Atomrobbanás után

hbo,hbo go,környezetvédelem,atomkatasztrófa,atomreaktor,csernobil,sorozat,vélemény,bus istván
Forrás: HBO
Előfizetek

Bus István főszerkesztő a Csernobil sorozatot nézve rádöbben, hogy le kéne állítani az atomerőműveket.

Nem vagyok egy nagy sorozatjunkie. A Breaking Bad azért megvolt, meg a Westworld és a Twin Peaks is. Ebből az következne, hogy a beteg és nyomasztó dolgokat értékelem igazán az életben. Pedig nem. (A hármasból szerencsére kilóg a valamelyest a kevéssé beteg és nyomasztó Kaliforgia is – Hank Moody legalább szórakoztató, az összes elkúrt szexével és a felszínen mókás, de azért mégis szánalmas alkoholizmusával.)

Akárhogy is, most megint emberemre – sorozatomra – akadtam. Megbabonázva nézem a Csernobilt. Az HBO ötrészes miniszériáját, amelynek atmoszférája, hangulata beránt a Pripjatyi mocsárba, és a nyolcvanas évek szovjet-káeurópai valóságába. A sorozatot amúgy a Stakka Bo-ként a kilencvenes években elhíresült svéd zenész, Johan Renck rendezte, de ez totál mellékszál, csak érdekességként említem.

csernobil,sorozat,hbo,hbo go
forrás: HBO

A Csernobilról nem lehet spoilerezni, ugyanis mindenki ismeri a sztorit: 1986. április 26-án éjjel, egy elbaltázott biztonsági kísérlet során levegőbe repül az atomerőmű négyes blokkja. Radioaktív szennyezés éri egész Európát. A szovjet elvtársak megpróbálnak lapítani, de hamarosan az egész világ értesül az atomkatasztrófáról. Óriási erőfeszítések és emberi áldozatok hatására sikerül megmenteni a világot egy még nagyobb robbanás okozta, sokkal nagyobb balesettől, ami egész országokat tett volna atomtámadást idéző radioaktív sivataggá. A sorozat ezt mutatja be. Az első részben a döbbenetet és a sunnyogást, valamint a primér érintkezést az aktív zónával. A következő részben megjelennek a vezető csinovnyikok – Stellan Skarsgaard egészen kivételeset alakít –, a harmadik részben pedig arat a radioaktív, horrorfilmbe illő halál.

Én már az első rész felénél úgy éreztem, hogy sugárbetegségben szenvedek, és dermedten figyelem a valóságon alapuló játékfilmet. Nemcsak azért, mert visszatérnek gyerekkorom szocreál díszletei és kulisszái, de végig az az érzésem, hogy ma, itt, Kelet-Európában, ugyanúgy próbálnák elsunnyogni az egészet. Persze, a jóval fejlettebb információáramlás miatt ez nem menne, de hogy felelőst nem találnának (ja, de: Soros Györgyöt), az egészen biztos.

Már említettük, hogy kötelező darab
Már említettük, hogy kötelező darab A csernobili katasztrófáról készült minisorozat érkezik

Nagy tanulság, hogy ahol atomerőmű működik, ott sajnos kódolva van az is, hogy egyszer csak nem úgy mennek a dolgok, ahogy annak mennie kellene. És ha valaki széttárja a kezét, hogy hát ez van, mit lehet tenni, az hazudik. Angliában (abban az Angliában, amelyen a Brexit miatt oly előszeretettel röhögünk), két hete napokig szélenergia váltotta ki a szénerőműveket. A napelemek ára úgy zuhan, mint az új autóké, amikor kijönnek vele a szalonokból. Igenis, van megoldás, és simán felkészülhetnénk egy zöldebb, és normálisabb világra. Valamiért viszont mégsem tesszük. Ez ijeszt meg a legjobban, nem az, amikor a Csernobil sorozatban bele tudok nézni a felrobbant reaktor kobaltkéken izzó, halát sugárzó aktív zónájába.

Tovább olvasok
Így legyél az otthonod MacGyvere!

Emlékszel még a jó öreg Angus karakterére, aki egy svájci bicska és némi leleményesség segítségével minden necces helyzetből kivágta magát?

Victoria örömmel Dubajozik

Ne gondolj semmi rosszra!

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Egyéves előfizetés (10 lapszám) 9950 Ft helyett csak 4950 Ft. Így most 995 Ft helyett lapszámonként csak 495 Ft! Egyéves elofizetés(10 lapszám) 9950 Ft helyett csak 4950 Ft. 995 Ft helyett lapszámonként 495 Ft.

Csak 4950 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem