Így született a Himnusz

himnusz
Előfizetek

A magyar kultúra napja – és a Himnusz születésnapja – alkalmából a január-februári nagyinterjúnkból következzen egy terjedelmi okokból meg nem jelent részlet. A Himnusz születéséről Nyáry Krisztián irodalomtörténész mesél.

– Kölcsey Himnusza hogyan vált végül Magyarország hivatalos Himnuszává?

– Véletlenül. És ilyen értelemben egyedi az összes himnuszok között. Mert ugye egy tipikus nemzeti himnusznak az szokott lenni a története, hogy egy köztársasági elnök vagy egy király felkér valakit, hogy alkossa meg – és onnantól kezdve az az adott ország himnusza. A magyar Himnusz viszont úgy lett, hogy Kölcsey Ferenc írt egy verset. Ebben az időszakban fedezték fel Balassi Bálintot, és őt Kölcsey valódi költői elődjének tekintette. Elolvasott tehát egy Balassi verset – ebben is megtalálhatóak a „nép-kép-tép” rímek, és ennek alapján írta meg a Himnuszt. Nagyon szokatlan versformát választott ehhez a magasztos tárgyhoz: a kanásztánc ritmusát. A verset ma is el lehet énekelni a Megismerni a kanászt dallamára. Kölcsey életében kétszer is előfordult, hogy össze kellett írnia, hogy melyek szerinte a legfontosabb művei. Ezekben a „toplistákban” a Himnusz egyszer sem szerepelt. A leveleiben pedig egyetlen egyszer sem említi ezt a versét, sőt, egy olyan lapnak adta oda megjelenésre, amelyet egyébként nem sokra becsült.

kölcsey ferenc,himnusz
forrás: Wikipedia
Kölcsey Ferenc

Kölcsey úgy halt meg, hogy nem is tudta, ez a műve még fontos lesz egyszer. Mindezek után elérkezett a romantika korszaka, amikor több pályázatot is kiírtak hazafias témájú versek megzenésítésére. Vörösmarty Szózata lett az első ilyen, amelyet megzenésített Egressy Béni. A zsűriben egyébként ott ült Erkel Ferenc is. A következő évben valakinek eszébe jut Kölcsey Himnusza. A költő nem sokkal korábban halt meg, és szárnyra kapott a Kölcsey-kultusz – terveztek szoborállítást is, és mindent, ami ilyenkor kell. Erkel pedig nem megy el újra a zsűribe, hanem inkább megzenésíti a Himnuszt. Állítólag egyetlen óra alatt írja meg. Beadja, megnyeri. De még nagyon sokáig nem volt szerepe a műnek: egy-két helyen eljátsszák, de ennyiben maradt minden. 1848. március 15-én például, a Nemzeti Színházban van egy véletlen fiaskó: abba kell hagyni a Bánk bán előadását, mert egyszerűen nem érdekli a forradalmi népet. És akkor valakit elszalasztanak Táncsics Mihályért, hogy menjen el, hozza ide, hogy beszéljen a néphez. Addig a szünetben hazafias dalokat énekelnek: a Rákóczi indulót, a Hunyadi László áriáját, kínjukban már a Marseille-t is. A Himnusz csak ezután jutott az eszükbe.

nyáry krisztián,író
forrás: PLAYBOY
Nyáry Krisztiánnal készült nagyinterjúnkat elolvashatod az e havi Playboyban!

Aztán a XIX. században szép lassan egyre népszerűbb lesz. A század végére válik belőle egy fontos, hazafias dal – de még mindig nem ez a Himnusz, mert az a „Gott Erhalte”, az osztrák császári himnusz – egészen 1918-ig. Egyébként a magyar Himnuszt is sokkal pattogósabb ritmusban írta meg eredetileg Erkel, kicsit indulósabban hangzott. Majd Trianon után, amikor gyászosabban kell játszani, Dohnányi Ernő áthangszereli, és elnyeri ezt a mostani, lassabb ritmusát. A Himnuszról egyébként soha törvényt sem hoztak, egészen az 1989-es Alkotmányig. Korábban pedig az is majdnem megtörtént vele, mint a legtöbb kommunista országban: hogy lecserélik. Rákosi szerencsére két jó ízlésű embert bízott meg, hogy írjanak új Himnuszt: Kodály Zoltánt és Illyés Gyulát. Ők viszont azt mondták, Kölcsey Himnusza úgy jó, ahogy van, nem kell lecserélni. Legfeljebb szöveg nélkül játszották sokan, mert abban az időszakban az „Isten” szót nem szívesen ejtették ki hivatalosan.

Tovább olvasok
Esti mese: hogyan legyél drogdíler

Elengedhetetlen, hogy legyen sütnivalód és szélessávú internetkapcsolatod!

Ki az: szőke, kék szemű és elcsavarja a fejed?

Casey mindent bedob és mindent ledob!

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Egyéves előfizetés (10 lapszám) 9950 Ft helyett csak 4950 Ft, így lapszámonként csupán 495 Ft.

Csak 4950 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem