A világ egyik valaha volt legnagyobb gondolkodójának agyában járkálhatunk Budapesten

nikola tesla,tesla,kiállítás,budapest,tudomány
Forrás: Talabér Géza
Előfizetek

Virtuális valóság, interaktív mozifilm és Nikola Tesla világhírű sétapálcája várja a közönséget.

A találmányok a kreatív agy legfontosabb termékei, végső céljuk az elme uralma az anyagi világ fölött, megzabolázva és az ember igényei szerint munkára fogva az emberi természet erőit

– írta Nikola Tesla.

A világ egyik leghíresebb tudósa messze megelőzve saját korát már a 19. század végén megálmodta azokat az eszközöket, amelyek nélkül ma elképzelhetetlenek lennének a mindennapjaink. A váltakozó áramtól a távirányítón át a vezeték nélküli energiaátvitelig, Nikola Tesla elméjében új világ született, amelyet mára sem laktunk be teljesen.

Egy nagyszabású, multimédiás kiállításnak köszönhetően most minden eddiginél közelebbről vehetjük szemügyre a rejtélyes zseni életét és alkotásait. A ma nyíló „Nikola Tesla – Mind from the Future” című tárlaton, hol máshol, mint a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Elektrotechnikai Gyűjteményének udvarában található Tesla Budapest Loftjában beléphetünk a tudós elméjébe, aki megalkotta a jövőt.

tesla,nikola tesla,kiállítás,budapest
forrás: Talabér Géza

A kiállításon nem csupán technikatörténeti és történelmi utazást tehetünk, a tudomány a művészettel karöltve idézi meg Nikola Teslát: nemzetközi és magyar művészek alkotásai elevenítik meg az életét, és mutatják be legfontosabb találmányait. Látható lesz az a filmes installáció is, melyben kortárs alkotók nyilatkoznak, Laurie Andersontól Marina Abramovićon át Terry Gilliamig, arról, hogy művészetükre milyen nagy hatást gyakorolt Nikola Tesla munkássága. A kiállítás több rétegben tárja fel a tudós életének történetét, a misztikus úton audio-video guide vezeti végig a látogatókat Gryllus Dorka és Simon Kornél narrációjával. A tárlat Horvátország után először a magyar fővárosban lesz látható, innen utazik tovább Nikola Tesla életének meghatározó helyszíneire, Ausztriától egészen New Yorkig.

Keresztülvinni a látogatókat Nikola Tesla zseniális elméjén, amelyet a művészetek ugyanúgy inspiráltak, mint a tudomány, és bemutatni mindazon alkotókat, akik a tudós munkásságából merítettek ihletet, hatalmas kihívás. Most először nyílik a közönségnek alkalma rá, hogy a világ egyik legnagyobb tudósát filozofikus elméjén és művészetek iránti rajongásán keresztül ismerhesse meg, mindazon értékek tükrében, amelyek a Budapesten eltöltött hónapjai alatt formálódtak ki.

– fogalmazott Helena Bulaja Madunić, a kiállítás szerzője, kurátora és koncepciótervezője.

Hozzátette, a lehető legtökéletesebb élmény érdekében egy 500 négyzetméteres multimédiás, interaktív teret alkottak meg, amelyben a közönség úgy pillanthat körbe Nikola Tesla zseniális elméjében, mintha egy mozifilmbe lépne be.

tesla,tudomány,kiállítás,budapest,nikola tesla
forrás: Talabér Géza

Ahogy a kiállítás címe sugallja, a tudós mintha valóban a távoli jövőből érkezett volna a 19. századba, hogy a saját korában tudományos fantasztikumnak tűnő találmányaival alapozza meg a 21. századi mindennapokat. Az indukciós motor, a rádió, a vezeték nélküli energiaátvitel és a távirányító mind Tesla zsenialitását dicséri. A feltaláló kapcsán azonban a technológiánál mindig jóval többről volt szó, hiszen Nikola Tesla azon dolgozott, hogy jobb hellyé tegye a világot.

A tudományos ember munkája olyan, mint egy kertészé a jövő számára

- írta visszaemlékezésében.

Az eredetileg a zágrábi Mestrović-pavilonban Helena Bulaja Madunić által megálmodott „Nikola Tesla – Mind from the Future” feltárja a zseniális tudós elméjének titkait, a fizika törvényszerűségeitől a humanista filozófián át a művészetek inspirációjáig.

Nikola Tesla nem csupán tudós volt, hanem alkotó elme, akinek munkái komoly hatást gyakoroltak a különféle művészeti ágakra, az egyedülálló installáció ezekre az ihletett pillanatokra is komoly hangsúlyt fektet. A kiállítás kiindulópontját Helena Bulaja Madunić 15 év kutatómunkáját és kreatív utazását összefoglaló “Mechanical Figures_Inspired by Tesla” című multimédiás alkotása adja. A filmben, amely Horvátország vezető innovációs vállalata, a My Magical Thoughts és a Teslapolis Ltd. támogatásával valósulhatott meg, Terry Gilliamtől Marina Abramovićon át Laurie Andersonig világhírű kortárs alkotók beszélnek a zseniális tudóshoz fűződő viszonyukról. A tárlaton rajtuk kívül a tudós világlátását meghatározó Mark Twain és a Nikola Tesla alkotásaiból ihletet merítő Georges Méliès is felbukkan, ahogy a híres illuzionisták sem hiányozhatnak, J.E.R Houdin ugyanúgy megjelenik, mint nagy csodálója, a magyar származású Harry Houdini, és a kor egyik legismertebb és legvitatottabb misztikusa, George Gurdfieff is.

nikola tesla,tesla,budapest,kiállítás
forrás: Talabér Géza

A szervezők kifejezett kérése volt, hogy magyar művészek alkotásai a történet szerves részeként kapjanak helyet az installációban. A tárlat helyi társszervezője, Winkler Nóra által felkért művészeket a fény, az elektromosság vizuális megragadása köti össze. Így találkozhatunk Szűcs Attila a középgeneráció egyik legfontosabb képzőművészének alkotásaival, aki számos munkájában reflektált Nikola Tesla életművére.

Nincs még egy XX. századi fizikus, aki a fizika és a metafizika határait, egy fantaszta mindentől elrugaszkodott képzeletvilágát, és a nagyon is „kézzelfogható” szabadalmak végeérhetetlennek tűnő sorát olyannyira ötvözte volna, mint Nikola Tesla. A folyton határokat feszegető, a mai napig rejtélyeket hordozó életműve természetes inspirációs forrás, olyan példa, ami műfajokon átívelve iránymutató és erőt adó.

– véli Szűcs Attila, akit festőként elsősorban a Nikola Tesláról készült, és saját korában több ízben meghekkelt archív fotográfiai hagyaték újraértelmezése, érvényessé tétele érdekelt.

Mengyán András fénnyel és fizikával foglalkozó munkáit elsősorban a szellemiségük kapcsolja a feltalálóhoz, míg az évtizedek óta Magyarországon élő, japán születésű Fukui Yusuke művein a szikrázó fények játéka idézi meg a tudós elektromos kísérleteit.

A kiállítás a Tesla számára oly kedves hármas szám jegyében három részre bontva mutatja be a tudós életét és munkásságát. Az udvaron a feltaláló szobra fogadja a látogatókat. Az első emeleti kiállításhoz vezető POP TESLA szekcióban nemzetközi művészek, képregény szerzők és grafikusok Tesláról készült portréival találkozhatnak a látogatók, ezeket Helena Bulaja Madunić spanyol kollégái, Miguel A Delgado és Maria Santoyo kurátorok válogatták össze. A Tesla Szobája a harmadik, és egyben legfőbb egység, ez az a tér, ahol szó szerint beléphetünk a feltaláló életébe. Kilenc tematikus téren keresztül járhatjuk végig Tesla útját a gyermekkortól a New Yorkban töltött utolsó évekig.

tesla,kiálíltás,nikola tesla,budapest
forrás: Talabér Géza

Bár a látogatókat lenyűgöző mennyiségű inger éri, egy percig sem érzik majd megterhelőnek az őket körülvevő impulzusokat, hisz a kiállítás szórakoztató, interaktív és végtelenül játékos módon mutatja be a tudós életét, és kapcsolatát Magyarországgal. Winkler Nóra szerint ez a budapesti állomás egyik legnagyobb vonzereje, hiszen bár Nikola Tesla nevét szinte mindenki ismeri, azt talán kevesen tudják, hogy találmányainak nagy nemzetközi sikertörténetében a magyar főváros milyen fontos szerepet játszott. E tekintetben is megvilágító erejű lesz a kiállítás.

Tovább olvasok
Húzd fel Jézus cipőjét!

A tizenharmadik apostol szerint annak idején Jézussal mindenhová gyalog jártak, ezért nincs kövér apostol. De cipőről egy szó sem esett.

Ünnepelj úgy, mint James Bond!

Pukkantsunk egyet egy negyvenéves évfordulóra!

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Egyéves előfizetés (10 lapszám) 9950 Ft helyett csak 4950 Ft. Így most 995 Ft helyett lapszámonként csak 495 Ft! Egyéves elofizetés(10 lapszám) 9950 Ft helyett csak 4950 Ft. 995 Ft helyett lapszámonként 495 Ft.

Csak 4950 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem