Egy úriember tudja, hol a határ - bárhol, bármikor, bárhogyan

Egy úriember tudja, hol a határ - bárhol, bármikor, bárhogyan
Forrás: Umbrella
Előfizetek

Csábítani nem bűn, sőt! De tolakodónak lenni, és akár már tettlegességig menni már az...

Vannak olyan esetek, mikor a körülményekre hivatkozva egyesek többet engednek meg maguknak a kelleténél, nem tudnak megálljt parancsolni maguknak...

"Akkor miért öltözött fel ilyen kihívóan?" "Akkor miért szállt be az autójába?" "A szája nemet mondott, de a szeme igent..." - ismerős mondatok, melyek az elmúlt fél év #metoo botrányai kapcsán még gyakrabban merültek fel. Ugye te is jó párat hallottál közülük?

A Playboy magazin decemberben nagyszabású jótékonysági akciót szervezett, amelynek keretén belül üzletemberek, valamint a sztárvilág fontos tagjai, a sport- és közélet jeles személyiségei kampányoltak egy-egy társadalmilag fontos téma mellett. A Playboy Heroval olyan ügyeket karolunk fel, amelyek fontosak minden magyar férfi és nő számára. Tavaly decemberben többek között az ESZTER alapítványt (Alapítvány az Erőszakos Szexuális Támadást Elszenvedettek Rehabilitációjára) is támogattuk a népszerűsítő kampányunkkal, ennek kapcsán merült fel a videósorozat az Umbrella produkciós ügynökség irányából a #metoo témában, mi pedig örömmel mondtunk igent a projektben való közreműködésben.

A három részből álló sorozatban színészpárosok segítségével mutatunk be olyan helyzeteket, melyek egyetlen részletben (öltözet, mimika, helyszín) térnek el egymástól - a férfi viszont épp emiatt az apró részlet miatt nem tud uralkodni magán, nem tudja, hol a határ.

"De hát olyan csábító szerelésben volt..."

"De hát rám mosolygott..."

"De hát beszállt az autómba..."

A külföldről induló Weinstein-botrány után az egyik szereplő, Lovas Rozi így nyilatkozott, mikor a kezdeményezésről kérdeztük:

A közélet azon szektorát, amiben mi színészek mozgunk, eléggé megmozgatta ez az ügy, ezért is fontosnak tartom, hogy foglalkozzunk vele. Az tetszett meg a koncepcióban leginkább, hogy a pillanatokban rejlenek a fontos részletek. Ezek a kisfilmek arra próbáltak rávilágítani, hogy mennyire figyelünk egymásra, és hogy a jelek ott vannak minden pillanatban.
Mészáros Bélával többször dolgoztam már együtt, azt hiszem mindketten értettük, miről szól ez az egész. A lassítások rendkívül jól kiemelik azokat a mozzanatokat, amik ennek a kezdeményezésnek a középpontjában állnak. A mi jelenetünkben kvázi csak pillantások és az azokra adott reakciók domborodtak ki, nagyon izgalmas volt ezeket visszanézni.

Fontosnak tartja a témával kapcsolatos párbeszéd kialakítását Mészáros Béla a férfi és női nézőpontok között is, ő így vélekedett:

Ezt egy jó ügynek tartom, szívesen álltam mellé. Az erősebbik nem képviselőjeként azért kevésbé találkozik áldozatként ezzel a jelenséggel az ember. Minket, férfiakat ritkán ér ilyen atrocitás. Lazán kapcsolódik ehhez, hogy pont a napokban olvastam egy cikket arról, hogy Szaúd-Arábiában most már beengedik a nőket a stadionokba. Nagyon durva, hogy olyan világot élünk, hogy valakik most jutottak csak el idáig. Szerintem nem normális dolog, mikor az erősebb kihasználja fölényét a gyengébbel szemben.
Tudtam, hogy játék az egész, úgyhogy lelkileg nem volt megterhelő a forgatás maga. Múlt héten pont egy olyan darabot próbáltunk, amiben én egy börtönből szabadult rabot alakítok, aki erőszakoskodik egy nővel. Hasznosak ezek a dolgok, mert ezekre igenis fel kell hívni a figyelmet.

Hajnal János speciel pont egy olyan férfi, aki a saját bőrén tapasztalta meg, milyen érzés zaklatottnak lenni, úgyhogy számára sem volt kérdés, arcát adja-e az ügyhöz.

Vannak dolgok, amik mellé oda kell állni. Én férfi létemre is megtapasztaltam már áldozatként, hogy milyen az, mikor emberek visszaélnek, vagy megpróbálnak visszaélni a hatalmukkal. Dolgoztam már olyan helyen, ahol a főnök visszaélt a helyzetével, konkrétan kikezdett velem.
Durva dolog nagyon a molesztálás. Farkas Franciskával dolgoztam együtt, ő egyébként nagyon közel áll hozzám, úgyhogy láttam rajta, hogy ez neki mennyire rossz, ezáltal nekem is nagyon rossz volt. Nekünk, férfiaknak minden körülmények között figyelnünk kell a jelekre, figyelnünk kell a másikra. Érzékelni kell, hogy a nő mire nyitott, és mire nem, és tudni kell megállni, mikor úgy érezzük, hogy egy fal van előttünk. Nem szabad tárgyként kezelni a nőket, sokan sajnos mégis azt hiszik, hogy ők arra születtek, hogy kiszolgáljanak minket.

Az áldozathibáztatás a legrosszabb dolog, ami egy ilyen helyzetben történhet, Kurta Niké szerint is a beleegyezés kell hogy legyen minden intim kapcsolat alapja.

Magát a témát is fontosnak tartom, nem szabad, hogy ez tabu legyen. Nem volt nehéz eljátszani ezt a szituációt, már csak azért sem, mert szinte minden nő találkozik ezekkel a helyzetekkel ilyen-olyan formában. Az lehet különbség köztünk, hogy hogyan éljük ezt meg.
Kamaszként az ember nagy bizonytalanságában folyamatosan a visszaigazolást keresi, egy erőltetett közeledést ilyenkor még a hiúság simogatásaként is megélheti, ami veszélyes, mert ezzel könnyedén visszaélhet bárki. Szerintem két ember közt történjen bármi, annak minden körülmények között közös megegyezésen kell alapulnia.

Félreértés ne essék, nem azt mondjuk, hogy ne kezdeményezz. Neked kell megtenned az első lépéseket, de ez még nem jogosít fel arra, hogy leszegett fejjel zúzd szét az előtted lecsukódó sorompókat. Adorjáni Bálint is hasonlóképp gondolkodik erről:

Nem csak a 21. században fontos, hogy adott helyi értéken kezeljünk helyzeteket. A lovagiasság fontos erény, és egy férfinek fel kell tudnia mérni, hogy mikor kell megállnia. Észlelnünk kell, ha nemet kapunk, és onnantól nincs tovább. Gyerekként engem is ért igazságtalanság, fizikailag nem bántottak, de a lelkemet érte sérelem.

Fontos, hogy ne söpörjük a szőnyeg alá ezt az ügyet, Farkas Franciska szerint is fontos, hogy párbeszéd alakuljon ki ezzel kapcsolatban.

Történelmi pillanat volt, mikor először Amerikában, majd Magyarországon kirobbant ez az ügy. Nagyon örültem a felkérésnek, mert szerintem ez egy elképesztően fontos ügy. A bántalmazott nők nagy része nem beszél ezekről az esetekről, mert nem akarja feltépni a sebeket, úgy tesznek, mintha meg sem történt volna a dolog. Nagyon örülök, hogy vannak olyan bátor nők, akik kiálltak a világ elé a traumáikkal.
Ez a szerep azért bekapcsolt olyan reflexeket, amik azért már bennem voltak. Voltam már sajnos olyan helyzetekben, mikor emberek visszaéltek a hatalmukkal. Az első filmemben prostituáltat játszottam, ott volt pár olyan jelenet, amitől totálisan kiborultam. Akkor az jutott eszembe, hogy ez csak egy szerep, amit el kell játszani. Ennek a filmnek egyébként volt egy prevenciós célja is, úgyhogy úgy voltam vele, hogy ha csak egy lány meggondolja magát miatta, akkor már megérte. Kicsit erős a párhuzam, de a mostani forgatáson is az volt bennem, hogy meg akarom mutatni mindenkinek azt, hogy mit élnek át ezek a lányok egy ilyen helyzetben.

Jedlicska Márton, az Umbrella Chief Creative Officere is megszólalt a közös projekt kapcsán:

Nagyon örülök, hogy megvalósulhatott ez a projekt és különösen tetszik, hogy a sok lapuló nagy márka közül pont a Playboy mert erről beszélni.

Ha te is úriembernek vallod magad, akkor minden helyzetben fel kell ismerned, és tiszteletben kell tartanod a NEMET, akkor is, ha az nonverbális. Mert nincs olyan nem, ami igennel ér fel. Mi itt a Playboynál fontosnak tartjuk, hogy az emberek ne dugják a homokba a fejüket a - fizikai, vagy verbális - zaklatással kapcsolatban, mert a tolakodó viselkedést minden formájában - legyen annak elszenvedője nő, vagy férfi - a leghatározottabban elítélendőnek tartjuk.

Tovább olvasok
Mihez kezd egy cseh modell Floridában?

Tracy nem bíz sokat a képzeletünkre.

A szupersportautó halott

Micsoda hülyeség ez a cím! – gondolhatja most, és tulajdonképpen igaza is van.

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Egyéves előfizetés (10 lapszám) 9950 Ft helyett csak 4950 Ft. Így most 995 Ft helyett lapszámonként csak 495 Ft! Egyéves elofizetés(10 lapszám) 9950 Ft helyett csak 4950 Ft. 995 Ft helyett lapszámonként 495 Ft.

Csak 4950 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem