Majka, Curtis és a pofon

majka,curtis,drogfüggőség,függőség,junkie,kokain,celeb
Forrás: Sydney Sims / Unsplash
Előfizetek

"Kellett volna a sorstól egy büdös nagy pofon!"

Sokan támadták, sokan egyetértettek Majkával, aki a nyilvánosság előtt jelentette be a sikeres Majka és Curtis formáció felbomlását, melyet Curtis droghasználatával indokolt. Vajon ez volt-e a legjobb megoldás, hogy ország-világ előtt kitálalt? Talán nem.

De meddig asszisztáljunk ahhoz, hogy barátunk, társunk a drog hatására szétzilálja a barátságot és egy közösen felépített sikeres üzletet?

Majka a bejelentést azzal indokolta, ha ő nem teszi, a szakítás híre akkor is címlapra kerül, sok esetben helyt adva a találgatásoknak. De inkább álljunk meg egy pillanatra és gondoljuk végig: mi mit tettünk volna a helyében? Mit tehet egy hozzátartozó? Erről ugyanis kevesen értekeztek.

Magyarországon a becslések szerint kb. 800 ezer alkoholproblémával küzdő él, ha ehhez hozzáadnánk a drogfüggők számát (amire csak óvatos becslések vannak), akkor arra jutunk, hogy mindannyian érintve vagyunk a témában mint hozzátartozó, mint barát, szomszéd, kolléga stb.

Amikor valaki eljut addig a szerhasználatban – legyen szó kokainról, fűről vagy alkoholról –, hogy nem képes ellátni vállalt feladatait (nem tud felmenni a színpadra), amikor a baráti, családi programok helyett a drogozást választja, akkor baj van. Akkor a szer kezd el irányítani. Aki pedig segíteni próbál, az nagyon nehéz helyzetbe kerül. Minél közelebb áll, annál nehezebbe.

merülés,függőség,junkie,majka,curtis
forrás: Ian Espinosa / Unsplash

Majka elmondása szerint az eltelt 5 évben sok mindent megpróbált: átbeszélték a dolgokat, Curtist szakemberhez vitte, gázsijának 70%-át egy gyógykezelésre tette félre, kimentette őt a közönség előtt, s a könyörgéstől a meggyőzésen át a fenyegetésig végigjárta a hozzátartozók útját. 5 év hosszú idő és nagy a tét: egy ember élete, egy zenekar sikere és egy barátság.

Előbb-utóbb minden függőnél eljön az a pont, ahol le akar állni. Ez akkor következik be, amikor több a drog által okozott probléma, mint a vele járó öröm, megkönnyebbülés. Ez a pont azonban sokszor csak pillanatokig tart. Ezek azok a pontok, ahol kívülről be tudunk lépni. Szakember tud segíteni abban, hogy ilyenkor mik azok a mondatok, amik segíthetnek – persze erre nincsenek kész receptek, ez mindenkinél más és más. Barátság és munka, siker, hatalom és pénz keveredik a történetben, ami a helyzetet bonyolítja.

Érdemes ezeket a felületeket legalább két részre szétválasztani: mit tegyek mint barát és mit diktál az üzlet. Az asszisztálás helyett egy következetes, fenyegetésektől mentes stratégiára van szükség, amelyet egyeztetünk és be is tartunk. Nem szabad megvárni, amíg eljutunk a tehetetlenség érzésének azon fázisáig, hogy meggondolatlanul, indulatból cselekszünk. Nagyon nagy teher azt megélni, hogy minden próbálkozásunk eredménytelen, sem a barátság, sem az egyéni üzleti érdek nem elég visszatartó erő.

Ilyenkor próbálunk az illető józan eszére vagy érzelmeire hatni, amit már réges-rég a szer irányít. A leghatékonyabb beavatkozásnak az tűnik, amikor a függő környezetében lévők – barátok, rokonok, kolléga, vagy akár a háziorvos és házmester – összefognak és támogatják az illetőt a változásban. Ilyen beavatkozásokra Magyarországon is egyre több példát látunk.

Nem tartom szerencsésnek, hogy Majka kitálalt. Talán ha hamarabb kér segítséget, ha hamarabb meghúzza a határokat, akkor nem jut el eddig a döntésig. De megértem, hogy belefáradt. Azt a barátot, zenésztársat látom, aki haragszik Curtisre, a világra, és saját magára, hogy nem sikerült megmenteni.

A szerző addiktológiai konzultáns, szenvedelypont.com

Tovább olvasok
Anna láttán nem marad vér a fejünkben

A szentpétervári modell az orosz Playboy visszatérő szereplője.

A megelevenedett érzékiség

Legszívesebben plakátokra nyomnánk a berlini modellt.

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Egyéves előfizetés (10 lapszám) 9950 Ft helyett csak 4950 Ft. Így most 995 Ft helyett lapszámonként csak 495 Ft! Egyéves elofizetés(10 lapszám) 9950 Ft helyett csak 4950 Ft. 995 Ft helyett lapszámonként 495 Ft.

Csak 4950 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem