Már Budapesten is kóstolhatók a salvadori kávékülönlegességek

Cafe Marcello,budapest,salvador,kávé,kávézó,kávékülönlegesség
Előfizetek

Vajon mitől olyan különleges a salvadori kávé, és hol tudjuk itthon megkóstolni?

A termőhely jellegzetességei kétségkívül visszaköszönnek egy csésze kávé ízvilágában. A jó kávé alapfeltétele pedig nem más, mint a kávécserjék számára ideális talaj és mikroklíma, továbbá fontos, hogy a farm lehetőleg 1000 méter felett helyezkedjen el. Számos ilyen feltételekkel rendelkező, magaslati vidéken található családi farm létezik Salvadorban, ahol a kávétermelés gyökerei egészen az indiánokig vezethetők vissza.

Olvasd el ezt is!
Olvasd el ezt is! Egy kiváló kávét, esetleg?

A kicsinyke közép-amerikai országban az arabica kávé több variánsát is termelik, amelyek mind más karakterrel rendelkeznek. Az egyik ilyen tipikus arabica fajta a Sarchimor, ami kimondottan a magaslati tájakon érzi jól magát. „Nedvesen hántolt”, azaz „semi-washed” módon dolgozzák fel, ami azt jelenti, hogy a kávébabokat a szüret után 4-5 óráig félig kierjesztik, összesen kétszer szárítják, és viszonylag hamar lehántolják pergamen héját. Kifejezetten alkalmas sötét pörkölésű, olasz stílusú kávé készítésére. Selymes textúra jellemzi, továbbá kellemesen savas, méghozzá anélkül, hogy túl gyümölcsös ízű lenne.

kávé,salvador

A Pacas-t Salvadorban fedezték fel először 1949-ben, amely a Bourbon és a Caturra természetes mutációja. „Mézes”, azaz ”honey meal” eljárással dolgozzák fel, amelynek lényege, hogy a gyümölcshúst hagyják teljesen megérni a kávébabban, majd ezután szárítják ki. A fajtának eredendően édeskés az ízvilága, és leginkább a világostól a közepesig terjedő pörkölés áll jól neki. Kiegyensúlyozott savasság, valamint egyedülálló szilvás zamat jellemzi.

Olvasd el ezt is!

A Pacamara egy hibrid arabica variáns, amelyet az 1950-es évek végén a Salvadori Kávé Kutató Intézet a Maragogype és a Pacas fajták keresztezéséből fejlesztett ki. Leginkább világostól a közepesig terjedő pörköléssel készítik. Kóstolásakor tiszta, élénk savakat és sötét gyümölcsökre emlékeztető ízvilágot érezhetünk leginkább.

kávé,salvador,marcello

A jó hír pedig az, hogy az imént felsorolt három különleges salvadori arabica variánst, amelyek egyenesen az ország középső régiójában fekvő Santa Cristina kávéfarmról érkeznek, mostantól itthon is bármikor megkóstolhatjuk.

A nemrégiben megnyílt, saját pörkölővel felszerelt Cafe Marcello ugyanis kimondottan ezekre, a salvadori, single origin kávékra specializálódik, és Budapest II. kerületében várja a kávé szerelmeseit. A kávézóban ráadásul a már fent is említett single origin micro-lot kávék közül választhatunk, amelyek nem csupán azonos fajták válogatásából és ugyanarról a farmról – jelen esetben a Santa Cristináról - származnak, de ugyanazon évjáratban is szüretelték őket. Itt az ideje tehát, hogy elmerüljünk az izgalmas salvadori kávékultúrában, és igaz különlegességekkel kezdjük, vagy éppen zárjuk a napjainkat.

Tovább olvasok
Az orosz Lana Del Ray nem énekel, de legalább olyan bájos

Persze lehet, hogy csak a nosztalgikus filterek tévesztettek meg minket. Már megint.

Veronica újra nyomoz

Tizenkét évvel a lezárást követően a weben tért vissza az évezred egyik legjobb krimisorozata.

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Egyéves előfizetés (10 lapszám) 9950 Ft helyett csak 4950 Ft, így lapszámonként csupán 495 Ft.

Csak 4950 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem