Bud Spencer, Terence Hill, Sandokan – és a zene

oliver onions,bud spencer,terrence hill,buggy,dune buggy,guido de angelis,mauritio de angelis
Előfizetek

Február 16-án Budapesten koncertezik Giudo és Maurizio De Angelis, és előadják az öszes slágerüket. Ezeket itt, ni...

Tessék feltekerni a munkahelyeken most a hangerőt, és álljon le a gyár egy pár percre!

Guido és Maurizio De Angelis, az olasz testvérpár nem fúrtak túl mélyre a pop- és filmzenében. Érdekes ellentmondás, hogy minden egyes daluktól elementáris jókedv önti el az embert.

Guido 1944-es, Maurizio 1947-es születésű. Már korán a húrok közé csaptak: gitározni tanultak. Guido fuvolázásban is nagyot ment. A korai időszakban végigturnézták Olaszországot a Black Stones nevű együttessel, az első filmzenéjüket pedig 1981-ben szerezték Nino Manfredi Per Grazia Ricevuta (Csoda olasz módra) című mozijához.

Innentől nem volt megállás: jöttek sorban a zseniális zenék. A De Angelis fivérek Oliver Onions-ként is hivatkoznak magukra, filmzenéket pedig Andrew vagy Anthony Barrymore néven jegyeztek. A februári életműkoncerten fellép a lassan magyar állampolgárságot kapó Terrence Hill, és eljön a Maláj Tigris, Sandokan – vagyis Kabir Bedi!

Alább a Playboy szubjektív ötösfogata. Induljon a buli!

Képzeld el, hogy előző este kirakott a csajod, ezért most iszonyúan másnaposan, egy januári reggelen, ónos esőben araszolsz a munkahelyedre, és pontosan tudod, hogy el fogsz késni, és ezért a főnököd is kirúg. Közben tekergeted a rádiót, véletlenül ráakadsz a Különben dühbe jövünk zenéjére, a Dune Buggy című számra. Mi történik ilyenkor? Széles mosoly ömlik el az arcodon, vidáman danolászol, és úgy érzed magad, mint boldog gyerekkorodban.

Kincs ami nincs. Benne a Puffin-lekvár meg a féleszű Anulu és a Mama. Egy teljesen értelmetlen film, amit ötszázadszor is ugyanúgy végignézünk és röhögünk. Kikapcsol az agy, megszűnik a külvilág, feloldódunk a mérhetetlen pofozkodásokban. És akkor itt a főcímdal, a Movin' Cruisin'. Gyönyörködjetek a színpadi előadásban: maga a tömény nyolcvanas évek. Felhívnám a figyelmet a hosszú hajú szakállas fiatalember produkciójá... Áh, nem hívom fel senkire a figyelmet. Ez az egész úgy kerek, ahogy van. Hit parade!

Újra a Különben dühbe jövünk. Érdemes megnézni a teljes kórusjelenetet. Maga a dal főtémája is olyan, hogy az ember azonnal röhögni kezd – "Lalalala lalla" –, de az úgynevezett kiállásnál Bud Spencer elképesztőt alakít. Műfajilag tekintve olyan az egész, mintha egy párzani készülő szarvasbika és egy három éves kisgyerek attitűdje keveredne össze a különös torokhangok feltörésekor. Külön szép, ahogy a teltkarcsú asszony szerelmesen kamillázik a kórusban folyamatosan vándorló Bud Spencerre, aki a folytatólagos helyváltoztatással igazából a szerencsétlen hülye bérgyilkost, Paganinit szívatja. (Ha tudtok olyan filmet, ahol Bud Spencer összejön bármilyen nővel, írjátok meg a playboy@playboy.hu-ra!)

"Volt egyszer, vagy nem is volt / Egy legenda, mely rólad szólt!" – énekelte a Neoton Família a megmagyarított, és ezzel némileg kerékbe tört Sandokan-főcímdalt. Azt sem tudtuk, hol van Malajzia, mert csak az NDK-ig juthattunk el, de a Maláj Tigris története mindenkit a fotelbe szögezett.
"Ha egy maláj férfi szeret egy nőt, akkor a nőnek megöl egy Tigrist. Lady Marianna, én megölök Önnek egy tigrist" – mondta Bedi, és ennél keményebb csajozós szöveget (na jó, szerelmi vallomást) el sem lehet képzelni. Tényleg, mi ér fel ezzel Budapesten? Hogy "Kisiklatom neked a 4-es 6-ost a Harminckettesek terénél?" Igazi hősök a dzsungelben és a déltengeren teremnek.

Verne Gyula írta az eredetit, a spanyolok pedig lejátszatták állatokkal. (De hogy a regénybeli Phileas Fogg-ból miért lett Willy Fogg...?) Ez a főcímdal még atavisztikusabb gyerekkori emlékeket ébreszt, lekváros kenyérrel és citrompótlós óvodai teával. Ártatlan és kalandos szórakozás volt ez, hisz a regényt így-úgy lekövette azért, "Gyula" pedig tényleg jól megírta. És bár spanyol a rajzfilm, a főcímdal refrénje mégis olyan olaszosan könnyed és lírai, akárha az oregánóillatú cremonai nyári éjszakában szállna a csillagos ég felé. (A videóban a nyolcadik epizód főcímdala indul el, de azt hiszem, ez a cikk témájában teljesen mindegy.)

Tovább olvasok
Az orosz Lana Del Ray nem énekel, de legalább olyan bájos

Persze lehet, hogy csak a nosztalgikus filterek tévesztettek meg minket. Már megint.

Veronica újra nyomoz

Tizenkét évvel a lezárást követően a weben tért vissza az évezred egyik legjobb krimisorozata.

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Egyéves előfizetés (10 lapszám) 9950 Ft helyett csak 4950 Ft, így lapszámonként csupán 495 Ft.

Csak 4950 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem