A pénz letörölhetetlen szaga

vécé,pénz,wc,bede márton,playboy exkluzív,exkluzív,playboy cikk,feature
Forrás: Gabor Monori / Unsplash
Előfizetek

Sok pénzzel két igazán férfias dolgot lehet csinálni. Egyfelől amit Dagobert bácsi a Kacsamesékben: Sokáig terveztem, hogy ezt egyszer én is előadom, de rájöttem, hogy ilyet sajnos csak rajzfilmekben lehet.

Egy ideig eljátszottam a szobányi aranypor, sőt a szobányi bankjegy gondolatával is, hátha ezekben landolva nem törném ketté a gerincem, de a szakirodalom nem írt semmi megnyugtatót. Maradt a másik, feleslegesen sok pénzzel előadható vagányság: kitöröltem vele a seggem.

Kevés hely és tevékenység van az életben, ahol a férfi szerepe semmit sem változott évszázadok óta, de a trón elfoglalása még ilyen. A vécén ülve a teremtés koronája csak kedvenc témájával, azaz önmagával foglalkozik, megszűnik a külvilág, és csak az számít, ami ott és akkor a Férfinak jó. Nem zavar az asszony, és egy bizonyos életkoron felül már a gyereknek sem jut eszébe kopogással, matatással vagy éppen ijesztő csenddel megtörni e néhány perc szentségét.

Nem csoda, hogy az átlagember egy átlagos élet alatt nagyjából 92 napnyi időt tölt a vécén, és az sem, hogy a tudomány mai állása szerint az átlagos férfi naponta négy perccel időzik többet a fajanszon ücsörögve, mint az átlagos nő (a fürdőszobában töltött időtartamok összehasonlításától most tekintsünk el). Meghitt, békés pillanatok ezek, akár otthon kerül rájuk sor, akár a munkahelyen – ez utóbbin a vécén ülve a férfi egy másik hobbijának, a munkakerülésnek is hódolhat.

wc,vécé
forrás: Amy Reed / Unsplash

Ma, amikor mindenki már az okostelefonját nyomogatja, pörgeti a Facebookot, a Tindert vagy az Angry Birdsöt, a szentélyben lefolytatott ceremóniák uniformizálódtak. De érdemes felidézni a közelmúltat, amikor még mindenkinek megvoltak a saját tippjei és trükkjei. Házibuliban, vendégségben nagyon sokat meg lehetett tudni a házigazda férfiról, ha az ember a fürdőszoba meglátogatásakor alaposan megvizsgálta a vécéről egyetlen karnyújtással elérhető újságokat, magazinokat és könyveket. Volt, ahol régi Hahota-számokkal, máshol a Háború és békével, igazán izgalmas helyeken pedig egyszerre mindkettővel lehetett találkozni.

A kényelmes vécéken eltöltött pillanatok és negyedórák nagyon meghittek tudnak lenni, azonban nem valami emlékezetesek. Mint a flottul megszervezett luxusnyaralás: miközben zajlik, nagyon élvezetes, utólag viszont nincs mit mesélni róla. Azt, hogy valami tök jó volt, nehéz hosszasan és színesen fejtegetni. Az izgalmak és a kalandok akkor következnek, amikor nem mennek flottul a dolgok.

piszoár,vécé,toilet,wc,bede márton
forrás: Helpstay / Unsplash

A fent idézett 92 napos statisztikát azért tudom csak nehezen elhinni, mert nekem határozottan az az érzésem, hogy már eddigi életemben is jóval több időt töltöttem vécékben, földbe vájt lyukaknál és szúrós bokrokban, mint vacak három hónap. Nem akarnék feleslegesen felvágni mindenféle férfias kalandokkal, de megemlíteném, hogy:

  • Dél-Etiópiában meg kellett állítanom egy komplett teherautónyi fekete útitársat, mert én, az elkényeztetett fehér, aki ráadásul a luxushelyet foglalta el a pilóta kabinjában, már nem bírta magában tartani a reggelit. Berohantam egy domb mögé, majd amikor lihegve felnéztem az elvégzett melóból, két földbe gyökerezett lábú kiskamasz pásztorfiút láttam, akik rám meredve nyilván azt próbálták kideríteni, hogy vajon a munkám eredménye is fehér-e.
  • Képes voltam annyit rontani egy eleve borzalmas állapotban lévő nicaraguai vidéki buszpályaudvar mellékhelyiségén, hogy szégyenemben szemlesütve kirohantam a vécés néni mellett.
  • Semmit nem tudsz az életről, amíg nem pakolod tele a neoprén búvárruhád húsz méterrel a tengerszint alatt. Az érzés, amikor nem lepottyan, hanem felszáll, leírhatatlan.
  • A világ legmocskosabb vécéjének díjáért ketten versengenek. Az üzbegisztáni Szamarkand egyik hentesüzlete, valamint a dél-kínai Weining pályaudvarának személyzeti mosdója.
Olvasd el ezt is!

Viszont visszatérve cikkünk eredeti témájára, pénzzel segget törölni elég béna dolog. Dan Bilzerianról, a 12 millió Instagram-követővel rendelkező fegyver-, pucérsegg- és magánrepülőgép-királyról tudom elképzelni, hogy viccből ilyet csinál, és még fasza csávónak is képzeli magát tőle. Pedig ilyet csak erőlködő kisgyerekek csinálnak; egy férfi akkor töröljön segget pénzzel, ha nincs más megoldás. Az én életemben ez kétszer fordult elő.

Egyszer a kilencvenes évek második felében a Fáklya Klub nevű VI. kerületi szórakozóhelyen. Aki nem volt jártas a korszak budapesti elektronikus tánczenei szubkultúrájában, annak mondom, hogy az még egy olyan hely volt, ahol egy bulin lépett fel DJ Tommyboy és DJ Palotai. A hangulat mindig fergeteges volt, a közönség agya kellően elszállt a mindenféle segédszerektől, viszont a körülmények egy lepukkant underground klubra emlékeztettek, és ez különösen igaz volt a mellékhelyiségre.
A féktelen agyeldobás mindenkinél más mellékhatásokat idéz elő, nálam például néha a vécé halaszthatatlan meglátogatását. Így történt ez azon az estén is, amikor azzal szembesültem, hogy a romos kis kabinban egyéb kényelmi szolgáltatásokhoz hasonlóan papír sincs, nekem pedig már nincs időm nőismerősöktől papír zsebkendőt kérni. Volt néhány régi, bartókos 1000-es a zsebemben, muszáj volt használni. És volt bennem annyi gonoszság, hogy a kész művet nem húztam le, hadd gondolkodjon el alaposan az utánam következő.

bede márton,wc,bedewc,vécé

A másik alkalomra a világ egyik legszebb helyén, Machu Picchu híres romvárosában került sor. Aznap két dolgot tanultam. Azt, hogy a túl sok reggeli narancslé nem tesz nekem jót, és azt, hogy még a világ egyik legnépszerűbb turistalátványosságában is lehet rejtett zugokat találni, ha éppen muszáj rejtett zugot találni. Itt amerikai egydollárosok végezték el a munkát, és nagyon remélem, hogy aki felfedezte az eredményt, az valami Peruban egyébként gyakori, jenkigyűlölő bennszülött volt, és meglátta benne a szimbólumot.

Férfiak! Embertársaim! Ti sose kerüljetek ilyen helyzetbe!

Tovább olvasok
Playboy Nagyinterjú - Faludy György

Egy világpolgár vallomásai.

Amerika nyomában a 66-os úton

Sárga felezővonallal felkent végtelen utakról álmodozik az, aki az Egyesült Államok fénykorában készült filmeken nevelkedett és titkon reméli, az elveszettnek hitt utak a mai napig életre szóló kalandokat rejtenek.

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Egyéves előfizetés (10 lapszám) 9950 Ft helyett csak 4950 Ft, így lapszámonként csupán 495 Ft.

Csak 4950 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem