Hatalmas sikerrel zajlik a Friss hús filmfesztivál

friss hús,filmfesztivál,kultúra,toldi
Előfizetek

Nagy érdeklődés övezi a szakmai programokat, és a vetítések is teltházasak.

Folytatódnak a Friss Hús vetítései, a hétvégére egy-két jegyet még el lehet csípni a magyar verseny, a nemzetközi válogatás, a francia animációs és élő szereplős program, illetve a Midnight elnevezésű horrorszekció és az LMBTQ-válogatások blokkjaira.

A mozi előterében és a Toldi előtti útszakaszon is fesztiválhangulat uralkodik: olyan vendégek látogatnak el a Friss Húsra, mint Törőcsik Franciska és Vajdai Vilmos színművészek, a Filmalap igazgatója, Havas Ágnes, illetve Reisz Gábor rendező (VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan, Rossz versek).

A zsűri döntését a Toldi moziban rendezett díjátadón, március 31-én, vasárnap délután 16:30-kor jelentik be.

banality

Nagy érdeklődés övezi a Friss Hús rövidfilmfesztivál szakmai programjait is: az eddigi eseményeken a magyar és nemzetközi filmszakma rangos szereplői megtöltötték a Toldi mozit és a CEU Október termét.

Péntek délelőtt a Toldiban a pitchfórum pályázata során kiválogatott, fejlesztés alatt álló magyar rövidfilmek terveit (pitcheit) mutatták be a filmek alkotói. A beérkezett több mint 60 pályázatból a kiválasztott tíz terv a szakmai zsűri előtt mutatkozott be, melynek tagjai Dreissiger László producer, Lányi Eszter, a Magyar Nemzeti Filmalap képzési és innovációs igazgatója és Lichter Péter filmrendező, egyetemi tanár. A pitchfórumon nyertest is választ a zsűri: a díj 300.000 forint, amely filmszakmai felajánlásokból állt össze.

A hétvégén lesz kritikaíró workshop és tévésorozatos kerekasztal-beszélgetés is, amelyen idén olyan alkotók lesznek jelen, akiknek a filmes karrierje rövidfilmek rendezésével indult, majd később sikeres sorozatok írására, rendezésére kaptak lehetőséget. Hogyan hasznosíthatóak a rövidfilmek készítése során megszerzett tapasztalatok a televíziós sorozatok világában? Mekkora szakmai ugrás egy sorozat megírása, megrendezése, illetve – egy sokakat foglalkoztató kérdés – van-e visszaút a mozifilmek világába a TV-sorozatok után? A Varga Attila „Sixx” által moderált beszélgetésen Nagypál Orsi forgatókönyvíró és rendező, Pusztai Ferenc producer és Zomborácz Virág forgatókönyvíró és rendező vitatja majd meg ezeket a kérdéseket.

Az elmúlt napok rendezvényei közül a CEU az első Budapest Debut Film Forumnak (BDFF) adott otthont, ahol 8 filmrendező-producer páros mutatta be elsőfilmes tervét a szakmai zsűri és az érdeklődők előtt a kétnapos workshop és networkesemény keretében. A közép-kelet-európai régió hat országából érkeztek a projektek, három Magyarországról (Csáki László: Kék Pelikan, Dudás Balázs: Begyulladva, Fazekas Máté Bence: Kilakoltatás), valamint egy-egy terv Bulgáriából, Macedóniából, Romániából, Szlovákiából és Szlovéniából. A zsűri (Matthieu Darras, Gabriel M. Paletz és Wim Vanacker) az 1000 eurós fejlesztési támogatást Michal Blaško Victim, azaz Áldozat című projektjének ítélte, amely egy fontos társadalmi kérdést dolgoz fel.

fel az úton

A Friss Hús Job Market kerekasztal-beszélgetésén hétfőn Lányi Eszter, a Filmalap képzési és innovációs igazgatója, Orosz Ildikó pályaválasztási tanácsadó és gyártásvezető, Tóth Judit rendezőasszisztens és Lukács Péter Benjámin hangmérnök mutatta be a filmipart, illetve a filmes szakmákat a résztvevőknek. Az eseményen emellett bemutatkoztak felsőoktatási és képzési intézmények, az ELTE, METU, MOME, SZFE és a Filmesgyakornok.hu programja is.

A keddi és szerdai diákvetítésen olyan, diákokat is érintő kérdéseket jártak körbe a résztvevők magyar rövidfilmek segítségével, mint a kamaszkori internetes manipulációk, a hatalmi helyzettel való visszaélés vagy a csonka családok helyzete – többek között ezekről a témákról beszéltek a programban szereplő rövidfilmek, izgalmasan, kreatívan és helyenként még viccesen is.

Tovább olvasok
Christen szemei elvarázsolnak

Ha elkalandozik a tekinteted a dekoltázsáról...

Nem ciki a matiné

Sokkal többet sűríthetsz a hétvégédbe, ha nem várod meg az éjszakát!

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Egyéves előfizetés (10 lapszám) 9950 Ft helyett csak 4950 Ft, így lapszámonként csupán 495 Ft.

Csak 4950 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem