Mike Tyson: Az edzőm folyamatosan azt sulykolta belém, hogy olyan vagyok, mint egy isten

Mike Tyson,boksz,ökölvívás
Forrás: Instagram
Előfizetek

A bokszlegenda életében mindig is szimbolikus értéke volt a pénznek, de nem gondolta volna, hogy amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan el is illan.

Mike Tyson szívében különleges helyet foglal el első boxmestere, Cus D'Amato, aki meglátta a későbbi bajnokot a 13 éves utcakölyökben. A mentor még a túlvilágról is segítő kezet nyújtott Tysonnak, ami reményt adott a kilátástalanságban tengődő ökölvívónak.


Vajon milyen lett volna az élete Cus nélkül, aki nem csak az edzője, hanem tanítómestere is volt?

Valószínűleg valamilyen utcai banda tagja lettem volna. Nagy valószínűség szerint 20 éves korom előtt fűbe harapok. Cus megóvott ettől a sorsszerűnek tűnő dologtól. Nem csak az edzőm volt, hanem apám helyett apám is. A Cus-szal való találkozásom előtt komoly kisebbrendűségi komplexusom volt. Neki viszont sikerült elérnie, hogy jobb legyek mindenki másnál. Cus folyamatosan azt sulykolta belém, hogy olyan vagyok mint egy isten. Lelkendezve ünnepelt és ezzel folyamatos szárnyalásra késztetett. Ez volt az ő motivációs technikája.

Könyvében azt is leírja, hogy edzője hogyan sarkallta csúcsteljesítményre a hírnév és a gazdagság felé vezető úton.

Az első profi mérkőzéseim előtt napról napra éltem. 16 éves koromban meghalt az édesanyám, amikor arra sem futotta, hogy koporsót vásároljak neki. A temetése után teljesen elveszítettem a kontrollt és betörésekre adtam a fejem. Cus viszont tudta, hogyan bánjon velem, akkor is, amikor épp a küszöbén álltam, hogy valami újabb butaságot kövessek el. Együtt álmodoztunk arról, hogy egyszer lesz elég pénzünk, eljön az idő, amikor majd villákat vásárolunk, s mindenki tátott szájjal bámul.

Ez azonban nem következett be, mert Cus 1985-ben, 77 éves korában meghalt, mielőtt Önből bajnok lehetett volna. Igaz, hogy ő éppúgy előre látta az Ön felemelkedését, mint az életében utóbb bekövetkező számos drámát és a 2003-as csődjét is?

Pontosan így van. A második válásom után már több mint 30 millió dollár adósságom volt, és elkótyavetyéltem további 300 milliót. 2003-ban kénytelen voltam csődöt jelenteni. Amikor teljesen padlóra kerültem, csoda történt – hirtelen kaptam 250 000 dollárt, egy olyan befektetés éves hozamát, melyet Cus a halála előtt az utolsó 500 dollárjával tett meg, "arra az esetre, ha a srácnak mégsem jönne be." Könnyekben törtem ki, mert én romba döntöttem az életem, ő azonban ezt előre látta, és még a túlvilágról is utánam nyúlt. Ez újra reményt adott nekem, s ezután újra talpra álltam.

A teljes interjút a Playboy legfrissebb számában olvashatjátok!


Jöhet egy kis nézelődés?

Tovább olvasok
Most tényleg ne az autót nézd

Sokkal érdekesebb, ami előtte zajlik.

A Braun közel harminc év után tér vissza a Hi-Fi piacra

Az 1959-es LE hangszóró dizájnját vették alapul.

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Egyéves előfizetés (10 lapszám) 9950 Ft helyett csak 4950 Ft, így lapszámonként csupán 495 Ft.

Csak 4950 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem