Irány a Hold!

apollo 11,buzz aldrin,holdraszállás
Forrás: Getty Images
Előfizetek

Apollo 11 – elképesztő trailer érkezett egy pazar dokumentumfilmhez

A tavalyi évben kezdett egy filmes stáb dolgozni az Apollo 11 és a Holdra szállás sztoriján. Még szinte el sem kezdték a munkát, amikor egy archívumban dolgozó kollégájuk szólt nekik, hogy kincsre bukkant: 11 ezer órányi hetven milliméteres nyersanyagra az egész misszióról.

Idén lesz ötven éve, hogy Neil Armstrong és Buzz Aldrin otthagyta lába nyomát égi kísérőnkön. Számíthatunk tehát jó nagy csinnadrattára, mert akárhogy is nézzük: a fél évszázados csúcsteljesítményt, sajnos, nem sikerült újra megugrani, és jelen pillanatban erre minden bizonnyal képtelen is lenne az emberiség. A Holdra szálláshoz több dolog szerencsés együttállására volt szükség. Például, hogy a teljes amerikai GDP majdnem 5 százaléka felett diszponáljon az űrkutatási hivatal, a NASA, valamint kellett egy ex-náci zseni, Werhner Von Braun rakétamérnök, akinek a tudása a Holdig emelte az amerikai nemzetet.

gif

Dan Rooney, a Nemzeti Levél- és Irattár egyik munkatársa tudott a páratlan filmes kincsről, de fogalma sem volt annak jelentőségéről. A NASA annak idején az MGM Studiossal boltolta le, hogy rögzítik az előkészületeket. A mozicég nekiállt olyan technikával feldolgozni a sztorit, amit, mondjuk, a Muzsika hangja musical-nél is használtak. Az MGM hat héttel a start előtt, érthetetlen módon, kihátrált a munkából, de a NASA kötötte az ebet a karóhoz. A kész anyagból aztán rövidfilmekhez használtak fel apróbb részeket, a nagy többséget azonban zárolták. Végül idénre feldolgozták aztán a 11 ezer órányi felvételt, és ha minden igaz, valamikor az évforduló környékén, júliusban, be is mutatják a filmet.

Aki látta, lehidalt tőle. Buzz Aldrin maga is az alkotó stáb tagja, de a film nemcsak ettől lélegzetelállító és hiteles. A Hollywood Reporter szerint a legintimebb közelségből sikerült lefilmezni a történéseket – az agyunk csak tisztes távolságból követi a szemünket és a testünket a Hold felé vezető úton. Ráadásul, mivel az akkori legprofibb filmes technikát használták, olyan az egész, akárha tegnap lőtték volna, nem pedig, mint a legtöbb dokumentumfilm, ami úgy néz ki, mintha besárgult Insta-szűrőn át néznénk a világot. (Meg a világűrt.)

Gizmodo

Tovább olvasok
Az orosz Lana Del Ray nem énekel, de legalább olyan bájos

Persze lehet, hogy csak a nosztalgikus filterek tévesztettek meg minket. Már megint.

Veronica újra nyomoz

Tizenkét évvel a lezárást követően a weben tért vissza az évezred egyik legjobb krimisorozata.

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Egyéves előfizetés (10 lapszám) 9950 Ft helyett csak 4950 Ft, így lapszámonként csupán 495 Ft.

Csak 4950 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem