Egy nap alatt készült a legendás hip-hop himnusz

cypress hill,hip-hop,rap,insane in the brain,hiphop,b-real,dj muggs,house of pain,volt fesztivál,so
Forrás: Getty Images
Előfizetek

Egy valamire való buli sem mehet le anélkül, hogy ne szólalna meg az eredeti, vagy valamelyik remixe. Egy nap kellett a világhírhez.

Nincs élő ember a bolygón, aki ne ismerné a Cypress Hill "Insane in the brain" című hip-hop himnuszát, alig találunk valakit, aki legalább egyszer nem ugrálta le magáról a gatyát a dalra.
A csapat a The Guardiannek mesélte el, hogyan készült a remekmű.

A Queens-i lakásomban pötyögtem be az ütemet, először sokkal lassabb volt, de az őskori dobgép csak 6 BPM-et tudott le-fel ugrani, így amikor B-Real elkezdett szövegelni rá, fel kellett gyorsítanom 96-ról 102-re. Egy gombnyomásra lassú groove-ból klubsláger lett.

- emlékszik vissza Lawrence ‘DJ Muggs’ Muggerud, DJ-producer, akinek egy másik korszakalkotó darabot, a House Of Pain "Jump Around"-ját is köszönhetjük.
A "Jump Around"-ot a Cypress Hill első lemezének megjelenése után írta, de B-Real nem akart visszamenni a stúdióba, így először Ice Cube-nak ajánlotta fel, majd inkább lepasszolta a House Of Pain-nek. Az "Insane in the brain"-t nem szánta hip-hop himnusznak, de egy pillanat alatt azzá vált.

A lakásomban pattintottam össze, a minta, amiről mindenki azt hiszi, hogy egy ló nyerít, valójában egy trombitából származik. Nagyjából egy nap alatt megvolt az alap, három óra alatt megírtuk a szöveget, egy óra alatt fel is vettük az egészet. Rengeteg füvet szívtunk közben, ha jó a hangulat, a végeredmény is jó lesz.

Tudtam, hogy hatalmas lesz, de nem számítottam ekkora sikerre. 21 éves koromra milliomos lettem. Egy csomóan túl sem élik ezt. Ma a hivatalos videó 96 millió megtekintésnél jár a YouTube-on, ha 1993-ban lett volna YouTube, már bőven a milliárd felett lenne. Ikonikussá vált.

cypress hill,sen dog
forrás: Getty Images
Sen Dog

A refrént egy bandaháború ihlette, a szöveg maga nettó fikázás

Senen Reyes (Sen Dog) épp egy buliba tartott, amikor B-Real egy kék Caddilacben parkolva mutatta meg a refrén első sorát.

Nem gondoltam bele sokat, de bejött, hogy egy Caddilacben születik a dal.
A szöveg két rivális banda, a Crips és a Bloods balhéjából ered, akkoriban Los Angelesben bárki bármikor lelőhetett, rendőr, vagy egy random csávó az utcán, nem számított. Ha valaki azt mondta, "őrült vagyok, agyatlan", jobb volt, ha bizonyítja, úgyhogy ezt a dumát csak a legkeményebb arcok merték elsütni.

A szöveg maga pedig azokról a rivális rapperekről, rappereknek szól, akik beszóltak nekünk. Chubb Rock egy egész számon keresztül ekézte B-Realt, úgyhogy mondtam neki, hogy süssön oda rendesen, meg is tette. Én New York-ban írtam meg a magamét, a felvétel előtt. Tél volt, mindenki bomberdzsekit viselt. Nem emlékszem mindenre, mert nagyon be voltunk tépve, de a második sor Kid Frostról szól. Mielőtt bármelyikünknek lett volna lemezszerződése, jóban voltunk, aztán egy este alatt megváltozott minden. Az sem segített sokat, hogy dugtam a húgát. Nem vagyok az a beszólogatós típus, de ott és akkor nagyon adta magát a dolog, mert sokan belénk kötöttek.

cypress hill,volt fesztivál,fesztivál,koncert,volt,sopron,zene,b-real,dj muggs,sen dog
forrás: Getty Images

A legtöbb akkori ellenségünkkel már jóban vagyunk, de akkoriban gyerekek voltunk, kurva nagy egóval. Az "Insane in the brain" megváltoztatta az életünket. Anyu háza előtt füvező tinédzserként arról álmodtunk, hogy mi leszünk a hip-hop Grateful Deadje, és pontosan így is történt.

A Cypress Hill június 26-án, szerdán Sopronban, a Volt Fesztiválon lép fel.

Idén lesz mire bólogatni
Idén lesz mire bólogatni Pete Rock a Dürerben
Tovább olvasok
Playboy Nagyinterjú - Bródy János

...kockázatai és mellékhatásai.

A jövő zenéje

A régi, szép békeidőkben volt a lemez, majd megjelentek a szalagos magnók, és mindenki a hangszórókhoz szorított mikrofonnal rögzítette kedvenc beatzenekarának legfrissebb slágerét.

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Egyéves előfizetés (10 lapszám) 9950 Ft helyett csak 4950 Ft, így lapszámonként csupán 495 Ft.

Csak 4950 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem