Csendben lépegetve, minél hangosabban

roger molls,hip-hop,francia,beatmaker,zene,lemezkritika
Előfizetek

"A valósággal az a gáz, hogy nincsen hozzá háttérzene - kérdés, hogy átérzed -e?!" - kérdezte az Akkezdet annak idején. Egy francia beatmaker gyártott hozzá.

Roger Molls kilenc évvel ezelőtt debütált "Rewind" című albumával, amivel új státuszba emelte volna az instrumentális hip-hopot, de ezt csak későbbi, "Methamorphosis of Muses" című korongjával tudta megugrani.

A francia ütemkészítő szívesen turkál ujjbegyeivel a padláson porosodó fekete lemezek között, amikből szakértő fülekkel választ kincseket, hogy ügyesen megcsavarva új életet leheljen beléjük. Ez egyébként a műfaj producereinek mániákus, közös vonása. Molls szemlélete mégis egy kicsit más. Leginkább a Beastie Boys "The In Sound From Way Out"-ja és Dj Shadow "Endtroducing"-ja adhat hivatkozási alapot a célnak: a műfaj, ami jelen esetben a hip-hop, pusztán eszköz lehet ahhoz, hogy aláfestést kínáljunk az élethez. Ehhez pedig egy személy és egy sampler aligha elég, ezért a három éven át csiszolgatott mestermű ötvenhárom perce alatt tizenkét zenész szólaltatja meg hangszereit, legyen szó templomi orgonáról, szaxofonról, klarinétról, több basszusgitárról.

A pörgő nyelvű MC-k mellett még egy vonósnégyes is elengedhetetlen közreműködője lett az alkotásnak. Mintákból sincs hiány: Klaus Wunderlich klasszikus Gershwin-adaptációja (Summertime) Hammondon akármikor hozza a varázslatot, de Alain Barriére, Dalida, vagy Danny McCulloch klasszikusai is új értelmet nyertek az újrakomponálás során. Csak úgy, mint a tiszteletbeli fel- illetve, újradolgozások is, köztük a Radiohead "Pyramid Song"-ja, vagy Dj Shadow "Organ donor"-ja. Nem pusztán filmzenéje a mindennapokra, inkább egy új generációs opera, annak minden bájával és dramaturgiájával.

Nem véletlenül szeretné az alkotó, hogy fejhallgatóval a fejünkön, az utcán sétálva tegyük magunkévá minden munkáját, csendben lépkedve, lehetőleg minél hangosabban.

Hallgasd meg ezt is!
Tovább olvasok
Playboy Nagyinterjú - Bródy János

...kockázatai és mellékhatásai.

A jövő zenéje

A régi, szép békeidőkben volt a lemez, majd megjelentek a szalagos magnók, és mindenki a hangszórókhoz szorított mikrofonnal rögzítette kedvenc beatzenekarának legfrissebb slágerét.

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Egyéves előfizetés (10 lapszám) 9950 Ft helyett csak 4950 Ft, így lapszámonként csupán 495 Ft.

Csak 4950 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem