A lyukas mobilok érkezése

Huawei Nova 4,punch hole
Előfizetek

Most komolyan adjak egy lyukas képernyőért egy lyukas garast is?

Ismerjük a tech-mesekönyv középső oldalait: a sötétbézs középkor után megváltó Jézusként érkezett egy garbós látnok, aki a tömegek zsebébe tette az internetet és sosem fogadta el azt, hogy valamit nem lehet megcsinálni. Aztán, mivel a vizionárius egy makacs ember volt, elvitte a rák, amit bogyókkal és turmixokkal akart gyógyítani.

Steve Jobs
forrás: Banksy

Majd jött a csávó a sales osztályról, aki korán kel és korán fekszik, nem látnok, de még csak nem is marketinges, szónoknak is szar, csak a számok érdeklik. De milyen hatalmasra duzzadtak azok a számok! Nyilván megérte hinni a sales-esben, hiszen a negyedéves terveket teljesítette, az ötévest pedig túlszárnyalta. De mint mondtam, nem látnok.

Tim cook,apple
forrás: TechRadar

Úgyhogy maradt nekünk A lovag. Ő rajzol. Se nem látnok, se nem sales-es, de bármit megrajzol a marketing-osztálynak. Ha valaki nem hisz neki, mély, búgó hangján elmeséli, miért forradalmi az ötlete, hogy a műanyag dobozból, amin nem látunk át, olyan műanyag dobozba tegyük át a cuccot, amin átlátunk. Aztán legyen lapos! És legyen színes! Nagyon! Minden! De a doboz legyen csak két színű, majd a kompromisszumok miatt három, később elmagyarázom egy fehér háttér előtt, nyugodtan, halkan.

jony ive,banana,banán
forrás: Jony Ive Redesigns Things / Jony Ive redesigns the banana

A lovag egy ideig rajzolt, nagyon szépeket, nagyon jókat. Mint a legjobb tanulóról az osztályban, mindenki róla másolt. Majd a ceruzát szikére cserélte. Bármi, amit addig rajzolt, már nem tetszett neki. Minden túl sok lett hirtelen. Úgyhogy lenyisszantott a hátuljából, egy kicsit az oldalából, egy kicsit az aljából, majd a tetejéből, ahol megcsusszant a kés.

Na, így lett minden retkes mobilon az a borzadály, amit notch-nak, vagy hogy még gusztustalanabb legyen, "szenzorszigetnek" hívunk.

samsung,notch,reklám
forrás: Samsung

Unalmas, hogy mérvadó fejlesztések helyett bármit csinál a Palo Alto-i gyümölcsös, mindig mindenki elhiszi neki, aztán annyira megszokja, hogy egy idő után nem is érti a lényeget. Bárkit is annyira zavart a néhány milliméteresre vékonyodott karima a kijelző felett, hogy inkább él egy olyan készülékkel, amibe belelóg a semmi? Persze, nem semmi, Face ID. Hagyjuk.

iphone x,notch,apple
forrás: BGR

Ahogy lenni szokott, minden lusta Androidos gyártó (ne feledjük, a piac 75%-át lefedő "többiekről" van szó) elkezdte alaptalanul másolni a hülyeséget, így lett a notch-ból a 2010-es évek Bundesliga-frizurája. Kivéve, akik nem, nekik köszönhetjük a tavalyi év legfigyelemreméltóbb készülékeit, amik vagy motorizáltan, vagy manuálisan, de kitolnak egy szelfikamerát a házból.

oppo find x,oppo
forrás: TechPP

Nem a legjobb megoldás, de legalább valami. Mert az, hogy valaminek kerete van, az mára már elavult. Mondjuk, a világhírű festményeket általában illik keretezni, de egyébként nem kell. Így jött el az a pont, hogy az iPad Pro úgy roppan ketté egy kis markolástól, mint a Tom Cruise bokája a Mission: Impossible forgatásán, háromszáznyolcvanezerért. De legalább vékony és alig van kerete, de struktúrája se nagyon maradt.

A Netflix felhasználók 30%-a mobilról fogyaszt tartalmat, ami eleve ijesztő, de ha azt vesszük, hogy bármilyen alkotásból csak valamennyit látnak, a dolog inkább elszomorító.

Kép
forrás: Reddit

Meg is érkeztünk az idei év nagy újításához: lyukat fúrnak a képbe. Hiszen jobb, mint a notch, kevesebb helyet foglal, azt is inkább az értesítési mezőben, ez már annyira nem zavaró.

De, az. A felesleges hülyeség mindig zavaró.

infinity o,infinity,infinity v

Lyuk érkezik az új Samsung-modellekre, lyuk került az új Huawei Novára és a Honor View 20-ra, persze, az Istennek sem sikerült kicentizni középre.

honor view 20,camera punch hole
forrás: Macrumors

A legtöbb tech-vlogger már kimondta a következő mondatot: "Ha Steve Jobs élne, ezt biztosan nem hagyta volna."

Osztom. Steve Jobs addig csapkodta volna a kiskopasz csillogó buksiját, amíg nem rajzol szebbet. Aztán a pincébe zárt fejlesztőkét addig, amíg nem oldják meg, hogy a képernyő mögé kerüljön minden szenzor - amit valahogy megoldottak az ujjlenyomat-olvasóknál, de a kamera nyilván milliószor bonyolultabb.
Mindenesetre, rajta vannak. Majd jön. Jövőre. Mondjuk.

Addig pedig nézzük a lyukat, mint ha nem telefont tartanánk a kezünkben, hanem félcédulát. És hirtelen azokká is válunk.

Tovább olvasok
Piszok drága Darth Maul

A Solo című Star Wars-filmben újra megjelent a Baljós Árnyak legcoolabb figurája. Nemsokára meg is vásárolhatod.

Az éjszaka hősei

Kik vigyáznak rád, amíg bulizol? Egy mobillal készült film mutatja be őket.

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Egyéves előfizetés (10 lapszám) 9950 Ft helyett csak 4950 Ft, így lapszámonként csupán 495 Ft.

Csak 4950 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem