Igyunk valamit terápia előtt!

state of the union,egy házasság helyzete,chris o'dowd,rosamund pike,nick hornby,sorozat,sundancetv
Forrás: HBO
Előfizetek

Nick Hornby története egy válságban lévő házasságról - lélegzetvételenként egy-egy epizódban.

Louise doktornő és férje, Tom, az életunt, munkanélküli zenekritikus épp egy italnyi időre találkoznak a heti párterápiájuk előtt, hogy összeszedjék egymás gondolatait. Kettejük csipkelődő beszélgetése során egy tönk szélén álló házasélet bugyraiban merülünk el, olyan felek kapcsolatában, akik távolról nézve nem is feltétlen szorulnak agyturkászra. Igaz, történt egy megcsalás. Négyszer. És nem a férfi részéről.

rosamund pike,chris o'dowd,state of the union
forrás: HBO

Hiszen megint a szex (illetve annak hiánya), a változó korral járó elengedhetetlen depresszió és az elhidegülés minden probléma gyökere. Majd jöhetnek a kicsinyes, váratlan és felesleges bosszúk ("-Azért szavaztam a Brexitre, hogy idegesítsem a barátaidat! -A barátaim nem is tudnak arról, hogy mire szavaztál! -De ott, abban a pillanatban idegesítettem őket!"), a házassági tanácsadótól előttük távozó, ismeretlen párral való összevetés ("-A saját boldogságod nem számít? -Az csak attól függ, hogy mások boldogtalanabbak -e!") és a véget nem érő eltévelyedés a felesleges hasonlatok erdejében ("-A szenvedély olyan, mint egy kulcscsomó. Vagy inkább egy golyóstoll? Az egyiket elkezded keresni, ha elveszett. -Akkor most melyik?!").

De sosem jutunk be a foglalkozásra.

Van valami istenien szellemes abban, hogy lemaradunk a főműsorról.

- Rosamund Pike a The New York Times-nak.

rosamund pike,egy házasság helyzete
forrás: HBO

Hornby ismét bebizonyítja, hogy aligha ért nála bárki jobban az emberi kapcsolatokhoz, főleg, ha zeneőrült férfiak és random nők viszonyát kell vizsgálni - a témából készült disszertációja, a Pop, csajok, satöbbi... nem véletlenül lett kultregény, később kultmozi.

-Anyám nem akarta, hogy elvegyelek.
-Figyelmeztetett.
-Engem figyelmeztetett!
-Azt mondta, túl jó vagyok neked, hogy teljesen reménytelen vagy és végül úgyis elhagylak. Neked mit mondott?
-Pontosan ugyanezt.
-Hogy túl jó vagy nekem?
-Találkoztál már anyámmal? Nyilván nem.

Tökéletesen időzített szituációk között fergeteges dialógusok pattognak két ember szájából, akik szeretik egymást, de ezzel már évek óta nem tudnak mit kezdeni - ahogy Hornby sem tudott a sztorival éveken keresztül.

Fogalmam sem volt, mit csináljak belőle. Aztán megnéztem A kenderfutárt. Ekkor jutott először eszembe: miért kéne egy epizódnak 30 vagy 53 percesnek lennie? Jó érzés volt így elmesélni a történetet. Húsz év múlva úgy fogunk tekinteni rá, mint a hosszú drámák aranykorára. Ahogy most haladunk, addigra mindnyájan egyperces filmeket fogunk nézni.

- mondta a szerző.

A mindössze tíz perces epizódok feszesek, izgalmasak, brutálisan viccesek és egyáltalán nem tűnnek rövidnek. Chris O'Dowd az AV Clubnak adott interjújában kiemelte, hogy részletekben sokkal jobban működik a dolog, mert nem tarolja le a nézőt két ember társalgása, bár a Sundance-en filmként vetítették és szerinte simán beleillene Woody Allen filmográfiájába is. Az HBO (illetve, a Cinemax) is 105 perces filmként vetíti majd le egyben az összes epizódot.

chris o'dowd,egy házasság helyzete
forrás: HBO

A Kockafejekből, a Rockhajóból és Az időutazás nagy kérdéseiből ismert Chris O'Dowd fergetegesen hozza a csalódott és nyilvánvalóan életközepi válságban szenvedő férjet, míg a mindig csodás Rosamund Pike (Holtodiglan, The World's End - Világvége, HHhH - Himmler agyát Heydrichnek hívják) a "véletlenül csalfa", übersikeres nejét.

Összeszokott sztárcsapat szórakoztat: a rendező Stephen Frearsnek köszönhetjük a Pop, Csajok, Satöbbi... filmváltozatát, Chris O'Dowd Hornby legutóbbi regényéből, A meztelen Julietből készült mozi főszereplője volt, Rosamund Pike pedig az Egy lányról-ban és a Hosszú út lefelé-ben is szerepelt.

Az Egy házasság helyzete semmiben sem új: a formátum nem korszakalkotó, a téma egyidős a házasság intézményével (ki volt az a féltékeny úr, aki be akarta vonni az államot, hogy bebiztosítsa a kapcsolatát?), az írás viszont - a szerzőtől megszokottan - fergeteges, a színészi játék páratlan. Valószínűleg filmként is ugyanígy megállja a helyét, a premierig pedig az HBO GO-ra kerülnek fel az epizódok (az első hat rész már nézhető - szinkronnal, és bár Kerekes József ismét jól használja a hangját, O'Dowd arcához cseppet sem passzol). Mindenkinek ajánljuk - nem kell házasnak lenni ahhoz, hogy értsd. A szórakozáshoz meg végképp nem.

Tovább olvasok
Anna láttán nem marad vér a fejünkben

A szentpétervári modell az orosz Playboy visszatérő szereplője.

A megelevenedett érzékiség

Legszívesebben plakátokra nyomnánk a berlini modellt.

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Egyéves előfizetés (10 lapszám) 9950 Ft helyett csak 4950 Ft. Így most 995 Ft helyett lapszámonként csak 495 Ft! Egyéves elofizetés(10 lapszám) 9950 Ft helyett csak 4950 Ft. 995 Ft helyett lapszámonként 495 Ft.

Csak 4950 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem