Generation Lolka-bolka

lolkabolka,litkai,litkai gergő,litkai gergely,dumaszínház,retró,oldschool,rajzfilm,playboy retr
Előfizetek

Animációs filmek a 70-80-as években

A munka nemesít! – tudhattuk meg Bobtól és Bobektől, a cilinderben csövező nyulaktól, sőt a tartalmi összefoglalóból az is kiderült, hogy „Bár legjobb szándékuk ellenére sem sikerül minden tökéletesen, kalandjaik során mégis megmutatják, hogy tornázni egészséges, a munkát lehet jókedvűen csinálni, és hogy a barátság mennyire fontos. Sőt még azt is bebizonyítják, hogy sok répát enni igen bölcs dolog.”

Még most is teljes átéléssel tudom olvasni e sorokat. Egy olyan generációba tartozom, amelynek nem az volt a kérdés, hogy van-e víz a vörös bolygón, hiszen egy egér volt a Marson, a nyalóka-erdő közepén, egy komplett rézfúvószenekarral. Ezek után vízről beszélni, azt hiszem, önmagában nevetséges. A Playboy Retro ezen számában ezt a rajzfilmközpontú világnézetet dolgozzuk fel, tudományos igényességgel.

Lengyel mátrix

Aki látta a Varázsceruzát, az csak mosolyog a Mátrixon. Egy kisfiú már évtizedekkel ezelőtt bármit lerajzolt, az tárgyiasult az ő virtuális valóságában, ami a meleg kakaó után a Mátrix-filozófia átgondolására serkentette az akkor cseperedő fiatalokat. Egy öntudatra ébredő figura kezébe veszi a kezdeményezést, megváltoztatja a történelmet. Ha fuldoklik egy kisfiú, hajót rajzol, és megmenti (bár egy barátom meglátása szerint akár másik kisfiút is rajzolhatott volna).

Kimondhatjuk, hogy a Varázsceruza főszereplője maga a lengyel Neo. Ilyen megalapozással könnyen belátható, hogy a Kockásfülű Nyúl, aki Turiszt típusú távcsövével vizslatja a várost, egy bőröndben lakik és helikopterként tud repülni, óriási hatást gyakorolt rám, ugyanis mindenféle stimulátor nélkül tágíthattam a tudatom. A teletabizálódott és pokemonizált világban talán nehéz megérteni, miért kurjantottuk az első emeleti zsibongóban azt, hogy hüpp-hüpp barbatrükk, miközben tornazsákokkal vertük egymás fejét, de remélem, hogy jelen írás végére mindenki azonosulni tud a Lolka és Bolka generáció gondolkodásmódjával és lélektanával.

Lolka és Bolka. Leánykori nevükön Lolek és Bolek a kalandvágyat hozták életünkbe. A Barlangmoziban áhítattal meredtünk a vászonra, amikor a matinén világkörüli útra indultak, és én még a mai napig is Lolka huncut forgójára vágyom, ha fodrászszékbe ülök. Bár mindig is gondot okozott, hogy melyikük közülük Lolka és melyik Bolka, ugyanakkor remekül közvetítették azt a frusztrációt, amit szüleim éreztek, ha bármilyen irányban átlépték az országhatárt. Mintha hirtelen két fejjel alacsonyabbak lettek volna önmaguknál. A családi életre egyébként a mintákat a mai napig a Kukori és Kotkodából veszem. A parázsló viták és a megértő szeretet, a kiskakas a szemétdombon fíling, mind-mind ebben gyökereznek. Amikor egy haver elcsal sörözni, mindig Kopasznyakú szomszéd jut eszembe, aki rossz utakra vitte Kukorit.

Ezt egészíti ki a Mézga család modell, két gyermek, két szülő, két állat, amit megpróbált revitalizálni az előző kormányzat is, négy kerékkel és három szobával megdobva, ám szembesülnünk kellett azzal, hogy mindez legfeljebb Köbüki korában lehet valóság, és addig csak a bűvös „kapcs. ford.” szavak elhangzása után pillanthatjuk meg, a sajátos, buherált csillagkapunkon keresztül.

Marcipán és a látható rendőrség

A társadalomról alkotott képünket is a Macskafogóból vezetjük le, és ezen sokat nem is kell változtatni. A leszámolásos-robbantós időszakban, őszintén meg kell mondanom, hogy már csak Grabovskyban hittem. Hozzá kell tennem, a látható rendőrségről kialakított víziónk is más, hiszen nekünk Pityke őrmester és kutyája, Marcipán az. Vicces, bátor, szupermodern körülmények között dolgozik, és csak annyi a feladata, hogy felügyeljen Szöszire és Kukucsra, akik folyamatosan áldozatokká válnak. Egy főre egy rendőr, ami ugyan a rendőrállami hagyomány, de a puha diktatúra humanizálására is törekszik egyben, hiszen Marcipán szirénázik a motoron.

Természetesen a nyugdíjas zsaruról is előbb ugrik be az Erdő kapitánya, mint Tonhauser László. Ha ehhez még hozzávesszük, hogy a legsúlyosabb bűncselekmény, ami kora gyermekkorunkat beárnyékolta, az az volt, amikor Rumcájsz makkos pisztollyal fenékbe lőtte a jicsini bírót, miközben Manka és Csibészke a háttérben kuncogtak, érthető, hogy nehezen találjuk a helyünket ebben az elvadult világban.

Olvasd el ezt is!

Manapság, amikor greenpeace-esek özönlik el az erdőt, sokszor felvillan bennem, hogy ők is Moha és Páfrányon nőttek fel, és erős impulzusokat kaptak Cirbolyától és Borbolyától, a két vidám csehszlovák favágótól. A környezettudatunkat nagyban befolyásolta a Kisvakond is, aki egy lakótelepen felfújható erdőt kapott, amit kidurrantottak, majd utána szafaládéval dugták be a kocsik kipufogóját.

Arról már nem is beszélek, hogy Vízipók, csodapók és keresztes barátja a vízi élőhelyeknek micsoda mélységeivel ismertetett meg minket. A rajzfilm készítőinek szándéka szerint a másságot is megpróbálták elfogadtatni a gyermekekkel, hiszen vízipók érthetetlen módon légnadrágban a tó mélyén élt, és ráadásul a sorozatban szerepelt egy színes bőrű vízicsiga is.

Tudásalapú rajzfilmek

Mert manapság mit lehet okulni a kereskedelmi adók többségén vetített rajzfilmekből? Ha nem jutunk el két órán belül a világot elpusztítani akaró főgonosz barlangjába, felrobbanunk és csúnya kínok között halunk meg. Ezzel szemben Trombi és a tűzmanó megtanította nekünk, hogy ne dohányozzunk ágyban, szalmakazalban és óvakodjunk a villanyrezsótól. A Stop! Közlekedj okosan pedig egy életre belénk sulykolta, hogy ha lelépünk a járdáról, mit tegyünk, sajnos azzal az előítélettel együtt, hogy a nők nem értenek a KRESZ-hez, hiszen Kutyusnak kellett a legalapvetőbb szabályokat is elmondania Cicának. Ami ezen a tudáson kívül esett és állatokkal volt kapcsolatos, azt Kíváncsi Fáncsi adta át, aki elefánt létére állandóan szökdécselt.

A fogyasztóvédelmi gondolatot Mekk mester ültette el bennünk, és az első tévészerelő, aki felrobbantotta a család szeme láttára Sensorion készülékünket, is pont olyan szakállat viselt.

Ne feledkezzünk meg azért Makk Marciról sem, akiből csak annyi égett tudatomba, hogy a gyerekfogászat falán hideg szemekkel bámul rám, és a pokol tornácán a rendszeres fogmosásra hívja fel a figyelmem. Az űrkutatást is sajátos szemszögből ismerhettük meg, hiszen Mézga Aladár felfújható űrhajójával és Blökivel számos olyan felfedezést hajtott végre, ami sem Pirx kapitánynak, sem a komplett Orion űrhajónak nem sikerült. Ha ehhez hozzávesszük Mikrobit és Pepét, bátran csatlakozhatunk a két nagy űrhajósnemzethez.

A legnagyobb kérdés és a tudományos köröket is megosztó vita Pom-pom körül alakult ki. Csukás István, az író szerint ugyanis Pompom Picur képzeletének szüleménye, amivel magát szórakoztatja iskolába menet. így tulajdonképpen másik énjétől kérdezi, amikor bemegy az iskolába, hogy Picur, megvárhatlak? Abba már belegondolni is rossz, hogy amit Pom-pom kitalál, például Gombóc Artúr, a Madárvédő Golyókapkodó vagy esetleg az Órarugógerincű Felpattanó, milyen viszonyban állnak Picur tudatával. Ugyanis ha ezek további éneket rejtenek, érthető, hogy generációnk miért is küzd pszichés gondokkal az új évezred küszöbének átlépése után.

Ha már itt tartunk, meg kell jegyezni, hogy dr. Csernust dr. Bubó készítette elő. Emlékezetes kép, amikor a kandisznó a kocsmából hazatérve azt énekeli: Akkor szép a kan, ha ronda, tudja ezt az egész konda, majd családon belüli erőszakot követ el. Esett szó a Kérem a következőt-ben doppingolásról, hamisításról és csaló jósnőkről, ami miatt felkészülten léphettünk ki az életbe.

Kísértés vagy Pimpa?

Természetesen minket a legdebilebb műsorok sem értek váratlanul, hiszen aki két részt végignézett a Pimpából, aki gyorsabban tudott futni, mint a saját pöttyei, mégis állandó súlyfelesleggel küzdött, annak egy Survivor vagy egy Kísértés meg se kottyan. Talán emlékszünk arra, amikor Pimpa hazaért, és egy mondatot sem tudott elmondani kalandjaiból nyáladzás és lihegés nélkül, ráadásul gazdája, Armando, sosem hitt el neki egy szót sem.

Ennél roszszabb csak a Barba család volt, akik amőbaszerűen folytak át gyermeki tudatunk résein, továbbá Biga csiga és Batka manó, akiknek egy épkézláb kalandjára sem tudott visszaemlékezni egyetlen kortársam sem. Ezen sorozatok megtekintése után a gyermek szemmozgása lelassult, és a tej lassan kicsurgott szája szélén a Dómuszban vásárolt plüssfotelra.

Olvasd el ezt is!
Olvasd el ezt is! Ez az, amit nem lehet megunni

Elérzékenyedni is másképp érzékenyedünk el. Ha meglátjuk a simabőrűt a villámló bottal, könnyek szöknek a szemünkbe, meghatottan vesszük kezünkbe a pincében rohadó vukos tolltartót, és a fürge rókalábak dallamát dúdoljuk.

Borús napokon vagy Norbi-kazettát nézve Füles mackó ötlik eszünkbe, aki szeretethiányosan, depresszív hangon énekelte, hogy „de azért szerettek, hogyha kövér is vagyok”, miközben a zongora két felső billentyűjét verték az esőcseppek. És akkor még Leóról és Fredről nem is szóltam, akiken még néha anyukám is elpityeredett befőzés közben. A humorunk is más, hiszen Pumuklin, Süsün, Gusztávon, Zénón, Sebaj Tóbiáson, Augusztán, Spejbl és Hurvinyeken, valamint Hófehéren cseperedtünk.

A nyugat is más képet égetett szaruhártyánkra, hiszen Magilla Gorilla, Atom Anti, Frédi és Béni képében jelent meg, kiegészülve a Csipet csapattal, Pampalinivel, valamint Kalán nénivel, a svédországi magyar diaszpóra kialakulásában fontos szerepet játszó Nils Holgerssonról (és Kákalaki Akkáról) nem is beszélve.Talán ezek után érthető, hogy miért látjuk eltérően a világot, és miért vertük egymás fejét az emeleti zsibongóban hüpp-hüpp barba-trükköt kiáltva.

Litkai Gergely

Tovább olvasok
Christen szemei elvarázsolnak

Ha elkalandozik a tekinteted a dekoltázsáról...

Nem ciki a matiné

Sokkal többet sűríthetsz a hétvégédbe, ha nem várod meg az éjszakát!

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Egyéves előfizetés (10 lapszám) 9950 Ft helyett csak 4950 Ft, így lapszámonként csupán 495 Ft.

Csak 4950 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem