Dráma az Apple-nél: nem fogy az iPhone

Dráma az Apple-nél: nem fogy az iPhone
Forrás: Unsplash / Tyler Lastovich
Előfizetek

Az egy dolog, hogy az elmúlt napokban az iOS sebezhetetlenségébe vetett hit is megingott, de az Apple legfrissebb negyedéves jelentéséből ennél komolyabb dráma rajzolódik ki.

Most először fordul elő, hogy az Apple nem közli hivatalosan, mennyi eszközt adtak el, csak az azokból befolyt összegekre fókuszál. Ezt azzal magyarázzák, hogy a részvényeseket úgyis csak a pénz érdekli, valójában viszont minimum vastagon az is mögötte áll, hogy a darabszámok bizony nem éppen úgy alakulnak, ahogyan egy ideális világban elképzelik.

Hogy nem sikerült meggyőzni a befektetőket, azt a tavaly októberben még 210-220 dollár körül mozgó részvényárfolyam jelenleg 155 dolláros ára is elég jól mutatja és a most közzétett negyedéves eredmények is őket igazolják.

iphone,iphone x
forrás: Unsplash / Neil Soni

1,4 milliárd iOS-eszköz aktív, ebből 900 millió iPhone.

A 84,3 milliárd dolláros forgalom persze így is baromi jól hangzik, csakhogy ez öt százalékos csökkenés az egy évvel ezelőttihez képest. Ennél is drámaibb az iPhone-okból származó bevételek csökkenése: ez egy év alatt 15%-ot zuhant úgy, hogy közben maguk az eszközök drágábbak lettek. Elemzői becslések szerint ez 65,9 millió iPhone-t jelenthet, 11,4 millióval kevesebbet, mint egy évvel ezelőtt.

tim cook,apple
forrás: Getty Images
Volt bármi fejlődés a mobilpiacon az elmúlt 5 évben?
Volt bármi fejlődés a mobilpiacon az elmúlt 5 évben? A lyukas mobilok érkezése

Hogy a visszaesésben az ár is szerepet játszhat, azt még maga Tim Cook sem tagadta. Az Apple vezér még azt is belengette, hogy egyes piacokon – az erős dollárra hivatkozva – csökkenthetik az árakat. Ha megnézzük, hogy jelenleg itthon 300 ezer forint a megfizethetőnek aposztrofált iPhone XR ára, a “rendes” iPhone XS pedig 400 ezer, akkor határozottan érik egy újragondolás.

Tovább olvasok
Esti mese: hogyan legyél drogdíler

Elengedhetetlen, hogy legyen sütnivalód és szélessávú internetkapcsolatod!

Ki az: szőke, kék szemű és elcsavarja a fejed?

Casey mindent bedob és mindent ledob!

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Egyéves előfizetés (10 lapszám) 9950 Ft helyett csak 4950 Ft, így lapszámonként csupán 495 Ft.

Csak 4950 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem