Nézd azt a hülyét!

brexit,soros györgy,magyarország,nagy britannia,anglia,kilépés,unió,európai unió,eu
Forrás: Kagan Rustem / Unsplash
Előfizetek

Biztosan sok hülye ötlet született már úgy, hogy evés közben találták ki és elsőre jónak tűnt.

Azt például, hogy a britek egy népszavazáson döntsenek arról, maradjanak-e az EU-ban vagy lépjenek ki, David Cameron – még kormányfőként – a chicagói repülőtér egyik pizzériájában találta ki evés közben.

Talán a pizza tette ennyire magabiztossá, mindenesetre Cameron azt hitte, tökéletes mestertervet eszelt ki, a britek pedig úgyis tudják, hogy mi a jó nekik, és majd jól bent akarnak maradni az unióban. Ezzel pedig kihúzhatja a talajt a kilépést szorgalmazó politikai ellenfelei alól – gondolhatta kaja közben. De ami a pizzázóban még remek ötletnek tűnt, az a valóságban katasztrófa lett Cameronnak. A britek a kilépés mellett döntöttek, ő pedig elbukott.

brexit
forrás: Eddie Howell / Unsplash

A szavazás eredménye mindenkit sokkolt. Azokat is, akik tudták, mivel jár egy kilépés, és azokat is, akik csak akkor döbbentek rá erre. Bár nem lett világvége, és az csak évtizedekkel később lesz látható, hogy végső soron jól vagy rosszul jár-e ezzel a lépésével az Egyesült Királyság, a népszavazás ettől függetlenül rávilágított egy-két dologra.

Azt például senki sem vitathatja, hogy a kilépést szorgalmazó politikai erők – néhányuk némi orosz hátszéllel – olyan nagy kamukat toltak a kampányban, félrevezetve ezzel egy csomó szavazót, hogy még maguk is meglepődtek a végén. Az euroszkeptikusok egyik vezére, Nigel Farage a választás után ismerte be, hogy bizony nem minden állítás igaz, amit a kampányban hangoztatott. Így például az a szavazó, aki arra számított, hogy majd sokkal több pénzt kap az egészségügy, ha a britek kilépnek, csalódhatott, amikor maga Farage ismerte el, hogy azért ez nem egészen így van.

Aztán sorra jöttek a rossz hírek, beköszöntött a kampány utáni valóság: a gyengülő font, a növekvő infláció, a hír, hogy a kilépés után egy csomó minden drágább lesz és satöbbi. A vége szürreális: miközben a kilépéspártiak a külföldi, főleg kelet-európai munkavállalók térnyerésével is ijesztgettek, a brit kormány most azért indít kampányt, hogy maradásra bírják a külföldieket.

brexit
forrás: Alexander Andrews / Unsplash

Azok a kilépésre szavazók, akik a valóságról értesülve döbbentek rá arra, miről is szólt ez az egész, valójában az egymással versengő politikai erők áldozatai lettek. Azoké a politikusoké, akik a demokrácia egyik fontos intézményét, a népszavazást arra használták fel, hogy ők maguk jobb helyzetbe kerüljenek.

Senkit se vigasztal, hogy amúgy ez nem sikerült nekik (elsősorban Cameronnak), a lényegen ez nem változtat: egy „igen vagy nem” válaszlehetőséggel egy ilyen összetett, a nemzet gazdaságát és ezáltal az emberek mindennapjait érintő kérdést egyszerűen nem lett volna szabad így népszavazásra bocsátani.

brexit
forrás: Kevin Grieve / Unsplash

És ha van is okunk ezek után kigúnyolni az angolokat, hogy lám-lám, milyen hülyék, ne feledjük: népet hülyíteni bárhol lehet. A brit szavazókon egy olyan ország lakóinak, ahol több millió ember elhiszi, hogy Soros György a világ ura, nincs okuk röhögni. Azon pedig pláne nem, hogy egy nyilvánvalóan nem várt eredmény után a brit politika Theresa Mayjel hétről hétre újabb és újabb idétlen dolgokat produkál: van megállapodás, nincs megállapodás, van, de leszavazzák – mi tagadás, tényleg mókás.

szavazófülke
forrás: Elliott Stallion / Unsplash

De ami a Kárpát-medencéből csetlés-botlásnak tűnik, az nem kis részben éppen azért van, mert az Egyesült Királyság jogállam, és nem minden úgy van, ahogy azt egy ember akarja. És mernek neki ellentmondani. Egy illiberális államban nem lenne kérdés, hogy egy ilyen népszavazás után mi történne. Alkotnának visszamenőleges jogszabályokat, hogy ugyan valóban szavazott a nép, de éppen akkor rosszul álltak a csillagok, ezért hát érvénytelen. Azok a dolgok, amiken most nevetünk, valójában egy rendszer erősségei.

A jogszabályok, a protokollok tisztelete, a fékek és ellensúlyok, meg egy csomó ilyen jogállami cucc megléte. Ott megvan, és ha valami, akkor ez garantálhatja azt, hogy az Egyesült Királyság akkor is sokkal jobb döntéseket hoz majd, ha néha látványosan el is szúrja. Szóval ha fogadni mernék, hogy ők járnak a végén rosszul a hülye jogkövetéseikkel, vagy itt lesznek inkább ránk rohadó stadionok a sógorkoma-jogállammal, akkor az utóbbira tippelnék.

A szerző az index.hu politikai újságírója.

Tovább olvasok
Az egyszerűség diadala

Váratlan elmélkedés a svájci óragyártás ikonikus klasszikusa kapcsán.

Brit tudósok szerint Bella Hadid a világ legszebb nője

Illusztrációnkon Kate Compton szerepel.

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Egyéves előfizetés (10 lapszám) 9950 Ft helyett csak 4950 Ft. Így most 995 Ft helyett lapszámonként csak 495 Ft! Egyéves elofizetés(10 lapszám) 9950 Ft helyett csak 4950 Ft. 995 Ft helyett lapszámonként 495 Ft.

Csak 4950 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem