A nagy finálé

hbo,hbo go,trónok harca,game of thrones
Előfizetek

Mitől lett ekkora durranás a Trónok Harca?

Léteznek drága sorozatok, vannak bonyolultak, akadnak kegyetlenek, és a szex sem ritka a tévében. Akkor mégis miért pont a Trónok harca lett a legnépszerűbb mind közül? Megpróbáljuk megfejteni a titkát.

Nem hadonásznék szipkás cigarettával egy belvárosi garzon konyhájában azt ismételgetve, hogy tévétörténeti jelentőségű, de ha egy világ sok munkával ennyire ki van dolgozva, és százmillióan látják és imádják, akkor az megkerülhetetlenné válik. Kisebb-nagyobb dózisban másolni fogják a következő években, inspirálódnak, vagy csak lopják, és hatással lesz és van mindenre. Akár a sorozatkészítésben, akár abban, hogy mibe érdemes egy-egy tévétársaságnak dollármilliókat fektetni. A Trónok harca magasra teszi a lécet, például nyert egy csomó Emmyt, a világ majdnem összes országában megy, és jó darabig a siker mérőszáma lesz.

trónok harca,cgisárkány

Elég bonyolult, hogy értsd

Könyveken és évadokon keresztül épült a Trónok harca univerzuma, amely egyszerre kidolgozott és szabad, bonyolult és követhető, kegyetlen és …kegyetlen. Röviden összefoglalva ez lehet a siker titka, és George R.R. Martin, illetve a könyveit feldolgozó HBO valószínűleg jól érezte az elmúlt években, hogy egy mélyen kidolgozott világból mennyit kell adni a nézőknek. Ha túl bonyolult a sorozat, a rajongók imádják, de nem válnak a világméretű hájp magjává. Ha túl egyszerű, mindenki megérti, viszont nem lesz, aki rajongjon, nem lesz, aki fűtse a témát.

Olvasd el ezt is!
Olvasd el ezt is! Ennyit ér a trón

A napi szappanoperákhoz nem készül részenként ezer kibeszélőcikk, amelyekben mindent észrevesznek, összekapcsolnak, elemeznek és imádnak. Néha jólesik elolvasni, hogy vajon mekkora a bemutatott világ, ha a fővárosból az északi területekre egy hónap az út szekéren, vagy milyen lehetne az ideális államforma, vagy milyen fizikai jellemzőkkel rendelkeznek a sárkányok. Néha pedig jó azon dühöngeni, hogy felnőtt emberek miket számolnak ki elképzelt világokkal kapcsolatban. Legyünk elnézőek, mindkettő hozzátartozik a rajongáshoz, és közben ez is csak sikeresebbé teszi a sorozatot.

trónok harca

A rajongók sokat hozzátesznek a sorozathoz, de ők is kapnak. A producerek hol jobb, hol rosszabb érzékkel figyelik, mit gondolnak a véleményvezérek egyes szálakról, és néha megadják nekik, amit akarnak – igaz, olykor évekkel később. Normális ember néz sorozatot azért, hogy évekig figyelje az elszórt utalásfoszlányokat, hogy igazoljon egy-egy nézői elméletet? Nem, de itt rajongókról beszélünk, vagyis bármi megtörténhet. Néha az adott rész intrójában vesznek észre utalásokat, néha egy szereplőt látnak elsuhanni a háttérben, akinek később ugyan nem lesz szerepe, de a tévések így tisztelegnek a könyv előtt, amiből ki kellett vágni a szívszorító, de lassú részt.

trónok harca,törpe terápia

Mire gondolt a szerző?

A legális internet 10 százaléka biztos, hogy a Trónok harcával foglalkozik: egyetlen apró részletről is órákig lehet beszélni, és ez leginkább Martin elképesztő fantáziájának és grafomániájának köszönhető. Rendkívül részletesen ír rendkívül sokat, ami már önmagában sem kevés, de ezek kevés kivételtől eltekintve egymással összefüggő és egymást nem ütő gondolatok. Több ezer percen és oldalon keresztül nem lehet kidolgozatlan karakterekért rajongani és nem lehet 2D-s személyiségek halálát követelni. Ide háttér kell és motiváció. Pszichológusok órákat tudnak tölteni egy-egy főszereplővel, mivel nem egyszerűen feketék és fehérek a karakterek, ráadásul fejlődnek és változnak is, ahogyan a világ változik körülöttük.

Olvasd el ezt is!
Olvasd el ezt is! Utolsó széria

A nézőnek nincs ideje elkényelmesedni, mert a piás bordélyjáróból városvédő stratéga lesz, az aranyhajú szépfiúból érzékeny és megfontolt katona, az ajándékba adott hercegnőből népek vezetője, a régen halott szerelmes királyból kegyetlen és korlátolt barbár. És ha már itt tartunk, az sem elhanyagolható, hogy ezt a világot nem kizárólag férfiak vezetik. Látjuk a legfontosabb nőket akár az első, akár a második sorban, és nem csak gyereket szülnek. Szövik a szálakat, irányítják férjüket, megöletik ellenfeleiket, de ha kell, szexszel érik el, amit akarnak. Ó, igen, a szex. Látni tévében meztelen nőket (és férfiakat), de a Trónok harca ebben is továbbment. Némileg öncélúan, ráadásul az eredeti könyvben nem is volt ennyi nemiség, de nagyon sokszor mutatják meg a szexet, akár prostikkal, akár az ikertestvérek közös gyerekének ravatalánál.

lovasíjász,vérmagyar,trónok harca

Fontos azonban, hogy Martin még nem fejezte be a sorozatot, az utolsó könyv még nem készült el, és nem is siet vele. Könnyen lehet, hogy elfogyott a tinta, de nyolc éve ígérgeti a zárást, miközben egy másik könyvet már írt a témában. A sorozat tehát jócskán lehagyta az eredetit, ami nem gyakori a tévés forgatókönyveknél. A két showrunner, David Benioff és D. B. Weiss tudják, hogyan tervezi az író lezárni a történetet, de egészen más évadonként 1000 oldalból dolgozni, mint egy bögre kakaó mellett elmesélt pár órás beszélgetésből. Az első évadokban rengeteget ki kellett vágniuk a könyvekből, hogy elég feszes legyen a történet, de egészen más kivágni, mint amikor csak vázlatot kapnak az alkotáshoz.

Olvasd el ezt is!

Talán ebben más, mint mondjuk a félig-meddig közeli példa, Tolkien: ő maga is elképesztő világot alkotott A gyűrűk urával, azonban ott az első film forgatására már rég készen volt a teljes könyvsorozat. És ez is izgalmas játék: hiába tudja az olvasó, hogy mi történik egy sorozat első felében, ha csak a tévéből tudhatja meg, mi lesz az utált és imádott szereplőkkel. Az olvasók belementek az alkuba, és ez jót tett a tévéváltozatnak: erős alapot adtak a könyves rajongók, akikre lehet építeni, ha esetleg a tévében nem derül ki minden elsőre, vagy elfelejtenéd, hogy egy jókor mondott keresztnév megerősít egy évek óta lebegtetett szálat. Ez is a megfelelő arányokról szól: nem kell mindent direktben kimondani: elég egy kint felejtett könyv egy homályos rajzzal, az elit rajongók szolgálatba helyezik magukat, és elmondják, miért fontos ez az észrevétlen utalás. A New York Times és a Guardian pedig böngészi a fórumokat, falja a redditet, és a vetítés után 12 órával már az egész világ tátott szájjal olvassa a mainstream sajtóban, hogy miért látták azt a tőrt, amit nem láttak.

nomád népek,trónok harca

Kegyetlen valóság

Martin elképesztően kegyetlen a szereplőivel, és nincs senki biztonságban. Onnan lehet tudni, hogy egy karakter (mindenki számára) fájdalmas halált hal, hogy egyre jobban megkedveled. Fejlődik a karaktere? Bumm, hullik a fej. Valami csapás érte, de feláll és megerősödik? Bumm, elveszít még egy családtagot. Azt hinnéd, hogy túlélte? Nem, mégsem. Megúszta a kamasz lány a házasságot a római császárról mintázott őrülttel? Egy még kegyetlenebb gyilkost kap társul. Az említett pszichológusok szerint mindenki várja, hogy a jók megússzák, a rosszak pedig elnyerjék a büntetésüket. Ez fontos része a rajongásnak, hiszen a belső igazságérzetünk diktál valamit, miközben valami mást lát. Ezért nincsen Dallas Jockey nélkül, ezért kellenek a rabszolgatartók, és ezért tud olyan piszok unalmas lenni egy gyerekmese.

A Trónok harca gonosznak vagy rossznak kikiáltott szereplői viszont fejlődnek, és néha csak azért győznek egy-egy csatában, hogy még fájdalmasabb legyen a következő bukásuk. A könyv és a sorozat is jól vegyíti a sikert és a bukást, ezért a végleges bukásig, a halálig többször járnak fent és lent a szereplők. Ez ad mélységet a karaktereknek, Martin pedig valószínűleg ettől érzi jól magát este, amikor lefekszik aludni. Ahogy Stephen King mondta: „Az emberek azt hiszik, különös ember vagyok. Ez nem igaz. Kisfiúszívem van. Egy üvegben az íróasztalomon.”

white walker,nemúgy,whisky,tyrion,tiryon,nemtudomhogyírják,nemnézem

Mi várható?

Azt már tudjuk, hogy az alkotók teljesen szabad kezet kaptak, s egyre több pénzük van ezt megvalósítani, viszont egyre kevesebb idejük. Nyolc rész maradt, ezért nagyon feszesen kell tartani magukat a meséléshez, mert ha elnagyolják néhány millió ember kedvencének bukását és/vagy pusztulását, akkor az emberek csalódottak lesznek. És ne legyenek kétségeink, rengeteg bemutatni való bukás és pusztulás lesz, nem győzzük majd kapkodni a fejünket, ahogy elvarrják a szálakat. Így is túlélhetik olyan karakterek, akiknek viszont már régen menniük kellett volna, másokról pedig egyszerűen nem tudunk majd eleget. Kevés az idő, és azt tippeljük, hogy nagy lesz a kapkodás, és jobb esetben langyos, rosszabb esetben dühítően ostoba befejezéssel.


Az éj sötét, és tele van iszonyattal, ez a kiadvány viszont exkluzív infókkal, történelmi kitekintésekkel, kulisszatitkokkal, évadösszefoglalókkal, csupa olyan tartalommal van tele, amit így egyben biztosan nem találsz meg máshol.

Ha ez hiányozni fog a polcodról, akkor ne csodálkozz, ha azok az ismerőseid, akik már megvették, letyrionoznak, hiszen ahogy ő fogalmaz, te is csak egy néző leszel: „Egyszer vágtam már fát. Nem is, a fivérem vágta, én csak néztem.”

A magazin maradandó emlék lesz még azután is, hogy a sorozat május 20-án véget ér...

Rendeld meg az elofizetesem.hu/got címen! Ne maradj le róla!

Tovább olvasok
Anna láttán nem marad vér a fejünkben

A szentpétervári modell az orosz Playboy visszatérő szereplője.

A megelevenedett érzékiség

Legszívesebben plakátokra nyomnánk a berlini modellt.

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Egyéves előfizetés (10 lapszám) 9950 Ft helyett csak 4950 Ft. Így most 995 Ft helyett lapszámonként csak 495 Ft! Egyéves elofizetés(10 lapszám) 9950 Ft helyett csak 4950 Ft. 995 Ft helyett lapszámonként 495 Ft.

Csak 4950 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem