"A sok tehetséges ember hitvallása a pályáról, a munkáról, az elhivatottságról engem is a hatása alá vont. A belőlük áradó energia engem is arra késztetett, hogy átgondoljam a saját pályámat és céljaimat."

"A sok tehetséges ember hitvallása a pályáról, a munkáról, az elhivatottságról engem is a hatása alá vont. A belőlük áradó energia engem is arra késztetett, hogy átgondoljam a saját pályámat és céljaimat."
Előfizetek

A zenei kategória korántsem hasonlít a televíziós tehetségkutatásokra. Ide már az első körben is komoly szakmai múlttal lehetett bekerülni. - Interjú Lévai Balázzsal a Korszakalkotók mecénás program zsűritagjával.

A cikk támogatója az Unicredit Bank

Mikor felkérték zsűrinek, mi volt az első pozitívum, ami eszébe jutott a Korszakalkotók mecénás program kezdeményezéssel kapcsolatban?
Nagyon hiányoznak az ilyen típusú kezdeményezések a magyar közéletből. Amikor nem egy szűk területen, alaposan specifikálva keresünk tehetségeket, hanem egy nagyobb területet nézünk, akár nehezen összehasonlítható teljesítményekkel. Pedig kifejezetten izgalmas egy zongoraművészt, egy operaénekest, egy rockzenekart vagy egy dzsesszistát összehasonlítani, elgondolkozni azon, ki hol tart a saját pályáján, ki érdemli meg, hogy egy nagyobb lökést kapjon. Arról nem is beszélve, hogy mennyire gyerekcipőben jár még Magyarországon a kulturális mecenatúra.

Az elhivatottságon túl milyen tulajdonságok alapján választották ki a jelölteket?
Próbáltunk alaposan és megfontoltan dönteni. Vita esetén újra megnéztük a kisfilmjeiket, rákerestünk a munkásságukra a neten, igyekeztük minél komplexebb képet alkotni a jelöltekről. Az elhivatottságon és a tehetségen túl fontos szempont volt még a jelölt személyisége, kisugárzása, meggyőző ereje. De nem volt univerziális recept: az egyik képzőművész jelölt azzal vált számunkra hitelessé és meggyőzővé, hogy egyáltalán nem akart meggyőző lenni, sőt, inkább lefegyverzően laza volt.

Inspirálták Önt valamilyen módon a jelöltek kisfilmjei?
Igen. Ez nagyon érdekes élménye volt számomra a folyamatnak. Azt vettem észre magamon, hogy a sok tehetséges fiatal hitvallása a pályáról, a munkáról, az elhivatottságról engem is a hatása alá vont. A belőlük áradó energia engem is arra késztetett, hogy átgondoljam a saját pályámat és céljaimat. Hálás vagyok ezért a visszahatásért.
Illetve egy konkrét jelölt története olyan erős hatással volt rám, hogy dokumentumfilmet fogok forgatni róla. Sőt, már el is kezdtük a forgatást. Semmi csalás vagy elfogutság nincs ebben, ő nem a zenei kategóriában szerepelt.

Hány jelentkezőből választották ki a zenei kategória triumvirátusát?
Ha jól emlékszem 34 jelölt volt a zenei kategóriában, közülük került ki a három döntős. Rengeteg irányból jöttek a jelöltek: a hangszeres zenészeken túl volt bakelitgyűjtő, DJ és kísérleti zeneszerző is a tág listán.

Miben különbözik ez a három kiválasztott zenész a televíziós tehetségkutatók élő műsorba jutott tehetségeitől?
Valószínűleg ők soha nem indulnának el egy tévés tehetségkutatóban, részben mert már előrébb tartanak a saját pályájukon, részben pedig mert biztos nem választanák a "könnyebb" utat. Mindannyian tudatosan építkező, elhivatott zenészek, akik tudják, hogy nem lehet és nem is szabad egyszerre több lépcsőt ugrani ezen a pályán.

Miben különbözik a Korszakalkotók mecénás program a televíziós tehetségkutatóktól?
Teljesen más. Itt már az első körben se kerültek be "bohócok", itt az első körös a jelölés ténye is komoly szakmai múltat feltételezett. Ez egy sokkal koncetráltabb, szakmaibb program, mint egy nagy csinnadrattás tévéműsor.

A főnyereményen kívül milyen előnye származik a programból a jelölteknek?
Három fontos részletet emelnék ki: Egyrészt az összes döntős jelölt kapott egy erős visszajelzést arra nézve, hogy jó úton járnak, fontos és értékes, amit csinálnák, másrészt komoly médiafigyelem irányult rájuk a Korszakalkotók mecénás program periódusa alatt, rengeteg új kapcsolatot szereztek - ez együtt segítheti a boldogulásukat a jövőben. Valamint ez a több hónapos periódus rájuk is komoly hatással lehetett, arra is inspirálhatta őket, hogy alaposan végiggondolják a jövőbeli prioritásaikat és a céljaikat.

Milyen tanáccsal indítja majd útnak a győztest?
Ne fogadjon el semmilyen tanácsot, mindig menjen a szíve után.

Hosszú távon milyen pozitív hatásai lehetnek a Korszakalkotók Mecénás programnak?
Megmutatja azt, hogy így is lehet a kultúrát támogatni ebben az országban. Ezen a téren elég mostohán állunk, minden ilyen kezdeményezés, mint a Korszakalkotók mecénás program, példamutató lehet a gazdasági szektor szereplői számára.

Tovább olvasok
Az egyszerűség diadala

Váratlan elmélkedés a svájci óragyártás ikonikus klasszikusa kapcsán.

Brit tudósok szerint Bella Hadid a világ legszebb nője

Illusztrációnkon Kate Compton szerepel.

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Egyéves előfizetés (10 lapszám) 9950 Ft helyett csak 4950 Ft. Így most 995 Ft helyett lapszámonként csak 495 Ft! Egyéves elofizetés(10 lapszám) 9950 Ft helyett csak 4950 Ft. 995 Ft helyett lapszámonként 495 Ft.

Csak 4950 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem