Élő történelemóra az autósport hőskorából

hungaroring,hungaroring classic,öregecskedő autók,öreg autók,sportautók,autóverseny,klassziku
Előfizetek

Az első osztatlan sikert aratott, a másodikat pedig a résztvevők legalább ugyanannyira várják, mint a szurkolók.

A Hungaroring Classic július 12-14-én visszatér hazánkba, s várhatóan még nagyobb érdeklődést vonz, mint két éve - ebben bízik Szalay Balázs, a verseny egyik megálmodója:

Vádoljanak elfogultsággal, de úgy gondolom, hogy a Hungaroring Classic 2017-ben a legszebb autósport-rendezvény volt a mogyoródi pályán. Kortól és nemtől függetlenül imádták az emberek, nagyon jó érzés volt látni a boldog arcokat. Sokan beöltöztek a kor szellemét idéző ruhákba, és imádták, hogy gyerekkori álomautóik között sétálhattak. Ezeket annak idején csak a televízióban, autós kártyákon vagy matchbox formájában csodálhatták meg, most pedig versenyezni is láthatták őket. A fiatal korosztály ugyanakkor megismerhetett egy olyan autóparkot, amelyekkel a hatvanas, hetvenes, nyolcvanas években a világ legizgalmasabb versenyeit vívták.

– nyilatkozta a Dakar-menő Szalay.

A világszínvonalú mezőnyt idén is a Peter Auto hozza el hazánkba, csakúgy, mint 2017-ben, amikor a három nap alatt összesen 25 ezren voltak kíváncsiak a hazánkban első alkalommal megrendezett klasszikus autóversenyre.

A viadal időutazást kínál a hatvanas, hetvenes, nyolcvanas évek érces hangú versenyautóival és azok pilótáival – s a különleges eseményen tárt karokkal várják nem csupán az autósport-rajongókat, hanem a klasszikus értékeket képviselő kiállítókat is. Igaz, hogy már csak korlátozott számban, de akadnak még kiállítói helyek – kiváló lehetőség ez az autós és gumis cégek, restaurátorok, biztosítók, olajtársaságok, autóalkatrészt és tartozékokat forgalmazó cégek számára, de a ruházati termékekkel foglalkozó cégek is megtalálják itt a célközönségüket.

S ez a hétvége nem csupán a versenyen résztvevő és kiállított autók kora által idézi meg a múltat, hanem a rendezők reményei szerint a stílusával is.

Más világ ez. Legutóbb már a parkolóban érezhető volt mindez – valahogy másnak tűnt a benzinszag is. Vagy csak a képzelete játszott az emberrel? De nem. Ezek az „öreg” (értsd hatvanas, hetvenes évekbeli) autók máshogy dübörögtek, máshogy néztek ki, és más volt az illatuk is, mint a mostaniaknak.

A maguk korában a világ legjobb technikáinak számítottak, ma már inkább kuriózumként tekintünk rájuk – s bár 2017-ben első alkalommal vendégeskedtek a mogyoródi Formula–1-es versenypályán, magukkal hozták az életérzést, ami hozzájuk kapcsolódik.

Az ember rögtön pezsgőt akart inni a depóban, meg kaviárt enni, és sálat kötni a nyakába, kalapot tenni a fejére – hogy maga is részese legyen az időutazásnak. Sokan nemcsak képzelték, meg is tették.

A hölgyek csinos kalapban és pörgős szoknyában, az urak elegáns nyakkendőben vagy sálban – a hatvanas, hetvenes évek autóversenyeinek elengedhetetlen kellékei voltak a fenti ruhadarabok. Egy valódi dáma vagy egy igazi gentleman meg sem jelenhetett nélkülük társaságban – pláne nem az úri mulatságnak számító autóversenyeken, amelyeken az elképesztően bátor és különösen vakmerő férfiak harcoltak egymással és a stopperrel, miközben a közönség a depóban pezsgőzött.

A Hungaroring Classic szervezői ezen felbuzdulva a hölgyek számára kalapversenyt, az urak számára pedig nyakkendő, illetve sálversenyt hirdettek legutóbb, s hirdetnek most is – az autó-szépségverseny és számtalan kiegészítő program mellett ezzel is fokozva a hangulatot.

A versenyről, a kiállítókról és a jegyértékesítésről bővebb információkat találnak a Classic weboldalán.

Tovább olvasok
Mihez kezd egy cseh modell Floridában?

Tracy nem bíz sokat a képzeletünkre.

A szupersportautó halott

Micsoda hülyeség ez a cím! – gondolhatja most, és tulajdonképpen igaza is van.

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Egyéves előfizetés (10 lapszám) 9950 Ft helyett csak 4950 Ft. Így most 995 Ft helyett lapszámonként csak 495 Ft! Egyéves elofizetés(10 lapszám) 9950 Ft helyett csak 4950 Ft. 995 Ft helyett lapszámonként 495 Ft.

Csak 4950 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem