A Terminátor és a Rambo-kések

hollywood,forgatás,filmforgatás,los angeles,bus istván,hollywood boulevard,andy vajna,utazás
Forrás: pexels.com / Daniel Semenov
Előfizetek

Életem egyik legnagyobb élményét köszönhetem Andy Vajnának. 2002-ben meghívott a Terminátor 3 – A gépek lázadása forgatására.

Éppen megnéztem a Star Wars – A klónok támadását egy sajtóvetítésen, amikor is nagy felajzva visszacaplattam a szerkesztőségbe, ahol akkoriban dolgoztam.
(Hol volt ekkor még a Playboy-főszerkesztés? Még egy pajzán gondolat sem volt.)

A recepción belebotlottam Fülöp Katába, az Intercom akkori egyik vezetőjébe, és gondolkodás nélkül rázúdítottam összes benyomásomat a Star Wars-ról. Mosolyogva végighallgatott, majd közölte velem, hogy épp az imént beszélgettek arról a legnagyobb női hetilap főszerkesztőjével, hogy esetleg kijöhetnék Los Angelesbe, és megnézhetném, hogy forog a legújabb Terminátor-film.

A Star Wars-tól is kisebb sokkot kaptam, de erre a hírre már csak makogni tudtam, mint egy beekizett pávián.

Ford Fairlane utcájában

Két hónappal később landoltam a LAX-on, Los Angelesben, béreltem egy nagyon olcsó és lepukkant koreai autót, és térkép segítségével - 2002-t írunk , nemhogy Skynet, de térképszoftver sem volt még - elindultam a nyolcsávos utakon a szállásom felé. Gondoltam, jó közel legyen a Hollywood Boulevard-hoz. Meg persze legyen jó olcsó is.

crossroads of the world,hollywood,hollywood boulevard
forrás: Flickr / Eric Gardner
A Crossroads of the world népszerű forgatási helyszín: nem csak Ford Fairlane irodájának adott helyet, de láthattuk a Tisztességtelen ajánlat és a Szigorúan bizalmas című filmekben is.

A szállás nagy nehezen meg is lett – olyan olcsó volt, hogy nagyon szegény utazók szálltak csak meg itt, valamint pásztorórákra használták. Így a nap teljesen random időszakaiban vonyítva reszeltek alattam-felettem és oldalt. (Mármint hogy a szomszédos szobákban.)

Másnap, ahogy kitámolyogtam a Sunsetre, azt vettem észre, hogy valahogy tök ismerős a környék. Néztem-hunyorogtam, aztán rájöttem, hogy az út túloldalán az az épület áll, amit a Ford Fairlane kalandjainak forgatásához használtak, és ez volt a rockandroll-nyomozó irodája. Hollywood már ekkor is tisztára lepukkant volt: Fairlane székhelyén némi szemetet kavart a szél, és a két utcányival feljebb lévő Hollywood Boulevard is némileg kiábrándító. Többet vár az ember, az a helyzet.

Megérkezik Schwarzenegger

Két-háromszor tudtam ellátogatni a forgatás helyszínére. A Terminátor-filmek tipikusan Los Angeles-i sztorik, de én azokon a napokon jártam ott, amikor azt a részt vették fel, amikor a Terminátor (Scwarzenegger), John Connor (Nick Stahl) és Kate Brewster (Claire Danes) behatolnak a temetőben egy kriptába, majd kirántják Sarah Connor koporsóját, ami tele van mindenféle nehézfegyverekkel.

arnold schwarzenegger,terminator 3,a gépek lázadása,forgatás,filmforgatás,hollywood
Arnold Schwarzenegger a Terminátor 3. - A gépek lázadása forgatásán

Őszintén szólva, egy forgatás elég unalmas tud lenni, ugyanis a majd kétórás filmből egy nap csak egy percet vettek fel, így naphosszat azt néztük, ahogy szorgos egymásutánban ismétlik azt az egy percet, amikor Kate Brewster rálő a robotra, az meg a fogával elkapja a lövedéket. Viszont azért mégiscsak cool látni, ahogy megmozdul egy óriási hollywoodi gépezet.

Az egész a Boeing egy elhagyott csarnokában zajlott, és a kripta set-je mellett ott volt beállítva az a helyszín is, amikor a film végén, a hegy gyomrába épített, már eléggé leamortizált bunkerbe majd be fog csapódni a Terminátor helikoptere. Fémroncsok, amerre a szem ellát – ezen kellett átbotorkálnunk egy munkatárssal, aki felhívta a figyelmemet rá, hogy még csak odébb se rúgjak egy megpörkölődött vasdarabot sem – hiszen mindennek pontosan úgy kell állnia, ahogy azt hagyták.

Az ebédszünetben aztán megjelent Stan Winston, a hollywoodi trükkmester-legenda, aki magát a Terminátor-robotot építette, és nagyon örült, hogy a CGI, a digitális filmkészítés milyen sokat fejlődött az első rész óta. És hogy szerinte Scwharzenegger is egy robot, mert az első rész óta szinte semmit nem öregedett.

terminátor 3,a gépek lázadása,forgatás,hollywood,filmforgatás,arnold schwarzenegger

Ekkor, végszóra megjelent Schwarzi, aki egy golfkocsival hajtott az újságírók közé, szájában szivarral, a fején meg alufólia-darabokkal – ami a filmen később már úgy nézett ki, mintha a bőre alatt valóban fém lenne. Jött egy újságírói kérdezz-felelek session, amiből túl sok minden nem derült ki, hiszen a készülő filmről szinte egyáltalán nem beszélhettek.

andy vajna,nánási pál,terminator
forrás: PLAYBOY / Nánási Pál

Vajna, a vendéglátó

A sztárok a repülőgyár hangárja mellett, hatalmas lakókocsikban laktak a forgatás szüneteiben. „Vajna András vagyok” – mutatkozott be az egyik mellett Andy Vajna, és beinvitált a sajátjába.

Olvasd el ezt is!

Vágott virág, valami normálisabb kaja, kényelmes bútorok – de igazából a saját tér a lényeg, ahová el tud vonulni a szereplő vagy a filmkészítő. Itt mesélt Andy a kezdetekről, meg arról, hogy mik az aktuális forgatás buktatói. (Úgy emlékszem, a Los Angeles-i hatóságok engedélyeivel volt valami, de megoldották.)

Vajna jó vendéglátó volt. A héten többször is lefékezett a Sunseten az azúrkék Bentley Continental-jával, a rettenetesen lepukkant szállásom előtt. Akkor még Dobó Katával élt, és együtt elmentünk a Melrose Avenue egyik éttermébe, az AGO-ba, amely Robert De Niro tulajdonában volt ekkor. A hely ideális celebspottolásra – nekünk mindössze az egymagában szomorúan üldögélő Minnie Driver jutott.

De Andy meghívott a saját házába is, ami Bel Air-ben, egy csendes és zöld kanyon tetején állott. Szereztem valahol egy csokor vágott virágot, meg vettem egy üveg fehérbort, és eltaxiztam a házig. Nem volt hivalkodó, de azért látszott, hogy ki lakik benne. Az egyik szoba fala tele volt filmes plakátokkal, a falon pedig ott voltak bekeretezve a kések a Rambo-filmekből.

Ahogy nőttek a kések, úgy lett egyre kevesebb a filmek bevétele

- mesélte Vajna, és vigyorogva szeletelte a krumplit a vacsorához.

Közben az udvarról csobbanások hallatszottak: éppen egy magyar kaszkadőr ugrált a trambulinról a vízbe – gyakorolt egy kicsit valamelyik szerepéhez. Bár Vajna nem volt az a kifejezetten sztorizós típus, hosszú cikkeket írtam aztán a látogatásomról.

Amelynek a vége éppen olyan volt, mintha valami amerikai film érne véget: kiszálltam a motelem mellett, az azúrkék Bentley pedig elhúzott a Sunseten az óceán irányába, bele a narancssárga naplemente kellős közepébe.


És hogy miért érdemes még Kaliforniába menni?

Nézd meg a galériánkat> 8 kép
Eliza úgy pucsít abban az autóban, hogy az már balesetveszélyes
Tovább olvasok
Az orosz Lana Del Ray nem énekel, de legalább olyan bájos

Persze lehet, hogy csak a nosztalgikus filterek tévesztettek meg minket. Már megint.

Veronica újra nyomoz

Tizenkét évvel a lezárást követően a weben tért vissza az évezred egyik legjobb krimisorozata.

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Egyéves előfizetés (10 lapszám) 9950 Ft helyett csak 4950 Ft, így lapszámonként csupán 495 Ft.

Csak 4950 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem