Ősi párharcok - Szikrázott a levegő

nikola tesla,thomas edison,áram,villamosság,feltaláló,párharc,kizsigerelés
Forrás: YouTube
Előfizetek

A világ legmeghatározóbb feltalálója címért egyszerre indult egy dörzsölt üzletember és egy született géniusz.

Thomas Edison nem csak „a 20. század egyik legnagyobb feltalálója”, de ravasz üzletember is volt. A fonográf atyjának köszönhetjük a hangrögzítés tudományát, a telefon hatótávolságának növelését, az egyenáramot és még legalább 2297 szabadalmat, amiket javarészt vásárolt, vagy nemes egyszerűséggel összelopkodott: a nevével összeforrt villanykörte ötletét Heinrich Göbeltől nyúlta le. Ő húzta fel a világ első egyenáramú villanytelepét New Yorkban és pusztán üzleti érdekvédelemből évtizedekre hátráltatta a fejlődést, amikor összebalhézott kollégájával, Nikola Teslával.

nikola tesla,feltaláló,géniusz,zseni,tesla

Edison annyira hitt az egyenáram sikerében, hogy Tesla találmányát, a váltóáramot (amit Budapesten vetett először papírra) évtizedekre kinyírta: filmre vette, ahogy váltóárammal halálra sokkol egy elefántot, hogy lejárassa szerb kollégáját, aki azért utazott Amerikába, hogy a feltaláló-guru mentoráltja legyen – szívlelendő tanulság, hogy sose kívánjunk az idoljaink alatt dolgozni. Az idő természetesen Teslát igazolta: ahhoz, hogy egyenárammal tudjunk ellátni egy kisebb várost, nagyjából utcánként kell lerakni egy erőművet, míg egyetlen váltóáram-telep simán kiszolgálja az egész közösséget.

thomas edison,feltaláló,üzletember,vásárolt találmányok

Később Edison bemutatta a mozi ősét (egy asszisztensétől „vette kölcsön” az ötletet), ami a mai napig meghatározó szerepet tölt be a szórakoztatásban, viszont Tesla agyából pattant ki az elektromos motor, a rádió, az indukciós töltés, a távirányító, a napenergia-erőmű és a röntgen. Szabad a gazda, hogy melyikük halt meg egyedül, csóróként egy New York-i hotelszobában.

Kiállítás nyílt Nikola Tesla munkásságából Budapesten
Kiállítás nyílt Nikola Tesla munkásságából Budapesten A világ egyik valaha volt legnagyobb gondolkodójának agyában járkálhatunk Budapesten

Kövess minket az Instagramon!

Kövesd az Exclusive-ot az Instagramon!

Tovább olvasok
Anna láttán nem marad vér a fejünkben

A szentpétervári modell az orosz Playboy visszatérő szereplője.

A megelevenedett érzékiség

Legszívesebben plakátokra nyomnánk a berlini modellt.

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Egyéves előfizetés (10 lapszám) 9950 Ft helyett csak 4950 Ft. Így most 995 Ft helyett lapszámonként csak 495 Ft! Egyéves elofizetés(10 lapszám) 9950 Ft helyett csak 4950 Ft. 995 Ft helyett lapszámonként 495 Ft.

Csak 4950 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem