„Macskabaszta vágtában”?

katonaság,sorozás,military,szleng,teszt,játék,sztori,sereg
Forrás: Oziel Gomez / Unsplash
Előfizetek

Merülj alá a nyolcvanas évek katonai szlengjében, és töltsd ki tesztünket!

Nemrég megint a szemem elé került a szegedi biológusprofesszor, az általam nagyra becsült Boldogkői Zsolt Facebook-bejegyzése. Az írás arról szól, hogy a sorkatonaság alapvetően egy elég rossz dolog volt – már annak, aki sorkatona lett.

Megtanult inni, cigizni, és számtalan megaláztatást kellett elviselnie, hogy aztán, mikor „öreg” katona lett, mindezt a fiatalabbak nyakába zúdíthassa. Ezt elég nehéz lehetett kibírni. A bátyámon is megfigyelhettem: 1986-ban volt előfelvételis katona Zalaegerszegen, és eléggé megtörte a dolog – főleg az eleje. Egyszer például éppen otthon volt eltávozáson, amikor kitört rajta a bárányhimlő. Én még embert nem láttam így megörülni betegségnek, mint őt: legalább egy hétig otthon maradhatott.

Anyám szerint nem baj, hogy elvitték, mert a „katonaságnál lesz férfi valakiből”. Nos, ennél nagyobbat nem is tévedhetett volna. Ezért aztán egyáltalán nem baj, hogy hivatásos állomány védi ma már az országot. Bár azt gondolom, hogy a háborúkat ma már beszivárgó kamuegységek vívják – mint a Krímben –, zsoldoshadseregek, aztán neadjisten interkontinentális ballisztikus rakéták. Meg számítógépes szakemberek, akik simán meghekkelnek egy országot.

Így aztán, hadd idézzem Kodályt és a Háry Jánost: „Csak az menjen katonának, aki ilyet szeret.”

sereg,military,katonaság,szleng,humor,teszt
forrás: Israel Palacio / Unsplash

Én megúsztam a sorkatonaságot.

Felvettek egyetemre, de éppenséggel nem azt fejeztem be, hanem egy másikat. Ám amikor lejárt volna az eredeti képzésem, behívtak a hadkiegre, hogy akkor tartalékos leszek. Igen ám, de korábban valahogy elfelejtettem értesíteni őket, hogy mi a helyzet, ezért a kiegen közölték, hogy akkor most besoroznak. Ekkor már máshol tanultam – miközben ráadásul elhelyezkedtem a médiában, ugye –, szóval, egy normális felnőtt-életre rendezkedtem be.

Alapjáraton szívesen fogtam volna fegyvert a hazámért, de ebben a helyzetben már egyáltalán nem hiányzott a dolog. Úgyhogy a jó öreg mentális problémákat húztam elő a cilinderből, amelyekkel besoroltak az „i”, vagyis az ideiglenesen alkalmatlan kategóriába Kaptam egy évnyi haladékot. Innentől kezdve éveken át elmentem a sorozásra, és mindig kicsúsztam a bizottság markából: tulajdonképpen, Woody Allennel szólva, „HÉT”-nek látszottam, vagyis, aki csak arra alkalmas, hogy „Háború Esetén Túsz” legyen.

katonaság,humor,sereg,szleng
forrás: Anna Oglienko / Unsplash

Ercsiből származom, ahol pontonos ezred állomásozott: időről időre mobilhidat vertek a Dunán. Rengeteg nagyszerű katonát ismertem meg a városban; emberséges, művelt tiszteket. De a sorkatonaságot szerintem ott sem lehetett könnyű átvészelni. Mi kellhetett vajon hozzá? Hát a humor.

A humornak meg fontos eleme volt a katonai szleng: a jó szorosan összezárt, szabadságuktól megfosztott fiatal srácok a fegyelmet és a szívatást ezzel is elviselhetőbbé tették a maguk számára. És éppen akkor, amikor a bátyám bevonult, a magyar szakos tanár szüleim továbbképzésre jártak az ELTE-re. Apám pedig a záróvizsgára összerakott egy elég humoros szakdolgozatot: a katonai szlenget vizsgálta, ráadásul terepen. Egyik fontos forrása a bátyám volt, a másik pedig az ercsi laktanya, ahová nagy nehezen beengedték anyagot gyűjteni.

És akkor most jöjjön a teszt, amit ebből a munkából állítottam össze. Lássuk, ki leszel? Tápos újonc, vagy tapasztalat, leszerelő öreg?

Tovább olvasok
Playboy Nagyinterjú - Bródy János

...kockázatai és mellékhatásai.

A jövő zenéje

A régi, szép békeidőkben volt a lemez, majd megjelentek a szalagos magnók, és mindenki a hangszórókhoz szorított mikrofonnal rögzítette kedvenc beatzenekarának legfrissebb slágerét.

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Egyéves előfizetés (10 lapszám) 9950 Ft helyett csak 4950 Ft, így lapszámonként csupán 495 Ft.

Csak 4950 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem