Luxuslesen a Csaj-tónál

máté bence,természetfotós,fotós,fényképész,világelső,riport
Előfizetek

Vendégségben a világ legjobb természetfotósánál

Friss hír: Máté Bence Túlélési ösztön című fényképe nyert idén a World Press Photo természetfotó kategóriájában.

Lefordulunk az M5-ösről, átvágunk Pusztaszer községen, majd lassan elfogy az autó előtt az út. Földes csapáson haladunk tovább, majd felkanyarodunk egy gátra, és megérkeztünk egy igazi mesebirodalomba. Máté Bence, a világ legjobb természetfotósa alakította itt ki huszonkét luxuslesből álló komplexumát.

A gáton takaros házikó áll, a ház körül pedig mindenféle alkalmatosságok. Ha nem tudnánk, hova jöttünk, azt hihetnénk, katonai-határvédelmi objektumok ezek, de persze képben vagyunk: magas vad- és madárlesek tornyosulnak körös-körül. A földben markolóval kialakított gödrök, a gödrök partfalában lyukak: partifecskék és gyurgyalagok fészkei. Lassítanunk kell; körülöttünk apró állatok százai rohangálnak, játszanak, kergetőznek. Ürgék.

máté bence,természetfotós,riport

Óriáshinta és fajbook

Máté Bence tíz éve babonázta meg az országot: ekkor futott a Spektrumon róla egy háromrészes sorozat. A fiatal természetfotós akkortájt ért el a szakmai csúcsra – hogy aztán a mai napig ott maradjon.

„Máté a BBC természetfotós világversenyének mindenkori legeredményesebb résztvevője. Az egyetlen ember, akit az év ifjú természetfotósának és az év természetfotósának is megválasztottak a világon, illetve egy időben a verseny minden ranglistáját vezeti” – olvashatjuk a honlapján.

A harminchárom éves, barátságos fickó azonban idén nem fotóz, hanem egészen más projekteket visz. Máté Bence a háza mellett, egy árnyas diófa alatt biogyümölcslével kínál – a környéken vásárolja ezeket – és beavat a mostani munkájába. Nyolc megyeszékhely főterein terveznek kiállítást legsikeresebb természetfotóiból. Hatalmas, elegáns installációkon mutatják majd be a fotós nem kis életművének eddigi legszebb darabjait.

Még idén elindítja a fajbook nevű internetes oldalt, ahol nemcsak meghatározhatjuk az általunk erdőn-mezőn vagy városokban látott állatokat, de egyfajta versenybe is beszállhatunk majd – ezzel minden érdeklődő sokkal jobban megismeri az őt körülvevő faunát. És tévéműsort is tervez, ahol ismert emberek bevonásával mutatják be közvetlen környezetünk négylábú meg repülő társbérlőit.

Idén nem is töltöttem időt a lesekben, hanem ezekkel foglalkoztam. Pedig korábban egy évből több mint száz napot is madarakat fotóztam.

Mindezt már egy óriási hintaágyon meséli. Az ozorai fesztiválon látott hasonlót, hát maga is összerakott egyet a ház mögött. A hintáról egy végtelen rétre látni, ahol körülbelül ezerötszáz ürge csinálja a showt. Akár a szurikáták, kémlelnek ki a számtalan lyukból, aztán kimásznak, játszanak, élelmet keresnek. Ha nem moccanunk, akár a kezünkből is elfogadják a táplálékot.

Az ürgék ma már fokozottan védett állatok, mert nagyjából kipusztultak az ország területéről. Néhány helyen még létezik populációjuk – például a Ferihegyi reptéren, ahol odavonzzák a nagy ragadozómadarakat, ezért aztán nemkívánatos a jelenlétük. Máté Bence így áttelepített onnan is jó néhány állatot, ma pedig egész egyszerűen hihetetlen ürgerezervátum alakult ki a tanya körül.

Gyerekkoromban kezdődött az egész. Pedagóguscsaládból származom, nem voltunk nagyon eleresztve anyagilag. És úgy éreztem, falusi gyerekként a városiakkal szemben is hátrányban vagyok, mert kevesebb a lehetőségem. Hatalmasat tévedtem, persze. És ma már tudom, hogyha abbahagyom a görcsölést, és hagyom, hogy az életem a saját medrében folyjon, úgy lehet a legnagyobb sikereket elérni. Nekem ez a természetfotózás és az ehhez kapcsolódó turizmus lett.

máté bence,természetfotós,glódi balázs,riport

A kommandósmaszk azért kell, hogy az állatok minél kevesebbet vegyenek észre az emberből a detektívüveg mögött.

Víz alatti folyosó

Bencéék háza a Pusztaszer mögötti nádasra nézett, és a kisfiút megbabonázta az ott tobzódó ökoszisztéma, a madarak, a hüllők, a halak és kétéltűek végtelen gazdagsága. Tizenéves volt, amikor megépítette az első lesét, és közelről tudott madarakat fotózni. A madár hívó hangját is megszerezte, és huszonötször vette fel magnóra egymás után, hogy a lesből lejátszhassa neki. A lelkes természetfotós nyakába vette a pusztát, a közeli Dong-ér és a Csaj-tó nádasait. Kiismerte a tanyákat – azt is, hogy hol van megkötve vagy eleresztve a kutya; merre érdemes kerülni.

Erre a tanyára is így bukkantam – meséli nevetve. – Minden elhagyott házba benéztem, és mindig elszörnyülködtem, milyen görbék a falak. Ennek viszont szép, egyenes volt a fala, látszott, hogy ezt valaki rendesen megcsinálta. Később aztán meg is vettem, és felújítottam.

máté bence,madárfotós,riport

Szalakóta eteti fiókáját. A madarak nem is tudják, hogy fotóalanyok.

Ebből a tanyából lett a központ: egy kedves, tiszta ház, ahol elszállásolhatják a vadlesre érkező külföldieket. Most épp egy kínai delegáció tartózkodik itt, de rendszerint inkább Európából érkeznek a vendégek – az alföldi luxuslesek híre leginkább szájhagyomány útján terjed. Az egyik szoba a főemlőskutató Jane Goodall nevét viseli – a világhírű tudós szállt meg benne nem is olyan régen. Bence nem itt lakik, hanem a ház mellett felépített, fából készült „kabinban”. A földszintjén akvárium: a ház mellett csordogáló Dong ér vizét töltötte bele, és az vízfolyás halai úszkálnak benne. A 26 különböző állatfaj közül folyton előtűnik egy újabb teremtmény a gyökerek takarásából. Máté egyelőre megfigyeli az akvárium sajátosságait. Tervei szerint nemsokára természetházat épít, ennél sokkal nagyobb akváriummal – a házban megszállók jóval közvetlenebb kapcsolatban lehetnek majd a természettel. Az akvárium felett van Bence ágya, az ágy felett pedig üveglap: innen nézheti éjjel a csillagos eget, a zivatarok villámait, a kergetőző felhőket.

Eljött az idő azonban, hogy elvigyen bennnünket „A Lesbe”. Beülünk egy Jeep Compass tesztautóba – Máté is a márka egyik nagykövete –, és bevesszük magunkat a Csaj-tó környéki nádasokba. Titkos területre érünk, fűzfasor alagútján át érjük el a lest. Teljes csöndben kell lennünk, figyelmeztet Bence, hogy ne riasszuk el az építmény túloldaláról a madarakat. A bejárat mellett öblös műanyagcsövek: ezen keresztül érkezik a madáreleség – kisebb halak – a les elé, a vízbe. Benyitunk. Összkomfortos konyha és társalgó fogad. Oldalt emeletes ágyas hálókabinok. Szupertisztaság mindenhol: a Máté Bence-féle lesekbe nem lehet cipővel belépni. A társalgóból sejtelmes folyosó nyílik, amely már félig a víz alatt fekszik. A tíz méter hosszú cső végén pedig ott a tulajdonképpeni les. A fényt félig áteresztő detektívüvegen keresztül láthatjuk a kócsagokat, a gémeket és a tőkés récéket – közvetlen közelről.

máté bence,madárfotós,riport

A detektívüveges vadmegfigyelés Máté Bence 2005-ös találmánya. A világon addig senki nem használta ezt a technikát. Kényelmes, irodai, „főnöki” székben helyezkedünk el, a les fűtött és légkondicionált is. Bence tizennyolc évesen sátorozott mínusz húsz fokban egy fotózás alkalmával, és ekkor döbbent rá, hogy nem akar két év múlva aranyeret kapni. Ekkor kezdte el kifejleszteni ezeket a leseket, ahol most is halálos csendben ülünk, és gyönyörködünk az állatokban. Holott most kevesen vannak, mert ragadozó járhat a környéken. Egy kecses kócsag azonban így is meglebbenti a szárnyát, a vadkacsák pedig a víz melletti zsombékoson lapítanak. Ez a létesítmény annyira összkomfortos, hogy Bence tavaly nagyjából az egész telet itt töltötte, és nem igen hiányzott neki a külvilág.

máté bence,természetfotós

Vidramozi

Világszerte épültek hasonló lesek: Brazíliábam, Costa Ricában, Dél-Afrikában és Erdélyben is. A természetfotós a szakértelmét és a nevét adja az építkezésekhez, ő pedig ezáltal beutazta és végigdolgozta szinte az egész világot. Több mint ötven országban járt. Amikor a dolog anyagi részéről kérdezem, teljes természetességgel közli, hogy a pénz csak mellékterméke mindennek, és nagyjából minden keresményt visszaforgat a létesítményekbe.

A nyári napforduló környékén járunk a Dél-Alföldön: lassan kezd ránk esteledni. Gyönyörű mező gondosan nyírt ösvényén visz el bennünket Bence egy másik lesbe. Madarakat akart fotózni, de nem mindig úgy történnek a dolgok, ahogy azt a profik elképzelik. Az aknaszerű lejárat itt is kényelmes, puha megfigyelőálláshoz vezet: a detektívüveg a víz felszínénél enged kilátást a tóra. Itt rendszerint vidrák jelennek meg, és kiválóan lehet fotózni a játékos állatok életét.

vidra,máté bence,természetfotós

Oldalt mesterséges jégmadár-fészek – csakhogy a jégmadarat egyáltalán nem érdekli, úgyhogy ott áll üresen. Mint a gólyáknak kialakított lakhely is. A gólya valamiért az egyik mezőgazdasági üzem területén fészkel, ahol néha a fiókákat agyoncsapja az áram, de a madár valamiért mégis ragaszkodik az ottani lakhelyéhez. Az ember nem lehet elég okos a természet helyett – vonja meg a vállát a természetfotós. Inkább vízre szállunk a Dong-éren, amely barátságosan csordogál a Tisza felé.

Tulajdonképpen Kecskemét és a környező települések tisztított szennyvizét hozza, de a víz csak a tőzeges talaj miatt barnás árnyalatú. Régen bőrgyár cserzővize is keveredett hozzá, ma már azonban biológiailag teljesen tiszta. Ahogy a fák összeborulnak felette, olyan, akár egy katedrális. Harminc méterre előttünk – mint egy türkiz, zuhanó gyémánt –, jégmadár csap le a vízre. Máté Bence a kenu farában kormányoz, néha kommentálja a látottakat, de leginkább csak figyel és nézelődik. Halkan merítgetjük az evezőt a vízbe, zivatar hűvös kifutószele borzolja a bőrünket, és a tökéletes pillanatban mindannyian pontosan érezzük: most aztán biztosan nem cserélnénk senkivel.

Szöveg: Bus István
Fotó: Máté Bence, Glódi Balázs

Tovább olvasok
Így legyél az otthonod MacGyvere!

Emlékszel még a jó öreg Angus karakterére, aki egy svájci bicska és némi leleményesség segítségével minden necces helyzetből kivágta magát?

Victoria örömmel Dubajozik

Ne gondolj semmi rosszra!

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Egyéves előfizetés (10 lapszám) 9950 Ft helyett csak 4950 Ft. Így most 995 Ft helyett lapszámonként csak 495 Ft! Egyéves elofizetés(10 lapszám) 9950 Ft helyett csak 4950 Ft. 995 Ft helyett lapszámonként 495 Ft.

Csak 4950 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem