Eleget tanultam?

balogh péter,önfejlesztés,programozás
Forrás: Clay Banks / Unsplash
Előfizetek

A negyedik ipari forradalom és az internet által elhozott információs forradalom következtében világunk változása minden eddiginél magasabb tempóra kapcsolt.

Végtelen mennyiségű információ vált pár évtized alatt elérhetővé mindenki számára. Ez a hihetetlen szintű tudásmegosztás – sok más terület mellett – az oktatást is a feje tetejére állítja. Pár évtizeddel ezelőttig a tudás az egyetem falain belül született meg, élt és növekedett. Az egyetem magas falai kívül tartották a barbár hordákat, mivel pedig a tudást átadni drága és időigényes volt, ezért az egész oktatási rendszer egy hatalmas válogatógép volt – segített megtalálni a keveseket, akiket a falakon belülre, a tudáshoz oda lehetett engedni.

Ma viszont a tudás számos szakmában a falakon kívül születik meg és fejlődik rohamtempóban. Sok egyetemnek versenyt kell futnia az iparral, hogy tartani tudja a lépést, ne maradjon le és avuljon el a tanárok tudása, a tananyag, az eszközök. Ahogy a falak ledőltek és a tudás mindenki számára elérhetővé vált, úgy lett az egyetemi diploma egyre több szakmában opcionális.

tanulás,okulás,macbook,csávó
forrás: Wes Hicks / Unsplash

Nemrég egy egyetemre készülő fiatal megkérdezte, hogy szerintem mennyit ér egy programozó számára az egyetemi diploma. Sokat, mindenképpen. De lényegesen kevesebbet, mint öt év szakmai tapasztalat.

Minden évben a születésnapom körül tör rám a nagy elgondolkodás. Egyetlen kérdésre keresem a választ, ami aztán az egész életemre kihat: tanultam-e eleget az elmúlt 12 hónapban? Ha a válasz igen, akkor klassz minden, egy újabb évig elkötelezetten tolom a szekeret – mikor épp mit. De ha nem, akkor mindegy, hogy mit vár el tőlem a környezetem, mennyit keresek, milyen kényelmes a pozícióm vagy mennyire félek kiugrani – lépnem kell.

Így volt ez 19 évesen, amikor otthagytam az egyetemet. Aztán pár évre rá Finnországban, havi sokmilliós fizetéssel. Majd kicsit később, mikor egy sikeres, általam (is) felépített világcég vezetői székéből álltam fel. Mindig megtaláltam azt az új helyemet a világban, ahol valami újat, fontosat, hasznosat tanulhatok, és ez mindig hozta magával az új kalandokat is.

könyvek,tanulás,oktatás
forrás: Dmitry Ratushny / Unsplash

Egyre elképzelhetetlenebb, hogy egy szakmát fiatalon kitanulva, ugyanazzal a tudással egy életet végigdolgozzunk. Sok területen már az komoly nehézségbe ütközik, hogy mire valaki végez az egyetemen, a tudása ne legyen teljes mértékben elavult. Amikor ilyen gyorsan inflálódik a tudásunk, akkor mi lép a helyébe? Mitől válunk vagy maradunk értékesek a munkaerőpiacon, versenyképesek a vállalkozásunkkal? Ahogy leértékelődik a tudás manapság, úgy értékelődik fel a tanulás képessége. Életfogytig tudás helyett életfogytig tanulás az életünk minden területén.

Bár az állami oktatási rendszerek nem mindig tudják tartani a tempót, szerencsére egyre több, felnőtteket kiszolgáló magániskola nyílik, mind a fizikai térben, mind online. Már nemcsak nyelveket és hobbikat tanulhatunk felnőttként, de új szakmákat is szerezhetünk. Egyik befektetésem a Green Fox Academy, ahol jellemzően szakmájukban elbizonytalanodott felnőttek egy diploma és 5–10 év munka után tanulják ki a programozó szakmát és adnak teljesen új lendületet a karrierjüknek.

Olvasd el ezt is!

De aki munka mellett keres tanulási lehetőséget, az előtt is szinte végtelen lehetőségek vannak. A Udemyn és a Courserán több mint százezer tananyag érhető el, ingyen vagy fillérekért. Számos egyetem publikált teljes tananyagokat. Szinte minden szakma összes tudása elérhető online, akár ingyen, azonnal, bárhonnan.

És hogy mit érdemes tanulni? Bármit, ami új, ami nehezen automatizálható és ami érdekel minket. Ahogy egyre több szakma válik digitálissá és távolról végezhetővé, úgy szabadíthat fel a tanulás az utált munka kínjából és segíthet megtalálni azt, amit szeretünk csinálni. Aki akar, bármilyen tudáshoz hozzáfér. Aki akar, bármit megtanul. Már csak meg kell tanulnunk akarni!

A szerző üzleti angyal, az NNG alapítója.

Apámnak egy szakmája volt egész életében. Nekem hat. A gyerekeimnek hat lesz egyszerre.

(Robin Chase)

Tovább olvasok

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Egyéves előfizetés (10 lapszám) 9950 Ft helyett csak 4950 Ft. Így most 995 Ft helyett lapszámonként csak 495 Ft! Egyéves elofizetés(10 lapszám) 9950 Ft helyett csak 4950 Ft. 995 Ft helyett lapszámonként 495 Ft.

Csak 4950 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem