20Q - Olasz Renátó

olasz renátó,aranyélet,színész,rendező,interjú,playboy interjú,20 kérdés
Forrás: Ajkai Dávid / PLAYBOY
Előfizetek

Megosztó vagyok, de nálam ez nem egy póz.

Még csak 26 éves, de már jegyzi a filmszakma. Azon felül, hogy játszik, forgatókönyveket ír és rendez, tökéletesen tisztában van nemcsak önmagával, de azzal is, hogy mit is akar az életétől.

1.

Úgy képzelem, lassan annyit beszélsz már az Aranyéletről, hogy a hátad közepére sem kívánod. Napi téma ez a környezetedben?

Sokan megkérdezik persze, hogy: „Na és mi van az Aranyélettel?” Idén volt egy sajtóesemény a bemutató előtt, ahol összegyűlt néhány újságíró és ott helyben válaszoltunk mindenre. (Az interjú még a harmadik évad bemutatója előtt készült – a szerk.) De igen, előfordul, hogy ez a téma.

2.

Pontosan hogyan kerültél oda? Köztudott, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetemen a tanárok nem igazán preferálják, hogy a diákok külsős produkciókban szerepeljenek.

A komplett osztály elment a castingra. Ez már harmadik végén történt, akkor ebből már nem volt gond, és egyébként is nyári forgatás volt, vagy lett volna. Eredetileg az egyik osztálytársamat, Rujder Vivit hívták el, de végül úgy alakult, hogy ment az egész csapat.

3.

Készültél rá bármit?

Egy fenét! Életem talán második castingja volt, teljes nyugalommal mentem oda, számomra ennek akkor nem volt túl nagy jelentősége.

4.

És a Színművészeti Egyetemre? Egyértelmű volt, hogy ott a helyed?

Máté Gábor neve nagy hívószó volt, hozzá kéne járni, ez volt a végső cél. Egy Máté Gábort, érted, na azt nem lehet kihagyni. Annyit hallottunk a gimnáziumban erről a helyről, hogy itt éjjel-nappal a színház a központ. Egy dolog volt biztos, hogy én ezzel akarok foglalkozni, semmi mással.

Olasz Renátó,színész,aranyélet,mádai vivien,playboy interjú
forrás: Ajkai Dávid / PLAYBOY

5.

És ha ez nem jött volna össze?

Nem volt B-terv. Várj, de mégis: bejelöltem a film szakot Egerben, de csak azért, mert volt egy srác, aki azt mondta, hogy itt egész nap filmeket néznek.

6.

És te egész nap filmeket nézel?

Napi egy filmet biztos, hogy megnézek, a legkülönbözőbb stílusokban. Tegnapelőtt például egy Antonionit néztem, előtte egy Spike Lee-t, szóval elég színes a paletta.

7.

Így már érthető, miért az általános iskolában csináltad az első filmedet.

13 éves voltam. Görkoriztunk és először görkoris videót akartunk csinálni. Aztán kicsit továbbgondoltam, hogy inkább csináljunk egy filmet. Abban az időben olvastam A Pál utcai fiúkat, és akkor beugrott, hogy legyen film is, meg a görkoris vonal is.

8.

Egy görkoris Pál utcai fiúk?

Igen (nevet), de ez persze csak a kezdet volt. Végül elhagytuk a görkorit, és csináltunk egy filmet, ami soha nem lett megvágva, de le lett forgatva. Én voltam a rendező, az író, a vágó és Nemecsek is.

olasz renátó,színész,interjú,playboy
forrás: Ajkai Dávid / PLAYBOY

9.

Tulajdonképpen te voltál maga a film. Hogy látod, kell választanod a felsoroltak közül?

Láttam egyszer egy régi hollywoodi blockbustert, ami elgondolkodtatott. Egy autószerelő csávóról szólt, akinek volt egy autója, amit tíz évig építgetett, és ez volt az ő beteljesült álma. Egyszer aztán mégis eladta, amikor pedig megkérdezték tőle, miért, azt válaszolta, hogy mert beleszeretett egy nőbe, és az embernek az életben csak egy szerelme lehet.

10.

És neked mi a szerelem?

Hogy a színészet vagy a rendezés? Nekem összefér a kettő. Nem gondolom, hogy választanom kellene. Woody Allen is ezer dolgot csinált.

11.

Jogos, de manapság sokszor megkapja az ember, hogy inkább egy dologra összpontosítson, és abban legyen nagyon jó.

Én az energiámat ezer felé fordítom, mégis ugyanaz a végcél: színház vagy film. Rendezni szeretek, olvasni szeretek, írni, fotózni, filmeket nézni szeretek. Nekem ezek kielégítik a vágyaimat. De közben meg, ha van egy munka, azt imádom csinálni. Az Aranyéletet például nagyon szerettem forgatni, vagy Szegedért is rajongtam.

12.

Tavasszal mégis eljöttél a Szegedi Nemzeti Színháztól. Miért?

Eljöttem, de három bemutatóm volt ott, és imádtam mindhármat. Igazgatóváltás volt, nagyon ködös a történet, igazából a mai napig nem tudjuk a pontos okokat.

ajkai dávid,olasz renátó,mádai vivien,playboy,playboy interjú,aranyélet,hbo
forrás: Ajkai Dávid / PLAYBOY

13.

Megéled ezt a fajta ismertséget, amit az Aranyélet hozott?

Jólesik, de egyáltalán nem központi kérdés. Ennek a fotózásnak például kimondottan örültem, vagy annak, hogy Tasnádi István elhívott a filmjébe az Aranyélet miatt. De azok a dolgok, amik igazán fontosak voltak, sosem a sorozat miatt történtek. Szegedre sem azért hívtak és a barátaim sem azért vannak mellettem, mert szerepeltem benne. Közben meg azt érzem, hogy Dyga Zsomborral vagy Thuróczy Szabolccsal sem azért lettünk barátok, mert olyan jó voltam a sorozatban, hanem azért, mert valójában tényleg megtaláltuk egymást.

14.

Azt olvastam rólad valahol, hogy rendezőként egy állat vagy.

Vagy az van, hogy valaki szeret, vagy az, hogy valaki nem szeret. Megosztó vagyok, de nálam ez nem egy póz. Az a célom, hogy kisajtoljam az emberekből azt, hogy jobbak legyenek, van, aki ezt magára tudja venni. Stork Natasa és Nagy Zsolt mondta ezt rólam, akikkel imádtam együtt dolgozni, és ez kölcsönös volt, tehát ezt ők pozitív értelemben értették, és ez valójában jólesett. Az állat nekem azt jelenti, hogy ösztönös.

15.

Az, hogy ma ezt csinálod, amit, a személyes maximalizmusodnak vagy az Aranyéletnek köszönhető?

Az Aranyélet igazából szerencse – az, hogy megkaphatsz egy ilyen szerepet, nagyjából 80 százalékban ezen múlik. Az, hogy felvettek az egyetemre, már nem feltétlenül. Ott egy nagyon tehetséges osztály jött össze. Másrészt tudok olyan is lenni, hogy egyáltalán nem foglalkozom semmivel – lusta vagyok és csak azért sem csinálom, keresztbe teszek magamnak –, tehát van bennem egyfajta önsorsrontó hajlam is. Az egyik legrosszabb tulajdonságom, hogy hajlamos vagyok azt hinni, hogy nekem nem kell tennem semmit, de ez nem elszállás: legalább 14 éves korom óta így van. Ezért jó, ha kapok néha valakitől egy pofont és rájövök, hogy ez nem így van. A szüleim, a mestereim és tanáraim is arra tanítottak, hogy dolgozni kell.

16.

Volt olyan, hogy valakinek vissza kellett rántania?

Volt. De valójában nem azért, mert elszálltam volna, hanem mert elhittem, hogy nem kell tennem azért, hogy lehetőségeket kapjak. Olyan is volt, hogy ez emberi kapcsolataimban nyilvánult meg.

olasz renátó,aranyélet,hbo,hbo go,interjú,playboy,playboy interjú
forrás: Ajkai Dávid / PLAYBOY

17.

Első blikkre azt gondolnám rólad, hogy talán hosszabb ismertség után meg tudsz nyílni, de alapvetően inkább távolságtartó vagy. Ez tudatos?

Egyáltalán nem tudatos. Nyíltszívű embernek tartom magam, de nagyon zárkózottnak is. Van bennem távolságtartás. Valahogy félek az intimitástól – már nem szexuális értelemben –, de valahogy ezért is szeretek rendezni, mert az egy közvetett dolog. Nagyon szeretek megölelni valakit, akit szeretek, de félek is ezektől az ölelésektől. Önemésztő melankolikus ember vagyok és közben ez az egész párosul egy tök jó humorral szerintem, és az is fontos, hogy nyíltan beszéljek dolgokról.

18.

És a csajok hogyan viszonyulnak hozzád? Tudom, hogy tudatosan nem beszélsz a magánéletedről, de volt, hogy kaptál rajongói ajánlatot?

Hát volt ilyen, de úgy vagyok vele, hogy nem én tetszem nekik, hanem a Miklósi Márk (Olasz Renátó karaktere az Aranyéletben – a szerk.), akivel én – megjegyzem – három szót nem tudnék beszélgetni, így az ilyen ajánlatokra természetesen nemet mondok.

19.

Mert kapcsolatban élsz. Lehet tudni, mióta?

Nem… Egyébként két éve. (nevet)

olasz renátó,playboy,playboy interjú,interjú,aranyélet,hbo,sorozat,miklósi márk,milfhunterz
forrás: Ajkai Dávid / PLAYBOY

20.

És hol van Olasz Renátó 10 év múlva?

Filmeket akarok csinálni egy olyan alkotócsapattal, akikkel jó dolgozni. Emberekről és embereknek beszélni, értéket közvetíteni. Szeretném, hogy azért nézzék meg ezeket, mert ez jó és szól valamiről. Mint például Ken Loach, akinek olyan filmjei vannak, amelyek a szívemhez szólnak. Ilyen a mostani projektem is, amiről egyelőre nem árulhatok el sokat, de nagyon szeretném, hogy megvalósuljon, és mire ez az interjú megjelenik, már tudni fogom, hogy ez lehetséges-e.

Tovább olvasok
Anna láttán nem marad vér a fejünkben

A szentpétervári modell az orosz Playboy visszatérő szereplője.

A megelevenedett érzékiség

Legszívesebben plakátokra nyomnánk a berlini modellt.

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Egyéves előfizetés (10 lapszám) 9950 Ft helyett csak 4950 Ft. Így most 995 Ft helyett lapszámonként csak 495 Ft! Egyéves elofizetés(10 lapszám) 9950 Ft helyett csak 4950 Ft. 995 Ft helyett lapszámonként 495 Ft.

Csak 4950 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem