A férfisport szentháromsága

sport,bede márton,férfisport,elfoglaltság,milyen a férfi,férfiélet,csapatsport
Forrás: Lynda Sanchez / Unsplash
Előfizetek

A férfiak sportolnak. Ez olyan mély igazság, amit nem lehet "Az igazi férfiak meg sportot bámulnak"-jellegű poénokkal elütni.

A férfi sportol, mert szereti, amikor a nő méretes mellizmaira hajtja a fejét és sportol, mert amióta betiltották a gladiátorszakmát, nem tudja ennél jobban kielégíteni a keblében élő versenyszellemet. Még azzal sem, ha a lehető legtöbb nő fejét vonja a méretes mellizmaira. A férfi sportol, és kész.

A férfi által űzhető sportok skálája széles, a pingpongtól a síugrásig nagyjából minden belefér. E cikkben viszont azt fogjuk megtanulni, hogy ezek a férfisportok egytől egyig három csoportba sorolhatók, annak függvényében, hogy milyen típusú élményt nyújtanak a férfinak. Mármint az izomhúzódáson, a teniszkönyökön és az állandóan büdös ruhákkal teli szennyestartón túl.

A férfisportok első csoportját a csapatsportok képezik. Magyarországon ez jellemzően focit jelent, de állítólag léteznek hazánkban férfiak, akik kosárlabdázni, vízilabdázni, sőt, jégkorongozni gyűlnek össze. A csapatsportélmény nagyjából azt a funkciót tölti be a férfi életében, amit egykor a háború. Vagyunk mi, vannak ők, és nagyon reméljük, hogy erről a szent pályáról csak mi vonulunk le élve.

rögbi,sport
forrás: Quino Al / Unsplash

Akárcsak a háború, a csapatsport is közösségi élmény. Aki jár a haverokkal focizni, pontosan tudja, hogy maga a játék is élmény, győzni meg pláne, de ami azon túl vagy az előtt van, legalább olyan fontos tápláléka a férfiléleknek.

Nem is lehet teljes a focimeccsélmény, ha az előtte való szervezkedés közben a közös e-mail listán valaki nem mondja le a hétvégi játékot valami egészen nevetséges kifogással, hogy aztán a többiek körülbelül hatvan levélen keresztül gyalázzák, és próbálják kitalálni, hogy a „bocs, vidéken leszek” mögött valójában mi áll: gyermekzsúr vagy aranyérműtét.

A csapatsportokat a legtöbb férfi által űzött szinten tulajdonképpen inkább csordasportnak kellene nevezni, a csapatsportozást pedig meghagyni annak, amit tévében néz az ember. A meccs előtt a helyszínre szállingózók közös siránkozása azon, hogy ki mennyire másnapos, nem igazán csapatszerű. A három csúnya potyagóllal eldöntött meccs után az öltözőben előadott fingásszimfónia, majd az utána közösen lebonyolított sörözés meg aztán végképp nem. Ilyet csak egy férficsorda csinál, nem a Cristiano Ronaldo.

sport,kosárlabda
forrás: Freddie Collins / Unsplash

A csapatsportűzést pedig különösen értékessé teszi, hogy ilyen élménye a nőknek nem nagyon van. Állítólag a progresszív Skandináviában igen, de Magyarországon nagyon-nagyon ritka, hogy egy barátnőtársaság úgy lejárjon csapatsportolni, ahogy férfiak tömegei teszik. A csapatsportélményt a legtöbb nő irigyli tőlünk, és ettől csak még szórakoztatóbb vasárnap délután ötkor közölni otthon, hogy akkor csá, szólít a labda.

A férfisportok második csoportját a küzdősportok képezik. Nem a szó hagyományos értelméről van itt szó, hanem minden olyan sportról, amiben meg kell küzdeni valakivel. Igen, ide tartozik a karate, a dzsúdó és a boksz, de a pingpong, a squash, sőt, egyes értelmezések szerint még a sakk is. Ezek azok a sportágak, amelyek a legjobban pótolják a már említett gladiátorkodást, amit a 21. századra sajnálatosan kipusztított a judeo-keresztény civilizáció és erkölcs.

Kép
forrás: Hermes Rivera / Unsplash

A küzdősportok nem nyújtják azt a közösségi élményt, amit a csordasportok – bár nem kizárt, hogy amennyiben a felek beszélő viszonyban maradtak annak ellenére is, hogy pingpongozás közben az egyik pont után két percet ordibáltak egymással azon, hogy necc volt-e, zuhanyzás után közösen isznak meg négy-öt sört.

Ha a férfi focicsapata gólt kap, és nem ő volt a kapus, akinek a lába között becsorgott egy nevetségesen gyenge lövés, jó eséllyel valamelyik csapattársát fogja hibáztatni. Teniszezés közben viszont felesleges széttárt karral azt ordibálni, hogy „mi a fasznak nem védekezel???!!?”, hiszen nincs kire hárítani a felelősséget. Bár ettől függetlenül azért vannak küzdősportolók, akik széttárt karral ezt ordibálják saját maguknak, a szomszéd pályán játszók legnagyobb rémületére.

A küzdősportok űzése közben a férfi egyedül van, segítség nélkül kell legyőznie ellenfelét. Innét már csak egy kis lépés a férfisportok harmadik csoportja, az egyéni sportoké. Ide sorolunk mindent a futástól a gyúráson át a triatlonig, amit a férfi jellemzően egyedül csinál.

sport,futás,gátfutás
forrás: Roh Rhy Yan / Unsplash

A küzdősportok és az egyéni sportok között nagyon szűk a határvonal, hiszen egy futó- vagy úszóversenyt, ahol a férfi más férfiak ellen indul, nyugodtan lehet ugyanúgy küzdősportnak nevezni, mint egy teniszmeccset.

És sajnálatos módon egyre gyakrabban találkozni azzal, hogy férfiak, illetve pontosabban „férfiak” közösségi élményt próbálnak faragni az egyéni sportokból. Csapatosan járnak futni és hatosával nyomnak fekve ahelyett, hogy egyedül küzdenének az emelkedővel, a rúddal és persze önmagukkal.

A mindenféle nyomkövető okosappok persze ezt már egyre nehezebbé teszik, de az egyéni sportok leglényege éppen a magány. Ahogy a csordasportok közös ökörködésének is helyet kell szorítani a férfi életében, úgy kell időnek jutnia a magányos farkaskodásra is. (Vajon az állattal együtt űzött sportok, a kutyaszánhajtás és a díjlovaglás a három felvázolt sportcsoport melyikébe illenek?

bede márton,hegedűs márton,sport,izzadás
forrás: Illusztráció: Hegedűs Márton

Kérem, aki tudja a választ, mindenképpen írjon képeslapot!) Az egyéni sportokban a férfi éppen azt élvezi, hogy teljesen egyedül van: nem mással kell összemérnie az erejét és ügyességét, hanem önmagát kell legyőznie futásról futásra és súlyemelésről súlyemelésre.

Ha adhatok egy jó tanácsot, minden férfinak mind a három típusú férfisport rendszeres űzését javaslom. Viszont egyúttal szeretnék mindenkit figyelmeztetni, hogy amíg csak 24 óra van egy napban, ez nem fog menni.

Tovább olvasok
Húzd fel Jézus cipőjét!

A tizenharmadik apostol szerint annak idején Jézussal mindenhová gyalog jártak, ezért nincs kövér apostol. De cipőről egy szó sem esett.

Ünnepelj úgy, mint James Bond!

Pukkantsunk egyet egy negyvenéves évfordulóra!

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Egyéves előfizetés (10 lapszám) 9950 Ft helyett csak 4950 Ft. Így most 995 Ft helyett lapszámonként csak 495 Ft! Egyéves elofizetés(10 lapszám) 9950 Ft helyett csak 4950 Ft. 995 Ft helyett lapszámonként 495 Ft.

Csak 4950 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem