A tetoválás 100 éve

A tetoválás 100 éve
Forrás: Annie Spratt
Előfizetek

Az elmúlt 100 év alatt a tetoválás művészete a tengerészek és börtöntöltelékek underground világából felkapaszkodott a mainstreambe.

David McComb popkultúra-specialista az elmúlt húsz évben szinte mindenről írt, a popzenétől a katasztrófaturizmuson és a videójátékokon keresztül az alternatív moziélményekig.

tetovált lány
forrás: pexels.com

A Bizarre magazin egykori szerkesztőjeként számos könyvet állított össze a testművészeti szcénáról és arról, hogy az elmúlt évtizedek során miként kapaszkodott fel a tetoválás művészete a föld alattiból a közkultúrába. A bőrrajzok népszerűsége jelenleg megállíthatatlannak tűnik.

Manapság a celebek büszkén mutatják tetoválásaikat a magazinok címlapján, és teljesen elfogadottnak számít, ha valaki magára rajzoltatja a gondolatvilágát, még ha olykor túlzásba is esik. Nehéz elképzelni, hogy nem is olyan régen a tetoválás hatalmas tabunak számított.

david mccomb,a tetoválás 100 éve,könyv,borító
David McComb - A tetoválás 100 éve

A két világháború között a hazafiság jeleként viselték, majd a 40-es és 50-es években nemes egyszerűséggel a deviancia és a bűnözés szimbólumává vált.

A „nagy generáció” ellenkulturális forradalma idején a balos elköteleződés jelképe lett, majd néhány évtizeddel később már alig találtunk világsztárt (akár színészt, zenészt, modellt, sportolót), akin ne díszelgett volna egy ízlésesen konstruált csillagjegy, egyeseken bandatetkó.

tetoválás
forrás: pexels.com

Ha csak arra gondolunk, hogy egy egész generációnyi nő derekát díszíti az egyediség univerzális cégére, a nonfiguratív mintázat, a tinta már jól láthatóan meghaladta az egyébként is megszokott, szigorúan sötétkékkel az ujjpercekre varázsolt „Üss!” és „Mari” szócskák belterjességét.

A gazdagon illusztrált kötet hihetetlen részletességgel járja körbe a témát, különös tekintettel az évtizedek (és azokon átívelő) divathullámaira, és egyértelművé teszi: a tinta évszázadában élünk.

Tovább olvasok
Piszok drága Darth Maul

A Solo című Star Wars-filmben újra megjelent a Baljós Árnyak legcoolabb figurája. Nemsokára meg is vásárolhatod.

Az éjszaka hősei

Kik vigyáznak rád, amíg bulizol? Egy mobillal készült film mutatja be őket.

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Egyéves előfizetés (10 lapszám) 9950 Ft helyett csak 4950 Ft, így lapszámonként csupán 495 Ft.

Csak 4950 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem