Lassulj be!

slow food
Forrás: i_love_juice_saska / Instagram
Előfizetek

Globálissá vált a slow food gondolkodásmód.

Manapság a folyamatos teljesítmény növelésére irányuló küzdelemben szinte észrevétlenül odáig jutottunk, hogy már a szabadidőnket is kitöltjük feladatokkal. Mára az évtizedekkel ezelőtt még irigyelt olasz „dolce far niente”, azaz az édes semmittevés életérzés is az értéktelen időpazarlás szinonimájává sülyedhet. Ezért is üdvözítő a már „globálissá” vált Slow Food gondolkodásmód mindennapjainkban egyre erősödő jelenléte.

konyha
forrás: Pastasocialclub / Instagram

A mozgalom egy helyi kezdeményezésekből létrejött világszervezet, amely – honnan máshonnan? – Olaszországból indult világmegváltó útjára. A Slow Food egy olyan emberközpontú elképzelés, amelyben egy adott régió gasztronómiai kulturájára jellemző alapanyagok és ételek az előállításuk helyszínén találkoznak az élvezetekben elmerülő fogyasztóikkal. Ez a gondolkodásmód nem utolsósorban növeli a régió termelési cselekvőképességét, a társadalmi és gazdasági fenntarthatóságát.

A Slow Food megnevezés tulajdonképpen fricskaként született meg a gyorséttermek „Fast Food” elnevezésére reagálva. A fogalmat még az 1980-as évek közepén a szociológusként is dolgozó Carlo Petrini újságíró alkotta meg, aki a római Spanyol lépcső „védelmében” indult harcba, amikor annak közelében egy McDonald’s nyílt.

lime
forrás: thesimplyfyresolution / Instagram

Petrini jól megérezte a szűkebb világát, a szinte mindenki által vágyott olasz életérzést is nagyban veszélyeztető globális gazdasági törekvések erősödését. Aggódással figyelte az olasz gasztronómiai kultúrára, az olasz élelmiszerek termelésére, a kis családi vendéglőkben megtapasztalható boldog életfilozófiára veszélyt jelentő folyamatokat. Erre reagálva először tiltakozó demonstrációkat szervezett, majd felismerte, hogy ennél sokkal fontosabb feladat a kistermelők helybeni támogatása, azzal a gondolattal, hogy az embereket vezessük vissza a főzés és az örömteli étkezések világába. Így született meg a Slow Food gondolata, amelyben az emberek ráérősen, a hagyományos gasztronómiai élményekre koncentrálva, boldogan élvezhetik a fogásokat, a társaságot, a helyet, a hangulatot és a körülöttük lévő embereket.

kaja
forrás: holuakogardens / Instagram

Ha végiggondoljuk, hogy az emberi szervezetnek egy évben, napi háromszori étkezést figyelembe véve, majdnem 1100 alkalma nyílik endorfint termelnie csak ezekkel az „ellazult”, odafigyelő minőségi étkezésekkel, akkor ez valóban egy semmivel sem összehasonlítható lehetőség.

Az evés, az étkezőasztal nemcsak a táplálékbevitel színhelye, hanem az emberi örömszerzés forrása is lehet. Kétségtelen tény, hogy a sokat irigyelt mediterrán kultúrák világában, a matriarchális társadalmak központjában mindig az ebédlőasztal áll. Az olasz, görög, spanyol, délfrancia családok élete szinte teljesen az étkezőasztaluk köré szerveződik és az étkező közepén ott áll a mindenkire odafigyelő Mamma.

slow food
forrás: holsteindelicatessen / Instagram

A kulturájukban a lassú, beszélgetős ebédeket természetesen követi a délutáni egy-két órás lazulás, a pausa, amely már régen nem csak a nagy nyári meleg előli menekülésről szól. Annál sokkal fontosabb szempont a belassulás, a pihenés, a gondtalan percek élvezete, a velünk történő események csendes végiggondolása és nem utolsósorban magunkra, a környezetünkre való odafigyelés lehetősége. Az emberi kapcsolataink is így mélyülnek.

De kimozdulva a szűkebb családi kötelék világából is azt láthatjuk, hogy az étkezőasztal az életünk minden területén jelen van. A tágabb értelemben vett családi, baráti események, összejövetelek színhelye is mindig valamiféle étkezés mentén rendeződik. Az üzleti és társadalmi életünk is gyakran szerveződik vendéglátással együtt. Kiállítások, ünnepek, gálák, konferenciák, fogadások, egyéb társadalmi események, üzleti reggelik, ebédek és vacsorák mind az életünk részét képezik.

eper,gaz
forrás: joga_ania_maj / Instagram

Ennek ellenére a kényelmes, ráérős, finom szemléletű gondolkodásmód nagyon gyakran hiányzik a gyakorlatunkból. Pedig az alkalmak adottak, csak nekünk kell hozzátenni azt a keveset, amitől nagyon sokat kaphatunk. A mindenapok hajtásában nem könnyen vesszük észre a lehetőségeket, ehhez le kell lassulnunk és alkalmanként be kell tudnunk húzni a kéziféket. Meg kell értenünk, hogy a belassultság jelentése nem azonos a lomhasággal és a piszmogással, hanem az értékes, a boldogságban megélt pillanatok lehetősége.

A szerző a Dining Guide vezetője

Tovább olvasok
Anna láttán nem marad vér a fejünkben

A szentpétervári modell az orosz Playboy visszatérő szereplője.

A megelevenedett érzékiség

Legszívesebben plakátokra nyomnánk a berlini modellt.

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Egyéves előfizetés (10 lapszám) 9950 Ft helyett csak 4950 Ft. Így most 995 Ft helyett lapszámonként csak 495 Ft! Egyéves elofizetés(10 lapszám) 9950 Ft helyett csak 4950 Ft. 995 Ft helyett lapszámonként 495 Ft.

Csak 4950 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem