A telepített idegenvezető

idegenvezető,utazás,feature,playboy cikk,exkluzív,playboy exkluzív,térkép
Forrás: Alexander Andrews / Unsplash
Előfizetek

Reggel hatkor már a reptéren vagy, persze előtte is alig aludtál, mert izgultál, nehogy elaludj. Átszállással és ezzel együtt hat óra várakozással a csatlakozásra este tízre Tunéziába érsz.

Innen már csak másfél órát kell autózni. Ott vagy a finisben, gondolod. Már csak ezt kell kibírni, és végre belevetheted magad a tökéletesen keményített szállodai ágyneműbe. Ekkor azonban közbelép a telepített idegenvezető.

útjelző
forrás: Bit Cloud / Unsplash

Felszáll a kisbuszra, az éj leple alatt mikrofont ragad, és elkezdi. Nem zavarja, hogy az elenyésző kisebbségtől eltekintve mindenki csak néz ki a fejéből, és el sem jut a tudatáig a rengeteg (javarészt teljesen érdektelen) infó, ő csak mondja. Megágyaz jó előre a sok-sok turistacsapdának, amelyekbe a következő napokban el fog vinni (ha tud), és lelkesen sorolja, milyen szuveníreket kell mindenképpen beszerezni az otthon maradottaknak. Ő az, aki Budapesten a Mátyás Pincébe vinne vacsorázni, mert ott az igazi a gulyás, és utána örömmel járná végig a csoporttal a Váci utcai folklór- és csemegeboltokat, hogy a paprika és a matyóbaba mindenkinek meglegyen.

térkép
forrás: Anna Pascale / Unsplash

Véleményem szerint a telepített idegenvezető mint műfaj nem állja meg a helyét 2019-ben. Biztosan vannak kivételek, nem is kevés, akik örömmel veszik, ha valaki, mint annak idején az osztályfőnök, a csapat élére áll, és a demokratikus elveket nélkülözve dönt arról, hogyan fog zajlani mások utazása. Őket is meg lehet érteni, hiszen az utazás mindenkinek mást jelent. Aki szereti kipipálni a kötelezőket, és nem igényli, hogy bepillantson egy adott hely igazi mélyére, annak egy telepített idegenvezető kényelmes és egyszerű megoldás.

Számomra azonban az utazás maga a szabadság, és ennek legfőbb feltétele, hogy eldönthessem, hova megyek el és mit nézek meg.

Életem során rengeteg telepített idegenvezetővel volt dolgom. Felmerül persze a kérdés, hogy ha olyan taszítónak találom a jelenséget, miért ültem fel rá olyan sokszor. Mondjuk úgy röviden, hogy a dolog nem volt szabadon választott. Ezért aztán úgy érzem, kellő tapasztalattal tudom körbejárni a témát. Kezdjük mindjárt az elnevezéssel: telepített idegenvezető. A telepített szóban rögtön benne van, hogy nem igazi. Odatették, hogy végezze a dolgát. A legtöbb esetben semmi valós kapcsolata nincs az adott hellyel, csak annak turisztikai és idegenforgalmi szervezeteivel. Nem kétlem, hogy ha a csoport egy tagját baleset vagy rablás éri, nagyobb segítségére tud lenni, mint egy okostelefon, de ezenkívül más előnyét nemigen ismertem meg az évek során.

turista,turistacsoport
forrás: Levi Jones / Unsplash

Beszéljünk egy kicsit a telepített idegenvezető hanghordozásáról. Mivel ugyanazt a szöveget mondja évek/évtizedek óta, a monotonitás miatt kialakul egy teljesen természetellenes hangsúlyozás, amit én például elviselhetetlennek tartok. Főleg a már említett mikrofonban, maximum hangerőn.

Az is tipikus, hogy szeretik mindig valami magyar dologhoz hasonlítani a dolgokat, mintha a világon nem lenne más tájékozódási pont. „Ezt úgy kell elképzelni, mint nálunk a gulyáslevest” – hangzik a sok ehhez hasonló intelem, miközben a szóban forgó ételnek természetesen köze nincs a gulyáshoz. Vagy „ez olyan, mint nálunk Szentendre”, közli a kizárólag bóvlit árusító bazársoron, ahol magyarul alkudnak a közel-keletiek. Ha már a bazársornál tartunk, az is jól bevett szokásuk, hogy igyekeznek bennünket folyamatosan olyan helyekre irányítani (sokszor kimondottan erőltetett menetben), ahol valami anyagi hasznuk van abból, ha sok embert odavisznek. Olyan idegenvezetővel is találkoztam már, aki mindig eljátszotta, hogy ő is először van az adott helyen. Döbbenten tapasztaltam, hogy voltak a csapatban olyanok, akik felültek ennek az átlátszó trükknek.

térkép
forrás: Rawpixel / Unsplash

Izlandon találkoztam a tökéletes idegenvezetővel. Oda vitt, ami előre meg volt beszélve, sőt, tett egy kitérőt merő jófejségből egy sziklás partszakasz felé, ahol lundákra számíthattunk. Tökéletesen találta el, mennyit kell beszélni és mennyit kell csendben lenni, érdekes és értelmes információkat osztott meg az országával kapcsolatban. A modern és széles látókörű utazók ma már simán használják egyébként a társkereső appokat is, ha helyi „idegenvezetőt” keresnek. Mennyivel autentikusabb és nem mellesleg kellemesebb egy randi keretében megismerni egy várost. Lehet, hogy kicsit szubjektív lesz a szelekció, mit látunk és mit nem, de talán emlékezetesebb, mint követni az esernyős nénit, és végighallgatni a századik oszlopfőn dekkoló szobor történetét.

A telepített idegenvezető olyan, mint a hangposta. Érthetetlen módon még mindig elérhető szolgáltatás, szintén érthetetlen módon sokan használják is, pedig lassú, elavult és macerás. Egyoldalú kommunikáció, amely nem köt össze a hellyel, ahol vagy, csak elmondja, amit ő akar. És mire a végére érsz, elszaladt melletted minden, ami szép volt.

Tovább olvasok
Playboy Nagyinterjú - Bródy János

...kockázatai és mellékhatásai.

A jövő zenéje

A régi, szép békeidőkben volt a lemez, majd megjelentek a szalagos magnók, és mindenki a hangszórókhoz szorított mikrofonnal rögzítette kedvenc beatzenekarának legfrissebb slágerét.

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Egyéves előfizetés (10 lapszám) 9950 Ft helyett csak 4950 Ft, így lapszámonként csupán 495 Ft.

Csak 4950 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem