Bűn a férfiélet

bűnöző,rabló,csempész,bede márton
Forrás: Wout Vanacker / Unsplash
Előfizetek

Minden férfi bűnöző. Te, én, mindannyian.

Természetesen minden nő is bűnöző, de elég a világ bármely országának rendőrségi statisztikáit végigfutni ahhoz, hogy világos legyen: ha van üvegplafon, amit a nők soha a büdös életben nem fognak áttörni, az a börtönök tetején van. Pedig a törvények nagy részét is mi, férfiak hozzuk, és tessék, mégis mi szegjük meg ezeket a leglelkesebben.

Egymillió oka van annak, hogy miért mi, férfiak követjük el a világ bűncselekményeinek túlnyomó többségét. Csak egy a sok közül: több férfi van olyan sok pénz közelében, ami még egy olyan szentet is megingatna, akinek nem saját maga felé hajlik a keze. Vagy egy másik: a világ tele van olyan férfiakkal, akik inkább elmennek rabolni és gyilkolni, mint hogy elküldjék az asszonyt is dolgozni, és az ő keresetével lendítsék át pluszba a családi költségvetést.

börtön
forrás: Matthew Ansley / Unsplash

De te nem vagy fegyveres bandita, mondod. Oké, elhiszem. És még cégpapírokkal ügyeskedő adócsaló sem, teszed hozzá. Hát figyelj, ezt így azért nem tudom teljesen elhinni. Mind a ketten tudjuk, hogy nincs olyan férfi Magyarországon, a bank vezérigazgatójától kezdve egészen a közmunkásig, akinél a NAV ne találna valamilyen bűnt. Nálad is. Sőt, még nálam is.

Azonban a legfontosabb ok, amiért a bűnügyi statisztikákat nem a nők vezetik, hanem mi, éppen férfiségünk leglényegéből fakad. Vannak nők is, akik hajnali hétkor, diszkó után bemindenezve beülnek a volán mögé, de ez alapvetően mégiscsak férfihobbi. Akárcsak minden extrémsportok leghalálosabbika, a wingsuit, a bűnözés is a hülyeségnek, a nagyszájúságnak és a vakmerőségnek olyan kombinációját és túltengését igényli, amivel általában mi rendelkezünk. A paradicsomban még Éva volt a hülye, de ő legalább tanult a saját kárából. Ádámot és utódait viszont semmi nem tudja letéríteni a bűn útjáról.

Férfi volt Rózsa Sándor, férfi volt Al Capone, férfi volt a Viszkis Rabló, és bár speciel Repülős Gizi, Magyarország valószínűleg legvagányabb embere tényleg nő, ebben a szakmában körülbelül olyan a férfiak túlsúlya, mint a magyar parlamentben. Talán nem véletlen, hogy az utóbbiban is van bűnöző bőven.

Al Capone
forrás: Getty Images
Al Capone

Óvodás korunk óta mi vagyunk azok, akik kitépik a bogarak lábait, később ellógnak óráról, focilabdával rúgják be a szomszéd ablakát, mást küldenek be maguk helyett az egyetemi vizsgára, vagy pénzért más helyett vizsgáznak. Aztán van, aki a bérgyilkosságig viszi, más pedig megmarad mindennapi szabályszegőként, gyorshajtóként és kreatív könyvelőként.

Én személy szerint soha, senkit nem gyilkoltam meg, fegyveres rablást és nemi erőszakot sem követtem el, és nagyon remélem, hogy e cikk olvasói közül is a lehető legkevesebben jutottak el olyan bűncselekményekig, amelyek társadalmi veszélyeit valószínűleg maguk az elkövetők is elismerik, miután felszállt agyukból a lila köd. Nagyjából ugyanúgy, ahogy én is tudom, hogy irtózatos barom és büntetendő idióta voltam, amikor az életben néhányszor – bár esküszöm, hogy lassan – ittasan vezettem. Megérdemeltem volna, hogy elkapjanak, és megérdemelted volna te is, amikor elkövetted. (És azt is megérdemeltem volna, hogy amikor elkaptak, ne olyan könnyen korrumpálható rendőrök kapjanak el, akik még a bankautomatához is szívélyesen elfuvaroztak, csak minél hatékonyabban bűnözhessünk közösen.)

Vannak azonban olyan bűncselekmények is, amelyek bár – szemben az ittas vezetéssel vagy a tömeggyilkossággal – a hatályos törvények szerint bűncselekménynek minősülnek, erősen vitatható, hogy valójában mennyire rombolják a társadalom kötőszövetét. És az a helyzet, hogy ezeket a stikliket is inkább a férfiak követik el, akár a tök üres autópályán a kocsi végsebességének kipróbálásáról, akár a hétvégi rekreációs kábítószerezésről van szó. Van az az egyébként nagyon bölcs mondás, amely szerint a tinédzserkor addig tart, amíg az ember vakon hisz saját sérthetetlenségében, és mintha a férfiak hajlamosak lennének örök tinédzserek maradni.

bede márton,bűn és bűnhődés,bűnöző
forrás: Hegedűs Márton

Gyilkolni tehát szerencsére soha nem gyilkoltam, és nem is szerepel a terveim közt, de ettől még pontosan tudom, hogy ha mindent, amit az életben elkövettem, lebukás és bírósági eljárás követett volna, akkor ha másért nem, legalább megrögzött visszaesőként lecsuknak egyszer. De hát az vesse rám az első követ, aki 12 évesen nem tartotta jó ötletnek a bolti cukorkalopást, 19 évesen pedig nem volt olyan részeg, hogy egy magasból kidobott üvegtáblával csak centikre volt a kettős gyilkosságtól. Az üvegtábla-dobálás bűncselekmény egyáltalán? A Btk.-ban nem találom, ez viszont azt jelenti, hogy akárkiből lehet gyilkos, csak néhány centin, illetve az előtte elfogyasztott 8-9 sör-Unicum kombón múlik minden.

A pénzért vizsgázós példát sem az ujjamból szoptam, de hát ez egy ilyen ország. Az megvan, hogy például Amerikában tényleg lenézik azt, aki puskázik, vagy bárhogy csal az egyetemen? Fura hely az, már a marihuánát is gyakorlatilag legalizálták. Amiről pont eszembe jut az ittas vezetéshez képest ezredannyira sem káros, viszont mégis súlyosabban büntetett bűncselekmény, amit valaha elkövettem: a kábítószer-csempészés.

A kilencvenes évek közepén jártunk, éppen nyár volt, és a barátom meg én pont leérettségiztünk. Mint mindenki tudja, aki eljutott odáig tanulmányaiban, ezt meg kellett ünnepelni. Mi egy háromhetes, Amszterdamban csúcspontjára érő nyugat-európai túrával ünnepeltünk, amit – és itt jön a meglepetés – nem hamis, hanem becsületesen vásárolt Interrail-vonatjeggyel bonyolítottunk le.

Megtekintettük Párizs múzeumait és Belgium marcipánszerű kisvárosait, majd elmerültünk Amszterdamban, a bűn városában. Ami egyébként egyáltalán nem a bűn városa – pont az a lényege, hogy ott nem bűn, ami máshol az. Éreztük, hogy ezt az élményt meg kell osztani otthon maradt ismerőseinkkel is, és mivel a 130 kilós néger kurva, aki úgy ránk vetette magát egy sikátorban, hogy alig bírtunk elmenekülni, nem tűnt könnyen csempészhetőnek, maradtunk az akkor még legálisan megvásárolható, hallucinogén gombánál.

Hegyeshalomig nem is volt gond, ám ott az egyhetes holland tartózkodás alatt kellően leamortizált arcunk egyből feltűnést keltett, a vámos pedig ragaszkodott minden, de minden egyes darab poggyászunk átvizsgálásához. Még a cipőinket is gondosan kirázta, csak valamiért pont azt a fél párat nem, amelyiknek a talpában a cucc volt. Hazaértünk, másnap pedig kezdődött a Sziget, ahol egy rakás tinédzser bámulhatta tátott szájjal a furcsán vibráló felhőket és bokrokat. Én pedig rájöttem, hogy nem vagyok eléggé férfi a karrierszerű bűnözéshez.

Tovább olvasok
Playboy Nagyinterjú - Faludy György

Egy világpolgár vallomásai.

Amerika nyomában a 66-os úton

Sárga felezővonallal felkent végtelen utakról álmodozik az, aki az Egyesült Államok fénykorában készült filmeken nevelkedett és titkon reméli, az elveszettnek hitt utak a mai napig életre szóló kalandokat rejtenek.

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Egyéves előfizetés (10 lapszám) 9950 Ft helyett csak 4950 Ft, így lapszámonként csupán 495 Ft.

Csak 4950 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem