A légitaxi lehet a végső megoldás a reggeli dugók problémájára

lilium,légitaxi,jövő
Forrás: Lilium
Előfizetek

Egy müncheni cég 2025-re ígéri a Jetson családozást.

A német légtaxi vállalat sikeresen felemelt, majd lehozott egy teljesen elektromos, ötszemélyes személyszállító-prototípust, aminek annyira megörültek, hogy a hasukra csaptak és saccra hat évet adtak maguknak, hogy megreformálják a közlekedést.

Az önvezető autók, szuperszónikus drónok és a gyilkos robotok világában ez nem tűnik nagy eredménynek, pedig az: ha bejönnek a cég számításai, nemsokára tömegesen zümmöghetnek felettünk a repülő taxik, hogy aztán egy sárgakocsis blokádot követően jól betiltsák őket, mint általában.

légi taxi,jövő
forrás: Lilium

A dupla fix-szárnyas, tojásszerű kabinnal felszerelt Lilium Jet 36 motorja előbb vertikálisan, majd horizontálisan lövi ki az utasokat, nincsenek propellerek és a farokról is lemondtak a tervezők. A furcsa madár 300 kilométert tud megtenni egy töltéssel, 300 Km/h-s végsebességgel, rendelni pedig természetesen appon keresztül lehet majd, de egy jobban sikerült éjszakai tivornya után nem ajánljuk, amíg nem tudjuk, mennyire stabil a hazaút.

A cég egyszer már sikeresen felemelt, majd irányba állított egy prototípust, ellenben a most bemutatott, teljes súlyú darabbal. Az akkupakkok ugyanis képtelenek annyi energiát tárolni, hogy a legtöbb járművet felemeljék, a mérnököknek ezért az energia-súly hányadossal kell játszaniuk. A Lilium nem árulja el, mennyit nyom a végső darab, de állításuk szerint az öt utas és a sofőr mellett még a csomagoknak is marad hely.

Ha már sofőr: a vállalat nem hajlandó beszállni az önvezető-bizniszbe, ezzel is egyszerűsítik az engedélyeztetési folyamatot, aminek már neki is láttak Európában. Ha megkapják az engedélyt, időpontot kérnek az Egyesült Államok légbiztonsági hivatalától is.

A Lilium nem az egyetlen, aki jövőt lát a bizniszben: közel száz cég, köztük a Joby Aviation, a Kitty Hawk, az Airbus, a Boeing és a Bell (utóbbi szoros partnerségben az Uberrel) is dolgozik a saját megoldásán. Helikoptert meg eddig is bérelhetett bárki, aki épp késésben volt egy fontos eseményről.

The Verge

Tovább olvasok
Mihez kezd egy cseh modell Floridában?

Tracy nem bíz sokat a képzeletünkre.

A szupersportautó halott

Micsoda hülyeség ez a cím! – gondolhatja most, és tulajdonképpen igaza is van.

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Egyéves előfizetés (10 lapszám) 9950 Ft helyett csak 4950 Ft. Így most 995 Ft helyett lapszámonként csak 495 Ft! Egyéves elofizetés(10 lapszám) 9950 Ft helyett csak 4950 Ft. 995 Ft helyett lapszámonként 495 Ft.

Csak 4950 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem