A síelés ötparancsolata

sí,síelés,téli sport,tanácsok
Forrás: Unsplash / Kea Mowat
Előfizetek

Hétfőn jöttem haza a síelésből (3 nap volt!), ezért most megosztom veletek, mi az az öt nagyon fontos dolog, amit be kell tartani. Például, ne síeljetek atomrészegen.

Az alpesek réme és szégyene vagyok egyben. Harminchat évesen csatoltam fel először a léceket. Előtte egyszer síeltem, a Hargitán, Schobert Norbival. De azt nem nevezném síelésnek, mert tíz méter után kiharaptam egy nagy darabot egy lucfenyő törzséből, és onnantól kezdve belsőleg ápolgattam magam a decis pohárba mért borókapálinkákkal.

gif

Azóta annyit fejlődtem, hogy naponta már csak kétszer esem el, és a szép, széles kékpályákon már halálközeli élmény nélkül, csendben, befelé sikoltozva zúgok alá a hegyen. Ehhez képest a nejem maga Alberto Tomba, a bomba, aki botok nélkül sízik bele bármiylen feketepályának nevezett halálos szakadékba, és ugrat ki onnan. És ha kell, engem is megment a lezuhanástól a kapucnimnál fogva – mint ahogy ez a múlt héten is megtörtént. Na de: hogy lesz a síelős hétvége igazán faszogányos? Tessék, itt az örökös újrakezdő öt tippje.

gif

Kérlek szépen, hogy legyen eszed, és köss biztosítást!

Ez a legelső, enélkül ne indulj el. A síelés a világ egyik legveszélyesebb sportja – főleg a lapos helyekhez szokott magyarság számára. Baleseti sebész barátom például eltiltotta a családját ezen téli sporttól, mert decembertől március végéig elég sok pórul járt síelőt kell összecsavaroznia és annyi vasat épít be az emberekbe, hogy besípolnak a reptéri átvizsgáláskor. Nem kell ahhoz Schumacher-mértékű síbalesetet szenvedned, hogy biztosítás nélkül rámenjen a (sí)gatyád!

gif

Készítsd fel az autód is!

Hidd el, a legalattomosabb cucc, ami a szélvédődre kerülhet, az a zeolittal meg sóval kevert olvadó hó, amit az előtted haladó felpöccent a szélvédődre. Két percen belül alkonyi szürkület lesz az autódban, ahogy a fehér, ásványos mocsok elönti az üveget előtted. Töltsd fel a tartályt tehát, és vigyél tartalék ablakmosót, mert seperc alatt elfogy.

Legyen nálad hólánc, mert hóhelyezt esetén be se engednek nélküle Ausztriába. (A téli gumit nem említem, az annyira alap.) Otthon nézd meg a YouTube-on, hogyan kell feltenni. És legyen nálad egy lapát is! Utolsó este leesett pikpakk fél méter hó, a hókotró meg rátolta az autómra az út havát is. Nem volt lapátom, kölcsönkértem, de aztán, mivel a lapát tulaja sietett, ezért kiásta helyettem az autót, hogy gyorsabban szbadauljon. Ez is egy módszer, de inkább vegyél lapátot. És jut eszembe: jégkaparót is!

gif

Öltözz fel rendesen, különben le fog fagyni a pöcsöd.

És nem az számít, mennyire vagy menő meg divatos (na jó, az is számít, persze), de inkább ne fázz. Hidd el, sokkal egyszerűbb levenni dolgokat, ha meleged van, mint Jack Torrance-ra fagyni a Ragyogásból, mert nekiállsz vagánykodni. Szóval, az aláöltözet fontos. (Tapasztalatból mondom: ha elmész vécére, és rá kell ülni, előtte győződj meg róla, hogy a sígatyád kantára nem lóg-e bele.)

A sapka helyett jó a sisak; az eléggé melegít. És ha már: bemelegíteni is fontos, főleg akkor, és kétévente síelsz három napot, mint én. Apropó, síelés előtt nem árt párszor elmenni, és kicsit gyurmázni meg kardiózni, hogy ne pusztulj el végelgyengülésben a havon.

gif

Tiszteld a hegyet! Komolyan!

Az emberiség egy csomót változott, de a hegy olyan maradt, ment a leggenyóbb Jack London-novellákban. A sisakról már volt szó: amikor most a jeges pályához csapódott a fejem, lelassult az idő, mint egy kelesztett, nyúlós tészta, és éppen arra gondoltam, basszus, de jó, hogy van rajtam sisak! Aztán: mérd fel magadban a képességeidet, és ne vedd félvállról a jelzéseket. Ha a piros pályához vagy szokva, akkor ne állj ki nagy pofával a fekete jelzéshez, mert abból nagy gáz lehet.

gif

Ne piálj!

Hüttézni klassz dolog; ismerek olyat, aki csak emiatt megy síelni. De ha nagyon betermel az ember jagerből meg glühwein-ből, jobb, ha lecsatolja a lécet, és leviteti magát a felvonóval. Benyomva két dolgot nem fogsz csinálni: nem tiszteled a hegyet, és nem fogod jól felmérni a képességeidet. És akkor, hogy visszacsatoljak az elejéhez: ha baj ér, és kiderül, hogy be voltál piálva, a biztosító sem fog fizetni.

Miután most elolvastad bölcs intelmeimet, elképzelhető, hogy elment a kedved az egésztől. De az írás célja épp az volt, hogy lazán, klasszul élvezd a síszünetet. Lebarnul az arcod az alpesi naptól, és ha okosan nyomod, több napon át flow-ban lehetsz. A női lapok szerint pedig flow-ban lenni: maga a boldogság.

gif

Vele bármikor felmerészkednénk a csúcsra...

Nézd meg a galériánkat> 9 kép
Katerina Kristall matracot tesztel
Tovább olvasok
Playboy Nagyinterjú - Faludy György

Egy világpolgár vallomásai.

Amerika nyomában a 66-os úton

Sárga felezővonallal felkent végtelen utakról álmodozik az, aki az Egyesült Államok fénykorában készült filmeken nevelkedett és titkon reméli, az elveszettnek hitt utak a mai napig életre szóló kalandokat rejtenek.

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Egyéves előfizetés (10 lapszám) 9950 Ft helyett csak 4950 Ft, így lapszámonként csupán 495 Ft.

Csak 4950 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem