7 kedvenc HOBO-számunk

földes lászló,hobo,dalok,hobo blues band,blues,rock
Forrás: www.hobo.hu
Előfizetek

Márciusi nagyinterjúnk alanya végtelenül gazdag életművet tud a háta mögött. Ebből válogattunk.

Előre jeleznénk: a válogatás teljesen szubjektív. Hét számot tartalmaz, a végén pedig egy filmet a zenekarról, ahol bejátszások és beszélő fejek váltakozva világítanak rá arra, hogy mi a titka Hobo-nak, és korábbi a zenekarának, a folyamatosan változó Hobo Blues Band-nek. De folytathatnánk a felsorolást napestig: a gazdag életmű szinte kifogyhatatlan. Minderről a március végi életműkoncerten is meggyőződhetnek a hallgatók.

Hajtók dala

Az 1984-es Vadászat című album legelső, lassú száma. Nagyjából mindenki ismeri – az is, aki azt hiszi, hogy még életében nem hallott egyetlen Hobo-számot sem. A szerencsétlen, alárendelt béta-hím keserű panaszai csendülnek fel a dalban, és a legtöbb férfi érzi azt a kényelmetlen érzést evvel kapcsolatban, hogy „Jaj, csak nehogy rólam szóljon!” A Vadászat egyébként a Hobo Blues Band történetének legerősebb anyaga, tulajdonképpen egy concept album, avagy szvit – a vadászat tematikájára felfűzve. Szól a bonyolult emberi viszonyokról, a pöffeszkedő, kontraszelektált és kisstílű hatalomról, az elnyomásról. A mai Magyarországon aktuálisabb, mint valaha.

Országút blues

A harmadik Hobo Blues Band album, a Még élünk első dala. Az egész lemez elég nyomasztóra sikeredett. Ez a dal a legvidámabb, pedig egy autóbalesetről szól: B elvtárs, miközben titkárnőjét abuzálja, elhalad K. úr, a kisember és családja kocsija mellett, amelyben a család valószínűleg halálos karambolt szenvedett. „B elvtárs” a tervek szerint igazából Brezsnyev lett volna, de ezt a lemezgyár nem engedélyezte. Ma B elvtárson pufimellény lenne, szűk farmer és VIP passz mindenhova. Mindenhova is.

Ki vagyok én?

Kulcs-szám Hobóhoz. A tagadásokon keresztül jutunk el ahhoz, hogy ki is ő valójában. Az 1980- ban megjelent Közép-európai Hobo blues című albumon szerepel. Sajnos, le kell lőjük az egyik poént, amely a számban elhangzik: „Amíg van kenyér, s a disznó kövér / Mondd kit érdekel, hogy ki vagyok én?” Aktuális? Mint a fene. (A „Ki vagyok én?” kérdés gyakran elhangzik a számban. Nagyobb koncerteken erre a közönség mindig bekiabálja, hogy „Hobó!”)

A hetedik

Hobo előszeretettel nyúl József Attilához. Annyira fontos neki, mint a szovjet énekes-színész, Viszockij, vagy a Doors frontembere, Jim Morrison. A hetedik lüktetése adja magát, hogy egy szépen felvezetett, feszültségtől terhes, ritmusos számot készítsenek belőle, amely az eksztázisig fut ki. Önmegfejtős tinédzserek vergődéséhez különösen ajánlott. Valamint felnőtteknek is, akik képesek azon túl is eltöprengeni a világ állásán, hogy például, mi legyen ma a vacsora.

Szerető után ha járnál,
hét legyen, ki lány után jár.
Egy, ki szivet ad szaváért,
egy, ki megfizet magáért,
egy, ki a merengőt adja,
egy, ki a szoknyát kutatja,
egy, ki tudja, hol a kapocs,
egy, ki kendőcskére tapos,
dongják körül, mint húst a légy!
A hetedik te magad légy!

Ballada a senki fiáról

Létezik-e nagyobb hippi-csavargó Francois Villonnál? És van-e a magyar költészetben pimaszabb alak Faludy Györgynél, aki emlékezetből, fejből fordította le a Villon-verseket? (Vagyis tehát: tulajdonképpen átköltötte.) Ha olvasóink közül valaki úgy érzi, szívesen felcsapna csavargónak, magolja be a verset, és énekelje magában, Hobó által megzenésítve. A versbéli figura a szabadság igazi vándora – mert ennek a csavargásnak legalább van tétje, és egy csomó kockázata.

Középeurópai Hobo Blues

Az embernek a szívéig hatol ez a dal. Ott van benne Közép-kelet Európa minden nyomorúsága, és felemelő szépsége. „Mohácson meleg volt, Világoson sötét / Aradon úgy féltem, megléptem mielébb” – akinek ebbe nem borsódzik bele a háta, hát, azzal valami baj van. „Viharban születtem, világ végén alszom / Ne bántsatok engem, mert én nem haragszom!” – hippiség, csavargás, béke, menekülés. Cseppben (jelen esetben egy bluesban) a magyar tenger.

Tobacco Road

Íme, egy jó kis, dühös rythm and blues – a Kopaszkutya című filmből. A mozit Szomjas György rendezte, és mágikusan kapcsolódik benne össze realitás és fikció. A film arról szól, hogy egy agilis, de sikertelen rockbandából egy menedzser majdnem sikeres zenekart farag. A teljes sikerhez hiányzik egy tévéfelvétel, de az persze nem jön össze: a Hobo Blues Band tagjai által játszott Kopaszkutya-zenekar tulajdonképpen a befutás küszöbében esik hasra. A játékfilm erősen szoció-jellegű: fantasztikus hangulati keresztmetszetet ad a pangástól áporodott 80-as évek elejéről – szinte érezzük a büdösét. A zenekar menedzserét amúgy a P-Mobilból ismert Schuszter Lóránt játssza. Felhívnánk a figyelmet a klip vége felé Schuszter autentikus seggvakarására. Hobó amúgy nem nagyon szerette a filmet, mert a zenekart nagyon "levitte kutyába". Az ellenérzést az is táplálhatta, hogy a soundtracket a hatalom dobozban tartotta, és csak a rendszerváltás után jelenhetett meg.

Privát rocktörténet, Hobo Blues Band

Ez meg itt egy hosszabb tévéműsor a kultikus zenekarról.

Földes László HOBO a Playboy márciusi nagyinterjú-alanya.

Tovább olvasok
Playboy Nagyinterjú - Faludy György

Egy világpolgár vallomásai.

Amerika nyomában a 66-os úton

Sárga felezővonallal felkent végtelen utakról álmodozik az, aki az Egyesült Államok fénykorában készült filmeken nevelkedett és titkon reméli, az elveszettnek hitt utak a mai napig életre szóló kalandokat rejtenek.

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Egyéves előfizetés (10 lapszám) 9950 Ft helyett csak 4950 Ft, így lapszámonként csupán 495 Ft.

Csak 4950 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem