Hollywood rocksztárja

dwayne johnson,the rock,a szikla,színész,pankrátor,portré
Forrás: Getty Images
Előfizetek

A profi pankráció hitvány és hazug világa kőkemény színészi munkát követel, ezért, ha meguntuk a kitérdelt kertésznadrágot ünneplőként viselő rajongótábort és képesek vagyunk viszonylag artikuláltan elmondani egy összetett mondatot, egyenes az út Hollywood hitvány és hazug világába.

Jesse Ventura, John Cena és Hulk Hogan mesterhármasán kívül csak néhányan kötöttek ki a feszes vásznon, nem kell szakvizsga, hogy megoldjuk az egyszerű képletet, miszerint hányan tudják elmondani azt a bizonyos bővített mondatot.

A szórakoztatóipar posványos legalját a pantomimesek és a szülinapi bohócok képviselik, míg a csillag-státuszt a mozisztárok – a sportolók valahol középen, bár arénája válogatja. Hiába az alacsony felbontásban is szabad szemmel látható, megrendezett kóklerség, a pankráció milliárd dolláros üzlet az egész világon, aki ezen a pályán lavírozva eléri a valutában hét számjegyű utalást, nyitott kapukat dönget a filmiparban is.

Míg a legtöbb pankrátor imidzséhez elengedhetetlen az ijesztő külső, ami bár a tévében jól mutat, instant infarktushoz vezet, ha a lányunkat egy ilyen figurával látjuk andalogni a bejárati ajtónk küszöbén, a Sziklával bármikor elengednénk bálozni a kisasszonyt.
Karizmatikus, szimpatikus, külön életet élnek a szemöldökei és ő a világ legjobban fizetett színésze – ennél sokkal kevesebbel is beérnénk.

the rock,dwayne johnson
forrás: Getty Images

Tuti szajré

Dwayne Johnson nagyapja nyomán vérrokonságban áll a híres szamoai Anoa'i-famíliával, akik minimum harminc birkózót nemzettek az évtizedek során, de közvetlen családja is többgenerációs pankrátordinasztia, így, bár nyugodt szívvel vágtathatna a laposra taposott ösvényen, ő inkább az atlétikát és a profi futballt választja.

Gyerekként Kaliforniában, Új-Zélandon és Honolulun él édesanyjával, apja virágzó karriere ellenére instabil anyagi körülmények között, ezért gyorsan elcsavarja a fejét a könnyű pénz illata.

Egyszer egy kilakoltatási végzés fogadott, mire hazaértünk. Anyám teljesen összetört, fogalmunk sem volt, hol és miből fogunk élni. Waikikiben rengeteg a turista, drága világmárkák boltjai érik egymást, ezért a haverjaimmal alapítottunk egy tolvaj bandát és ezekre specializálódtunk. Elvettük a pénzt, az üzletekből elcsentük a ruhákat, az ékszereket, aztán eladtunk mindent, amit csak tudtunk.

Bár csak tizennégy éves, többször alszik fogdában, mint otthon, a néhány dolog közül, amit irányítani tud, leginkább saját külsejére koncentrál.

Csak a testépítésre tudtam gondolni. Minden sikeres ember edzett körülöttem.

Apja szereplései miatt rengeteget utaznak, így több gimnáziumban is megfordul, végül tizenegyedikes korára Pennsylvaniában táboroznak le, bár zülledt tinédzserként esze ágában sincs a tanulással foglalkozni.

Egy nap a tanári mosdót használja, amikor rányit az iskola focicsapatának edzője, Jody Cwik:

'Hé, neked semmi keresnivalód sincs itt!' - egy kicsit lefagytam, hátranéztem, 'Jó, mindjárt kimegyek!', mondtam, és befejeztem a kézmosást. Egy szót sem szólt, de éreztem a dühét. Rosszul lettem magamtól. Másnap megkerestem, hogy elnézést kérjek, mire ő kinyújtotta a kezét. Soha nem fogom elfelejteni azt a kézfogást. Azt mondta, 'Azt akarom, hogy tegyél meg nekem valamit… Szeretném, ha beállnál a csapatomba!' Hát, beálltam. Ő lett az edzőm és nemsokára már mentoromként és második apámként tekintettem rá. Mindent neki köszönhetek, ő volt az első, aki nem egy útszéli punkként kezelt, annak ellenére sem, hogy tiszteletlen voltam vele. Azt mondta, hisz bennem és szeretné, ha sikeres lennék.

football,futball,dwayne johnson,a szikla,the rock
forrás: Getty Images

Rohanás

Cwik segítségével Johnsont elkapja az iskolai futball gépszíja, a gólok és a tökéletes játék mellett a jegyeivel is elkezd foglalkozni, lassan szinte az ország minden egyeteme a kegyeiért küzd.

Teljes ösztöndíjjal kerül Miamibe, ahol védőként ígéretes focikarriert fut be, 1991-ben a kupagyőzelemig viszi a csapatát és bár kivételes tehetségként kezelik, egy vállsérülés miatt lecserélik a későbbi Pro Futball Hall Of Fame-játékos Warren Sapp-re, ami teljesen összetöri.
Egy időre otthagyja az egyetemet és visszaköltözik a szüleihez, depressziósan, sínbe tett vállal tengeti a heteket, mire az edzője dühtől vörös fejjel rángatja vissza az iskolába.

Az egy dolog, hogy megsérültél és kicsit rosszul érzed magad, az meg egy másik, hogy egyszerűen feladod és azt mondod, 'leszarom'. Ezt nem fogadta el.

Az egyetemen megismerkedik későbbi feleségével, Dany Garciával, 1995-ben diplomát szerez kriminológia és fiziológia szakon, és bár a hőn áhított NFL draft nem jön össze, nem adja fel, elszegődik a kanadai ligába, a Calgary Stampedershez, évi 35000 Dollárért, ahonnan mindössze két hónap után a gyakorló csapatba száműzik.
Három másik játékossal él együtt szinte nincstelenül, egy kétszobás garzonban, olyan matracon éjszakázva, amit egy órákra bérelhető szexmotel mellett talált kidobva, majd egy nap az edzője közli vele, hogy kiteszik a csapatból.

Ennyi volt. Se sérülés, se semmi, egyszerűen nem vagy elég jó, mehetsz. Kijózanító szavak ezek. Minden álmom szertefoszlott, nincs több foci, a magánéletem romokban, nagyon mély depresszióba estem. Ilyenkor a legfontosabb lecke, hogy nem vagy egyedül. Nem te vagy az első, aki átéli ezt és biztosan nem is az utolsó. Jó lett volna, ha van valaki mellettem, aki szól, hogy 'Helló, tudom, hogy most egy kicsit rossz, de nemsokára minden rendben lesz!' – de nem volt. Amikor hazamentem, összesen 7 dollár volt a zsebemben, úgyhogy kifestettem és kitakarítottam a szüleim lakását és semmi más nem érdekelt.

Másfél hónappal később visszahívják a csapatba, de addigra lélekben már elhantolta a karrierét:

Letettem a telefont, apám rám nézett és megkérdezte, 'Visszamész, ugye?' 'Nem.', mondtam. 'Nem hiszem. Úgy érzem, ennek vége.'

- majd közli apjával, hogy a futball helyett inkább a pankrációban látja a jövőt.

Baromság. Eldobsz magadtól mindent! Ez a legnagyobb hiba, amit valaha elkövethetsz!

– reagál az apja, de Johnson megingathatatlanul ragaszkodik az ötlethez, hogy tovább vigye a családi tradíciót, és ahhoz is, hogy apja legyen az edzője.

wwf,john cena,dwayne johnson,the rock,pankráció,birkózás,wrestlemania
forrás: Getty Images

Erőpróba

1996-ban debütál a WWF-ben, a szervezet első harmadik generációs játékosaként, apja és nagyapja nevéből összefűzve Rocky Maivia álnéven, azzal a Brooklyn Brawlerrel szemben, aki annak idején apja első ellenfele volt.

A szervezet azt hitte, már van néhány meccs mögöttem, persze, nem volt egy sem. Ahogy egy petákom sem, így semmiféle felszerelésre nem telt, az unokabátyámtól kértem kölcsön mindent, amivel el lehet kezdeni dolgozni – cipőt, térdvédőt… aztán felhúztam egy strandröplabdás úszógatyát. Kicsit kiríttam a mezőnyből.

Első évében sorra nyeri a meccseket (jó párszor Flex Kavana néven), Bart Sawyerrel kétszer is elviszik az USWA World Tag Team Championship kupát, majd aláír a WWF-hez, Tom Prichard, Achim Albrecht és Mark Henry is edzi.

Miután legyőzi Triple H-t, interkontinentális bajnoki címet szerez, a sportág rajongóinak azonban cseppet sem jön be a jófiús viselkedése, így egy térdsérülést és egy címvesztést követően nem keresi tovább a közönség kegyeit, beszáll Kama Mustafa, Faarooq és D'Lo Brown mellé a Nation of Domination nevű bunyóegyletbe, elkezd első szám harmadik személyben beszélni magáról, beszólogat az ellenfeleinek és a nézőknek, megöli Rockyt és megszületik The Rock.

A pankrációban csak kétféle versenyző van: a babaarcú hős és a szemétláda. Nem volt más választásom, én lettem a rohadék.

Huszonötödik születésnapja után egy nappal elveszi barátnőjét és a következő években a sportág történelmének egyik legsikeresebb versenyzője lesz. Tizenhétszeres bajnokként és tízszeres világbajnokként folyamatos szereplője az összefoglalóknak és azon néhány sportoló között találja magát, akikre mára popkulturális ikonként hivatkozunk: komikus elemeket épít be a játékába, ezzel elnyeri a nézők imádatát, interjúira gyakran többen kíváncsiak, mint a meccsekre.

1998-ban legyőzi Mankind-ot, ezzel ő lesz minden idők legfiatalabb WWF-bajnoka, Hulk Hogan és John Cena szerint ő a valaha volt legnagyobb szupersztár az iparban.
Első önéletrajzi könyve, a „The Rock Says” felkerül a New York Times bestseller-listájára.

dwayne johnson,the rock,a szikla,színész,halálos iramban,halálosabb iramban,jason statham

Halálos iramban

Az ezredfordulóra Dwayne karriere az egekben szárnyal, több millió dollárt keres magának és a WWF-nek egyaránt, szinte havonta hoznak ki több tonnányi új The Rock-terméket, amiket a fanatikus rajongótábor rendre el is kapkod.

Egyre többször tűnik fel tévésorozatok mellékszereplőjeként: az Azok a 70's évek show-ban saját apját alakítja, a Star Trek: Voyager-ben egy pankrátor űrlényt, majd egy Saturday Night Live-os műsorvezetést követően felkérik egy nagyon mellék szerepre a Múmia 2 nyitójelenetében, ami a Skorpiókirály című, borzasztóan CGI-animált egész estéshez vezet, neki pedig nem csak a világhírt hozza meg, de a Guinness-rekordok könyvébe is bekerül, mint a legtöbbet kereső elsőfilmes színész – a szerepért 5,5 millió dolláros csekket tesz zsebre, ráadásul megszületik első lánya, Simone Alexandra is.

Gyerekként Harrison Ford volt a kedvenc színészem. Iszonyú menő volt! Kemény, tele csajokkal. Az a csávó akartam lenni. Meg persze, Elvis Presley is. És Chuck Norris. Fogd ezeket a faszikat, gyúrd össze őket, nagyjából meglesz, hogy mire gondoltam!

Az Amazonas Kincse és az Emelt fővel után Arnold Schwarzenegger utódjaként kezdik emlegetni, mire apró profilváltás gyanánt megvillantja millió dolláros mosolyát egy meleg testőr szerepében a Szólajtok a köpcösnek! folytatásának szánt Csak Lazán! című vígjátékban, ezzel egyaránt győzi meg a szakmát és a közönséget megkérdőjelezhetetlen tehetségéről. Egy tucat mozifilmben szerepel, de nem hanyagolja a sportot sem, meccsei a legnézettebb tévéműsorokat hagyják a kanyarban.

Azt mondták, ahhoz, hogy Hollywoodban sikeresebb legyek, meg kell felelnem az elvárásoknak. Több meló, jobb szerepek, ehhez viszont abba kell hagynom az edzést, tehát nem lehetek hatalmas, kicsit félre kell tennem a birkózást. Egy ideig próbáltam, de nem éreztem hitelesnek.

2006-ban, a Gyerekjáték forgatásán találkozik a Boston együttes dobosának lányával, Lauren Hashiannal, ennek egyenes következményeként 2007-ben elválik feleségétől, akivel öt évvel később együtt alapítják 7 Bucks fantázianevű produkciós cégüket.
Beszáll a Halálos iramban-sorozatba, majd olyan szuperprodukciók főszerepét vállalja, mint a Herkules, amit négy hónapig forgat Budapesten – a szerep miatt a végletekig feszíti a csúcsformát, a forgatás előtt két héttel tripla ágyéksérvet kap, de a kötelező műtétből gyorsan felgyógyul.
2015-ben ismét lánya születik, készít egy sorozatot az HBO-nak és ebben az évben másodszorra kerül fel a legértékesebb színészek listájának csúcsára, filmjeinek 1,48 millárd dolláros összbevételével.

Olyan helyen nőttem fel, ahol ha becsapnak egy ajtót, nem nyílik egy ablak sem. Néhány repedés keletkezik csak. Mindent megtettem, hogy átjussak ezeken a repedéseken, kapartam, feszítettem, haraptam, ütöttem. Most itt a lehetőség. Az ajtó tárva-nyitva áll előttem és szélesebb, mint valaha.

dwayne johnson,the rock,a szikla
forrás: Getty Images

Johnsont az egyik legtöbbet adakozó színészként tartják számon: összesen tizenkét szervezetet támogat rendszeresen, örömmel látogat gyerekkórházakba, buzdítja a fiatalokat szavazásra, támogatja Szamoa nemzeti rögbicsapatát (akiknek mezén „The Rock” felirat szerepel), egykori iskolájának összesen egymillió dollárt adományozott, hogy felújíthassák a focipályát és a hozzá tartozó létesítményeket, ezzel a valaha volt legtöbb pénzt adományozó egykori diákként tartják számon – a Miami Egyetem át is nevezte a Hurrikánok öltözőjét a Szikla tiszteletére.

Mindezek eltörpülnek a Dwayne Johnson Rock Alapítvány mellett, mely a halálos beteg gyermekekért végzett közhasznú munkájáról híres, emellett a fogyatékossággal, rendellenességekkel és mentális betegségekkel küzdő fiatalok életét és önbecsülését igyekszik gazdagítani, természetesen sportprogramokon, táplálkozás-oktatáson, egészséges életmódra nevelésen keresztül.

dwayne johnson,the rock,a szikla,stan lee,comic con
forrás: Getty Images

A Szikla első főszerepéért 5,5 millió dollárt zsebelt be tizenöt évvel ezelőtt – ezért az összegért valószínűleg már egy félmosolyra sem méltatna egy valamire való producert.
Egy évvel mozis debütálása után, az Emelt fővel című filmmel már 15 milliót kaszált, nem beszélve a 12,5 milliós fizetéséről Az Amazonas kincséért.

Bár a Herkulesért 20 millió ütötte a markát, kötve hisszük, hogy a San Andreas minden képkockája valóban megért huszonötöt. A Halálos iramban-sorozat is jócskán tejel: csak az ötödik epizód 32,6 millióval gazdagította az izomkolosszust, ezek után nevetségesnek tűnhet, hogy mindössze kilencmilliós gázsiért rohangált naphosszat a világ legjobb nőinek társaságában a Baywatchban...

Persze, nem kell félteni: az idén érkező Jumanji 2 még 19 millióval növeli a bankszámláját, nem beszélve a többmilliós szponzorpénzekről, a merch-mütyűrökről és pankrátor-bizbaszokról, amikből könnyű állni a jövőbeli befektetéseket.

A Forbes szerint Johnson nettó vagyona 2013-ban 44, egy évre rá 52, 2016-ban pedig 64,5 millió dollárra rúgott, ezzel letaszítva a legjobban fizetett színészek trónjáról Robert Downey Jr.-t.

hulk hogan,the rock,dwayne johnson,a szikla,wwf,pankráció
forrás: Getty Images

A ringből a vászonra

Bár Johnson szerint is inkább színészet a pankráció, mint küzdősport, csínján kell bánnia a teátrális mozdulatokkal, mert borzalmasan néznek ki a filmen.
Jó lett volna, ha csupán ezt az egyetlen apró tippet közli néhány kollégájával, akik szintén igyekeztek betörni a kasszasiker-bizniszbe, inkább kevesebb sikerrel.

Kevin Nash, bár játszott „nagyfiút” is, például a Megtorlóban, inkább a könnyebb műfajok felé vette az irányt a Magic Mike és a Mindörökké Rock című mozik mellékszereplőjeként, nem úgy Steve Austin, aki az első Expendables – A Feláldozhatókban és a Szigorított őrizetben is feltűnt.

A leginkább testhez álló szerepeket Jesse Ventura kapta, aki Arnold Schwarzenegger mellett domborított a Predatorban és az egyébként meglepően kiváló Menekülő Emberben (Running man) is, valamint kiolvadt gengsztert játszott a Sylvester Stallone, Sandra Bullock és Wesley Snipes nevével fémjelzett Pusztítóban.

André The Giant, bár hatalmaskodott A herceg menyasszonyában, inkább tévés szerepeivel vonult be a történelembe, no meg a ténnyel, miszerint egyszer 116 korsó sört döntött le hat óra alatt.

John Cena kakukktojásként szerepel a listán: „nagyemberes” szerepei mellett több komolyan vehető sorozatban (Városfejlesztési osztály, Psych) is láthattuk, ahogy Amy Schumer szinte nézhetetlen Kész katasztrófa című mozijában is.

A pankrátorok pankrátora, Hulk Hogan neve egyszerre fémjelzi az erőt, az irigylésre méltó bajuszt és a borzasztó középszerűséget, ha filmekről van szó.
A videókorszak szupersztárja a Rocky III-ban tűnt fel, amit később olyan megkérdőjelezhető alkotások követtek, mint a Külvárosi kommandó, a Mr. Óvóbácsi, A három nindzsa nem hátrál, és komolyra fordítva a szót, mi kérünk elnézést a Muszklimikulás című értéktelen ócskaságért.

A tengeri Knight Rider, ismertebb címén Villám Spencer, a karibi őrangyal viszont a hazai tévékben remekelt – bár csak egy évad készült belőle, több csatorna is annyiszor ismételte, hogy úgy tűnt, Hogan megtalálta a számítását a televízióban – ez később így is lett, a Hogan Knows Best című valóságshow négy évig villogott a VH1 képernyőjén, igaz, ez leginkább lánya, Brooke Hogan érdeme, aki később saját spinoffot kapott a csatornán.

Olvasd el ezt is!
Tovább olvasok
Az egyszerűség diadala

Váratlan elmélkedés a svájci óragyártás ikonikus klasszikusa kapcsán.

Brit tudósok szerint Bella Hadid a világ legszebb nője

Illusztrációnkon Kate Compton szerepel.

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Egyéves előfizetés (10 lapszám) 9950 Ft helyett csak 4950 Ft. Így most 995 Ft helyett lapszámonként csak 495 Ft! Egyéves elofizetés(10 lapszám) 9950 Ft helyett csak 4950 Ft. 995 Ft helyett lapszámonként 495 Ft.

Csak 4950 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem