor húszévesen ideérkeztem, másodosztályú volt a klub, sokan kinevettek, aztán együtt nőttünk föl a csapattal a Bundesliga I-hez.

A német vonzalom a rokoni szálak miatt is érthető. De a románok elleni válogatott meccs előtt azt kellett olvasnom mindenütt, hogy büszke vagy a bukovinai székely származásodra. Bevallom, ez nekem rájátszásnak, manírnak tűnt…

Pedig nem én dobtam be a köztudatba, hanem egy újságíró kérdezett rá. Valóban számon tartjuk a székely ősöket, de nem akarok hazudni, nekem ez már nem sokat jelent.

dárdai pál,vezetőedző,labdarúgó
forrás: Glódi Balázs / PLAYBOY

Mit szeretsz Berlinben és mit nem?

Szeretem a stadiont, a füvet, a focit… Sokaknak visszatetsző lehet, de engem tényleg csak a foci érdekel. A többi nevezetességet még ráérek megnézni. Mindenesetre ez nem Németország, ez Berlin. Saját, sokszínű kultúrával, és persze szegényebb negyedekkel – mi többnyire a szebbik arcát látjuk. Tíz évet vártam egy telekre a stadion közelében, hogy a város közepén kertes házam lehessen. Most nagyon közel lakom a pályához, egyben az edzőközponthoz, bent a városban, mégis a saját világomban, kerti focipályával, az általam nevelt rózsákkal. Tudod, milyen gyepem van? Tudod, mi az a rágógumiteszt? Amikor a rágógumi megáll a sűrű fűszálak tetején! Nálam megáll, én nyírom, gondozom a füvet. Ha valamit csinálok, bármi legyen az, azt halálosan komolyan veszem!

Szóval mit nem szeretsz a városban?

Nem tudok ilyet mondani. Itt még dugó sincs, a gyerekek jó suliba járnak, minden ideális.

A legtöbb futballista kimarad az iskolából, elhanyagolja a tanulást, mert már fiatalon jól keres. Neked van érettségid?

De még mennyire! Édesanyám nem engedte, hogy a sportosztályba járjak a többi pécsi focistával, nekem az országosan is a legerősebbek közé tartozó Nagy Lajos Gimnáziumban kellett tanulnom. És hiába volt már profi szerződésem, a szüleim nem engedték, hogy a meccsprémiumon túl fizetést is kapjak, amíg le nem érettségizem. Ma már a fiamnak is van szerződése, fizetése, de fogalma sincs, mennyit kap, külön számlán gyűjtjük neki, majd felnőttként egyben megkapja. Én aztán a Testnevelési Egyetemet is elkezdtem Pécsett, próbáltam is együtt csinálni a futballal, de amikor mondjuk szertornagyakorlat után fürdés nélkül, taxival rohantam edzeni a pályára, be kellett látnom, hogy fizikai képtelenség. Kicsit sajnálom, mert jól jönne egy diploma, a pedagógiai tanulmányok.

Elégedett vagy a játékos-pályafutásoddal?

Igen, főleg, hogy szinte fél lábbal játszottam végig. A skótok elleni olimpiai selejtezőn megsérültem tizenkilenc évesen, ripityára ment a bokám, ki is kellett hagynom az atlantai olimpiát. Innen kellett újrakezdenem, és lettem német másod-, majd első osztályú játékos, hatvanegyszeres válogatott, és szerepeltem összesen negyvennégy nemzetközi kupameccsen a Herthával, köztük a BL-ben is, a Milan elleni győztes találkozón is például. És persze klubrekorder lettem a 286 Bundesliga-egyes mérkőzésemmel. Az orvosok azt mondják, hogy a rossz lábamra csak századmásodpercekre támaszkodtam, nem tudatosan, de olyan technikát fejlesztettem ki, mint a paralimpián a féllábú futók a műlábbal. Az utolsó játékoséveimben már több diklofenákot ettem, mint más franciadrazsét.

A fiaid jól beszélnek magyarul?

Többé-kevésbé igen, s ez csak úgy lehetséges, hogy otthon csak magyarul beszélünk. És magyar állampolgárok, egyikünknek sincs kettős állampolgársága, magyarok vagyunk, pedig sokszor kérdezik, hogy miért nem vesszük fel a németet. Nem vesszük fel.

Ki a legjobb futballista: idősebb, ifjabb vagy legifjabb Dárdai Pál?

A focit gólra mérik. Ha Pécsett végigmegyünk az utcán, még mindig aput ismerik meg a legtöbben. A támadók az igazi sztárok. Palkó is támadó, már szerződése van a Herthánál. Marci az iskolacsapat sztárja, róla beszélnek leginkább a berlini szülők, Bence, a kicsi, őstehetség, tiszta öregapja. Az edzők az olyan játékosokért is rajonganak, amilyen én voltam: megbízható, fut, dolgozik, fegyelmezett. A három fiú is három különböző karakter.

Mi lesz, ha utoléri a srácokat a dilemma: a magyar vagy a német válogatottban szerepeljenek?

Valamennyire már utolérte. De Palkó egyelőre sem a magyar, sem a német U15-ös válogatott összetartásaira nem megy: minden adott a fejlődéséhez a klubjánál. Nem hiányzik, hogy kizökkenjen a ritmusból, kimaradjon az iskolából, összezavarja őt egy teljesen más közeg mondjuk Magyarországon. Ez így helyes, hiába bántanak már minket most is érte. Pedig a Herthától pluszpénzt is kapna a válogatottságért. És ha majd valóban dönteni kell, az legyen az ő döntésük, rábízom a fiaimra. Egyébként tisztában vannak a magyarságukkal, ma már minden évben a Balatonon nyaralunk, az a legjobb, leszoktunk a puccos nyaralóhelyekről, a legutóbb a Parlamentbe vittem őket megnézni a Szent Koronát. Palkónak Buzánszky Jenővel is van közös fotója, és hazai klubmeccsen is jártunk. Akkor mondjuk elbizonytalanodott a fiam a magyar focit illetően, ezért inkább meg sem mondom, melyik csapat mérkőzését láttuk...

dárdai pál,glódi balázs,futball,foci,focista,edző,hertha,berlin
forrás: Glódi Balázs / PLAYBOY

Szerintem amúgy már Pécsett is téged ismernek fel a legtöbben. De Berlinben is folyton megállítanak, igaz?

Igen, sokan felismernek, integetnek, biztatnak, gratulálnak. A régi Kelet-Berlinben is, ott is sok szurkolónk van. Ráadásul mióta edző vagyok, a Hertha-melegítő a munkaruhám.

Ha egy profi játékos visszavonul, az többnyire hatalmas váltást hoz az életébe.

Az egóm kibírta, hogy már nem vagyok a fényben.

Persze ez nem tartott sokáig, mert edzőként ismét rólad szól a média, többet, mint valaha. Nem félsz például az elhízástól?

De bizony, elértem a kritikus határt, úgyhogy vissza is kellett vennem az evésből, ami főleg este nehéz, amikor az egész napos rohangálás, feszültség után az ember leülne falatozni…

Ifjúsági edzőként mennyivel lett több a munkád, mint játékosként volt, és mennyivel kerestél kevesebbet? Hiszen ez is a váltás része. Azelőtt milliós nagyságrendű fizetésed volt, euróban. Persze lehet, hogy megint sok pénzt keresel majd, ha bent tartod a Herthát…

Játékosként az ember, ha éppen nem utazott, napi néhány órás elfoglaltság után otthon ült. Ifjúsági trénerként reggeltől estig tart a rohanás, a fizetésem pedig éppen a tizedére csökkent, amikor edző lettem. Szerencsés napirendet alakítottam ki: délben hazajövök a feleségemhez, mert közel lakom, ebédelek, kicsit pihenek, és megyek vissza a pályára. Este aztán együtt beülünk a meleg vízbe, a kétszemélyes kádunkba, és – nem, ne szexre gondolj! – átbeszéljük a napot.

Igen, sokkal több lett az elfoglaltságom, az otthon vállalt kapitányi feladatról nem is beszélve. Az utánpótlásban dolgozó edzőkollégák azért is fogadják bizalmatlanabbul a volt profi játékosokat, mert ők gyakran lusták, kényelmesek a többi, becsvágyó, fiatal edzőhöz képest. Ami pedig a pénzt illeti, az engem sohasem érdekelt különösebben. Persze, szerencsés voltam, mert mindig volt pénzünk, gyerekként is, azóta is, de nem is elégedetlenkedtem, nem akartam görcsösen még többet és többet. Nekem egyelőre az edzősködés sem a pénzről szól, hanem a tanulásról és arról, hogy megpróbáljak visszaadni valamit abból, amit a futballtól kaptam. Mert nekem mindent a futball adott, és mindent a futball vett el.

Az öcsédre gondolsz, igaz?

Az öcsémre, Balázsra, akinek a futballpályán állt meg a szíve, apám szeme láttára, aki a csapat edzője volt. És anyura, aki addig emésztette magát, míg követte Balázst, mert nem tudta feldolgozni a halálát. Feldolgozni nem is lehet, apu is minden héten kint van a temetőben, de muszáj elengedni a halottainkat, hogy mi magunk élni tudjunk. És azóta tudom, hogy meg kell becsülni minden pillanatot, amit a szeretteinkkel tölthetünk, az élet örömeit, mert bármelyik pillanatban vége lehet…

Talán ezért hozod szóba minden interjúdban a családot. Ha veled beszél az ember, lehetetlen, hogy ne kerüljön elő a második-harmadik mondatban apukád, a feleséged, Móni vagy a fiúk… Már-már komplexusnak tűnik.

Nincs ebben semmi beteges. Én ilyen vagyok, fontos számomra a család, így nőttem fel, és ma is a szeretteim körében tudok feltöltődni, pihenni, ott érzem jól magam. Azt a szeretetet próbálom én is továbbadni, amit otthon kaptam, abban a szeretetben nevelni a gyermekeimet. A családok nagyon fontosak, az útravaló, amit otthonról hozol. A magyar foci jövője is legfőképpen a családokon múlik.

dárdai pál,futball,foci,focista,edző,hertha,válogatott,labdarúgó
forrás: Glódi Balázs / PLAYBOY

Mónival, akit már egy ország ismer a nyilatkozataidból, legendás a kapcsolatod. Hogy ismerkedtetek meg?

Mónikával? Fölöttem járt az iskolában, az öccsével együtt fociztunk a PMSC-ben, s ő otthon folyton rám hivatkozott, ezért szállóige lett náluk, ahogyan az édesapja rárivallt: „Ha Dárdai Pali azt mondja, akkor a kútba is utána ugrasz?” Móni is a PMSC-ben sportolt, kézilabdázott, NB I-es játékos lett ő is. Először a sportolók közös klubhelyiségében elegyedtünk szóba egymással: tizenhét éves voltam akkor, azóta együtt vagyunk. Nélküle nem alakult volna így az életem. Sportolóként tudta, hogy mikor, mire van szükségem, ahogyan most is hihetetlen precizitással egyengeti a fiúk életét. Megszállott anyuka.

És hogyan viseli, hogy híres, sikeres és gazdag futballista lettél, akit nyilván megtalálnak a nők? Nem esel kísértésbe? Ő nem féltékenykedik?

Rövid pórázra fog. Nyomkövető van beültetve a bőröm alá…

Jó szöveg.

Biztosan ezért is néz ki olyan jól, három gyerek után is. Akárhová megyünk bulizni, kénytelen vagyok megállapítani, hogy megint ő a legjobb csaj, mondom is neki…

Időnként napokra birtokba veszed a magyar sajtót olyan roppant erős mondatokkal, mint amikor például arról beszéltél, hogy a legkisebb fiad, Bence szerint nélküled nem tudnak nyerni a magyarok, s ez döntött, hogy folytasd a munkát a válogatottnál. Ezek az üzenetek egy profi sajtós stábnak is dicséretére válnának. Te találod ki ezeket a mondatokat?

Belülről jönnek. Tisztában vagyok a kommunikáció fontosságával a futballban. Játékos koromban sok könyvet olvastam, igyekeztem bővíteni a szókincsemet, s közben húsz éven át láttam és figyeltem, hogy egy-egy éles helyzetben mit mondanak, hogy viselkednek az igazi profik. Az első, kapitányként megtartott sajtótájékoztatómra nagyon tudatosan, két héten át készültem. Berlinben, a klubomnál is megnézték, elemezték a testbeszédet, lefordították a legfontosabb üzeneteket. Tudtam, hogy átütő erejű beszédet kell tartanom, hogy elébe kell mennem a kérdéseknek, le kell hengerelnem a hallgatóságot.

Sikerült. Bár mondjuk Pintér Attila után nem volt nehéz dolgod.

Ezt nem az én feladatom megítélni, én Attilát is felhívtam, mielőtt elvállaltam a feladatot, a jó viszonyra törekszem mindenkivel.

Valóban összefogást, sőt páratlanul széles, rég nem látott összefogást tudtál teremteni a csapat körül. De ugye nincsenek illúzióid? Három vereség után ugyanazok a szurkolók, kollégák és újságírók fordulnak majd ellened, akik most a leghangosabban ajnároznak.

Nem érdekel! Ha én elvégzem a munkát, amit szeretnék, nyugodt vagyok.

De ezen a poszton évtizedek óta csak megbukni lehet. Nem tartasz attól, hogy te is egy leszel a bukott magyar szövetségi kapitányok végtelenül hosszú sorában?

Nem, mert ha a legjobb tudásom szerint dolgoztam, elvégeztem a munkát, akkor nyugodtan alszom. Akkor bukik meg egy edző, ha a játékosok már nem néznek föl rá, ha előttük elveszíti a tekintélyét. Hogy kikapsz, hogy bírálnak, ez együtt jár ezzel a szakmával, aki edző lett, az vállalta ezt, nem lehet mindig nyerni. Most sem zavarnak a kritikák, a rosszindulatú írások, kommentek.

Mert most alig olvasni ilyeneket az őszre általad megígért és megszerzett hét pont után. De – és bár ne lenne igazam –, ez nem lesz mindig így.

A felkészülés során az egész napos hajtásban nincs is időm arra, hogy a napi sajtón idegesítsem magam, annál sokkal jobban elfárad az agyam. Utólag, a meccs után szoktam visszamenőleg átfutni, hogy miket írtak előtte, ez néha tanulságos, néha szórakoztató. De nem befolyásolja a hangulatomat, a munkámat, tényleg nem zavar.

dárdai pál,vezetőedző,futballista,hartha,válogatott,magyar válogatott
forrás: Glódi Balázs / PLAYBOY

Mindig azt halljuk, hogy a német szakmai tudást hozod haza, miközben a hazai edzőképzés hallgatója vagy.

Az UEFA-edzőképzés egész Európában egységes, a tananyag hetven százalékban ugyanaz. A német tanfolyamra iratkoztam volna be, amikor Erwin Koeman hívott, hogy játsszak még a válogatottban, így vissza kellett mondanom a jelentkezést és elfogadtam a hazai segítséget, hogy a programomhoz jobban igazodva a magyar UEFA B-tanfolyamot végezhetem. Aztán arra épült rá a többi, most a pro szintnél járok, de mondanom sem kell, a jelenlegi programommal megint pokolian nehéz összehangolni a tanfolyamot, noha én tanulni szeretnék, és még évekig tanulni szerettem volna, mielőtt profi edző válik belőlem. Az élet felülírta a terveket, és az ösztöneim, amelyekre mindig is hallgattam.

Nem félsz tőle, hogy a szurkolók emberfeletti képességekkel ruháznak föl és olyan várakozásokat támasztanak veled szemben, amelyeknek képtelenség megfelelni? Elvégre attól, hogy te lettél a kapitány, sajnos továbbra sincsenek a nemzetközi futballban jegyzett játékosaink. De már a teljes utánpótlásreform levezénylését is mintha tőled várnák.

Nem tőlem várják, én csak segítek a tapasztalataimmal és a német meg berlini szakanyagokkal, de a háttérben az MLSZ keményen dolgozik. Létrejött erre egy bizottság jó szakemberekkel, és zajlik az edzőképzés reformja is Szalai László vezetésével.

Nyilasi Tibort huszonöt éve kapitánynak akarja a nép, de ő elzárkózik. Neked viszont sikerült megnyerned őt, hogy tanácsadóként mégiscsak közvetlenül segítse a válogatottat. Miért? Hogyan?

Nem ismertem őt közelről, személyesen. De Nyilasi idol Magyarországon, kisugárzása van, karizmatikus ember, aki nagy játékos volt, ért a futballhoz. Minden edzésre átöltözik, Szabics Imrének külön segít a csatárokkal foglalkozni, de a stressztől óvjuk, nem ül le a kispadra, a háttérben marad. És persze az edzőtáborban a vacsoráknál elszórakoztat minket a nagy idők nagy sztorijaival. A lábteniszről nem is beszélve…

dárdai pál,kávé,edző,hertha bsc,berlin
forrás: Glódi Balázs / PLAYBOY

Ha dönthetsz, hogy egykori berlini csapattársadat, Király Gábort állítsd be a századik válogatott meccsére vagy valamelyik fiatal, sikeres kapusunkat jelöld a kezdőcsapatba, mit teszel?

Gabi eddig sem ajándékba kapta tőlem a válogatottságot, rászolgált, és meg is érdemli, hogy Bozsik József után ő legyen a magyar futball újabb százszoros válogatottja. Ő már félig edző, de még kapusként is nagy szükségünk van rá. Ha jó formában van, még védeni fog a válogatottban.

Biztos vagyok benne, hogy az is nagyon tudatos, mikor milyen ruhában ülsz le a kispadra.

A magyar válogatott hazai meccsén csakis fehér ing, sötét zakó. Az ünnep.

Nyakkendő nélkül?

Nem szeretem a nyakkendőt, a vastag nyakam miatt be sem tudom gombolni az ing felső gombját. Hidegben viszont sálat veszek, ez nagyon régi szokásom.

Legendás a kapcsolatod a villányi vörösborral is.

Otthon is van pincénk, apunak szőlője, minden hétvégén ott voltunk, amíg gyerek voltam. Tizenhat éves koromtól bármikor ihattam egy pohárral – inkább, mint hogy titokban elmenjek a diszkóba berúgni. Húszéves koromig nem is voltam részeg, a fiam születésének örömére rúgtam be először, de akkor nagyon… Itthon, Berlinben is van borospincém: nem volt kérdés, hogy építek azt is a házhoz, nyolcszáz palack villányi vörösborral…

De sör nélkül is elképzelhetetlen egy Bundesliga-játékos.

Olyannyira, hogy ha kólát vagy fantát iszol, megbüntetnek, egy pohár sör viszont belefér.

Mit mondott neked Csányi Sándor MLSZ-elnök a románok elleni, győzelemmel felérő döntetlen után?

Jókedvű volt. A meccs előtt nem találkozik a csapattal, nem avatkozik a munkánkba, utána viszont, ahogy az illik, eredménytől függetlenül bejön az öltözőbe és gratulál, vagy legalábbis kezet fog a játékosokkal és a stábtagokkal.

És igaz, hogy a finnek elleni győzelem után egy szivart is elszívtál?

Igaz lehet. Fontos győzelem után előfordul.

Tovább olvasok
Brit tudósok szerint Bella Hadid a világ legszebb nője

Illusztrációnkon Kate Compton szerepel.

A Csillagainkban a hiba írójának regénye alapján készült sorozat debütál az HBO-n

Az Alaska nyomában című minisorozat október 19-én lesz elérhető az HBO GO-n, az HBO csatornán pedig november 1-jén kerül adásba.

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Egyéves előfizetés (10 lapszám) 9950 Ft helyett csak 4950 Ft. Így most 995 Ft helyett lapszámonként csak 495 Ft! Egyéves elofizetés(10 lapszám) 9950 Ft helyett csak 4950 Ft. 995 Ft helyett lapszámonként 495 Ft.

Csak 4950 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem