A világ legjobb üzlete 25 dollárért

A világ legjobb üzlete 25 dollárért
Előfizetek

Több mint 150 évvel ezelőtt kezdődött Jack Daniel whiskey-jének legendája, amelynek titkait most bárki megismerheti személyesen, aki Lynchburgbe látogat. Egy izgalmas túra során nem csak a különleges ital készítésének mozzanatait kísérhetjük végig, de Jasper Newton Daniel vagy ahogy mindenki ismeri, Jack Daniel életéről is megtudhatunk néhány érdekességet. Például, hogy mindössze 25 dollárért vette meg az első lepárló készüléket.

Jack hétéves korában leste el a whiskeyfőzés művészetét egy evangélikus lelkésztől. A sikertörténet akkor kezdődött, amikor a hívők választás elé állították vezetőjüket, aki a papi hivatás mellett döntött, és eladta a lepárlót a 13 éves fiúnak. Mr. Daniel ezután megvásárolta a területet, ahol a ma is alapanyagként használt kristálytiszta barlangi forrásvíz tör fel. Majd bejegyezette a szövetségi kormánynál az első szeszfőzdét. Mára a lepárló területe elérte a 2000 hektárt, ahol többek között kádárüzem és faszénégető is található.

Kép

Az elmúlt több mint 150 év alatt mindössze 7 whiskey mestert számláló főzde számos viszontagságot élt át. 1909-ben a szesztilalom miatt leállították a whiskey gyártását. Két évvel később pedig az alapító egy szerencsétlen baleset következtében meghalt vérmérgezésben. Jacket roppant módon felbosszantotta ugyanis, amikor egy alkalommal elfelejtette páncélszekrénye kódját, ezért belerúgott, amelynek következtében eltörte a lábujját, és a kialakuló fertőzést nem tudták megállítani. Művét unokaöccsére, Lem Moltlow-ra hagyta, aki a szesztilalom 1933-as feloldásáig szamarakkal és palackozott forrásvízzel kereskedett. A szeszfőzde a Motlow család kezében volt mindaddig, míg el nem adták a jelenlegi tulajdonosnak, a Brown-Forman vállalatnak, akik azóta is nagy becsben őrzik Jack hagyatékát.

Kép

Ha személyesen is szeretnénk részesei lenni a legendának, Lynchburgben megismerhetjük a whiskey készítés rejtelmeit. A túra első lépéseként megnézhetjük, hogyan égetik a juharfát faszénné, amelyen utána az ital minden cseppjét átszűrik. A rajongók a forrásvíz lelőhelyéhez is ellátogathatnak, közvetlenül a barlang mellett pedig megtekinthetik Mr. Daniel eredeti irodáját, amely mind a mai napig a lepárló irányításának központja. Bár a híres whiskey mester már jó ideje eltávozott, örökségét még mindig figyelemmel kíséri: a szeszfőzde fölé magasodó sziklán ugyanis kőből készült szobra őrködik a minőség felett.

Egy baráti jó tanács a Jack Daniel’s-től: Tarts mértéket az alkoholfogyasztásban!

Tovább olvasok
Így legyél az otthonod MacGyvere!

Emlékszel még a jó öreg Angus karakterére, aki egy svájci bicska és némi leleményesség segítségével minden necces helyzetből kivágta magát?

Victoria örömmel Dubajozik

Ne gondolj semmi rosszra!

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Egyéves előfizetés (10 lapszám) 9950 Ft helyett csak 4950 Ft. Így most 995 Ft helyett lapszámonként csak 495 Ft! Egyéves elofizetés(10 lapszám) 9950 Ft helyett csak 4950 Ft. 995 Ft helyett lapszámonként 495 Ft.

Csak 4950 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem