20Q - Leonardo DiCaprio

leonardo dicaprio,leo dicaprio,dicaprio,leo,oscar-díj,a visszatérő,egy kosaras naplója,scorsese
Előfizetek

"Jó filmeket forgatni valódi művészet."

Legutóbbi filmjében, A visszatérőben egy züllött prémvadászt játszik az immár Oscar-díjas színész. Leonardo Dicaprio a komfortzónából való kilépés fontosságáról is mesélt a Playboynak.

1.

Zilált szakállnövesztés, fürtökben lógó haj és a szabad természetben való élet más vad fickókkal együtt: A visszatérő forgatása megerősítette férfias oldalát?

Úgy éreztem magam, mint egy kőkorszaki ember és egy hegymászó ötvözete. Egy prémvadászt játszani az 1820-as évekbeli elvadult Amerikában, az egy dolog. De ezt a prémvadászt Alejandro González Iñárritu rendezésében megtestesíteni egy teljesen új, magasabb szintre emeli a feladatot.

2.

Mi a helyzet a mexikói filmkészítővel?

Minden jelenetet a szabadban forgattunk, nem stúdióban, természetes fénynél és változatos időjárási körülmények között. Nekem mint színésznek ez időnként a legextrémebb tapasztalat volt, amit munkám során átéltem.

3.

Felfedezett némi szadista hajlamot a rendezőben?

Alejandrónak nagyon világos elképzelése volt, amitől senki és semmi sem térítette el.

4.

Milyen konkrét helyzeteket kellett átélnie?

Hol is kezdjem? Körülbelül 40 olyan jelenet volt, amely már-már emberfeletti erőfeszítést igényelt tőlem. Jeges folyóban úsztam, vegetáriánusként nyers bölényhúst ettem és egy igazi állattetembe feküdtem, hogy felmelegedjek. Folyamatosan vacogtam, dideregtem, mivel Kanada egyik legtávolabbi vidékén forgattunk, jeges szélben és mínusz 25 fokban. Alejandro Iñárritu sokat követelt tőlünk, de ez láthatólag szépen kifizetődött.

5.

Azt híresztelik, néhány stábtag be is dobta a törölközőt az extrém munkakörülmények miatt.

Volt néhány távozó, de a csapat nagy része megmaradt a fedélzeten, és közreműködtek abban, hogy Hollywood történetének egyik legszokatlanabb filmjét forgassuk le. Minden vita, minden probléma és minden káromkodás, amit időnként az erdőben üvöltöttem, elfelejtődik, ha az emberek megnézik a filmet. Ez egy újfajta alkotás a moziban: nem tipikus játékfilm, hanem szinte dokumentumfilm. Alig beszélek a szerepemben. Az idő túlnyomó részében egyedül vagyok a vadonban és küzdök a puszta túlélésért.

Olvasd el ezt is!

6.

Most már gyufa nélkül is tud tüzet csiholni?

Nem csak azt: egy prémvadásztáborban megtanultam, hogyan kell állatcsapdát készíteni és az erdőben táplálkozni.

7.

Úgy hangzik, mint egy időutazás, vissza az emberiség gyökeréhez, amikor még vadásztak, gyűjtögettek és a családot a barlangokban etették.

Pontosan így volt. De tulajdonképpen alig van feljegyzés arról, hogy ezek az emberek hogyan éltek korábban. Fotók sincsenek. Hugh Glass prémvadász valóban létezett, de a sorsát csak elmesélésekből ismerjük. Észak-Amerikának sok nyugati területe akkoriban még egy őserdőhöz hasonlított. Ott túlélni – minden volt, csak nem könnyű. Különösképp, ha az embert, mint Hugh Glasst, megtámadta egy medve, súlyosan megsérült és egyedül kellett boldogulnia a szabad természetben. Az olyan emberek, mint ő, egy sajátos fajhoz tartoztak és valóban különleges fickók voltak.

8.

A nők ezt a nyers típust szexinek tartják, nem?

Nem tudom, hogy valóban túl tudnám-e élni a vadont, ezért nem is próbálkozom ezzel pontot szerezni.

9.

Most vérszemet kapott és a barátnőjével gyakrabban utaznak majd el kempingezni?

Nem feltétlenül, de alapvetően én kifejezetten természetkedvelő vagyok. Gyerekként sokkal inkább biológus akartam lenni, mint színész.

10.

Hogyhogy?

Los Angeles belvárosának közelében nőttem fel, tehát a nagyvárosi dzsungel közepén. A tévéből és a moziból már akkor tudtam, hogy teljesen más, természetes dzsungelek is léteznek. És olyan egzotikus állatok, melyeket még sose láttam. Ez nagyon nagy hatással volt rám. Amikor az Imax-filmek divatba jöttek, volt egy film az Amazonasról. Ezután már világos volt számomra, hogy sokkal többet akarok megtudni a természetről és a sokszínűségéről. Időközben voltam az Amazonas vidékén – ami ez idáig a leglenyűgözőbb hely, amit valaha láttam. Sajnos mi, emberek közel vagyunk hozzá, hogy a természetnek ezt a csodáját leromboljuk.

leonardo dicaprio,oscar-díj,interjú

11.

És most ismét győz: Leonardo DiCaprio, a környezetvédő?

Ez a téma egyszerűen foglalkoztat. A környezet elpusztításával a bolygónkon való túlélési esélyünket is csökkentjük.

12.

A természethez való elköteleződésével el tud érni valamit? Vagy akadályokba ütközik, mint sok politikus és aktivista, mert a gyáraknak és a nagy hatalommal rendelkező lobbistáknak nem áll érdekükben, hogy a környezetvédelemmel foglalkozzanak?

Tudom, hogy korlátozottak a lehetőségeim, de hiszek abban, hogy kollektívan el tudunk érni valamit. És ennek néhány jele azért már most is van.

13.

Például?

Az utolsó óra (The 11th Hour) című dokumentumfilm producere voltam, melyben a klímaváltozással kapcsolatban szólaltattunk meg szakértőket, többek között Stephen Hawkingot. Támogatok más aktivistákat is, mint az USA egykori alelnökét, Al Gore-t, aki azért fáradozik, hogy eljusson az emberek tudatáig a téma.

14.

Al Gore sikeres a környezetvédelmi törekvéseivel?

Dokumentumfilmje, a Kellemetlen igazság (An inconvenient truth) 20 évnyi tudományos kutatáson alapszik, ami bebizonyítja, hogyan megy tönkre az életterünk szisztematikusan a klímaváltozás hatására. Ez kötelező film mindenki számára, aki még mindig úgy gondolja, hogy a klímaváltozás csak a tudósok agyréme.

15.

Hogy látja, mennyire rossz a helyzet?

A szakértők 99,9%-a egyetért abban, hogy a klímaveszély valós. Nálam nem arról szól a dolog, hogy a politikusok gondolkodását megváltoztassam. De úgy, mint eddig, nem csinálhatjuk tovább. Foglalkoznunk kell vele végre, ha azt akarjuk, hogy ez a bolygó a jövőben is az otthonunk legyen.

Olvasd el ezt is!

16.

Mit kellene ehhez az egyéneknek tennie?

Én például hibrid autót vezetek, szelektíven gyűjtöm a szemetet, energiatakarékos lámpát használok és minden alkalommal, amikor repülök, fizetek károsanyag-kibocsátási felárat, amiből új fákat tudnak ültetni. Sok apró dolog van, amit mindenki meg tud tenni. Az interneten számos weboldal található, ami ezzel a témával foglalkozik.

17.

Miért nem lesz saját maga politikus, hogy valamit megváltoztasson? Nem Ön lenne az első hollywoodi sztár, aki politikai tisztséget vállalna.

Ehhez túl realista vagyok. A mostani pozíciómban ráadásul sokkal többet tudok elérni, mint a politikai rendszer keretén belül.

18.

Hollywoodi sikere majdnem 25 éve tart. Azért lett olyan korán színész, mert a nőknek akart imponálni?

Tinédzserként arról álmodtam, hogy olyan legyek, mint a képregényhőseim. Ők többnyire kívülállóak voltak, akik a szupererejüknek köszönhetően legyőzték az ellenségüket, és a végén az övék lett a legjobb nő. Tehát amikor színészként felléptem, abban reménykedtem, hogy egyszer majd szuperhőst játszhatok. Az egész reklámokkal kezdődött: tiniként mindent nagyon lazán vettem, és nem mint munkát fogtam fel ezt a tevékenységet. Azóta ez alaposan megváltozott: jó filmeket forgatni valódi művészet. Valóban privilégium számomra, hogy időközben olyan helyzetbe kerültem, hogy kiválaszthatom magamnak a legizgalmasabb szerepeket. Ez egyáltalán nem magától értetődő Hollywoodban.

19.

Egyszer Martin Scorsese-t, akivel öt filmet forgatott, a legfontosabb mentorának nevezte. Mit tanított Önnek?

Marty segített abban, hogy a színészi szakmát újradefiniáljam. Bátorított a nagyobb kockázatvállalásra és hogy legyek nyitott arra, hogy gyakrabban elhagyjam a komfortzónámat, ezáltal megérjek a színészi szakmára. Marty minden közös filmünkkel előrelendített egy kicsit.

20.

Milyen szerepet játszik életében a német rokonság? Nagymamája Vesztfáliában élt – mit jelentett Önnek?

Ő egy csodás hölgy volt, és fontos személy az életemben. Megtanított arra, hogy a kis dolgokat is élvezzem. Erre az erényre és még sok más szokásra, amit tanított, a mai napig szívesen emlékszem. A hollywoodi hétköznapokban mindenképp hasznosak ezek az emberi tanácsok.

Szöveg: Andreas Renner
Fordította: Torma Anett

Tovább olvasok
Anna láttán nem marad vér a fejünkben

A szentpétervári modell az orosz Playboy visszatérő szereplője.

A megelevenedett érzékiség

Legszívesebben plakátokra nyomnánk a berlini modellt.

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Egyéves előfizetés (10 lapszám) 9950 Ft helyett csak 4950 Ft. Így most 995 Ft helyett lapszámonként csak 495 Ft! Egyéves elofizetés(10 lapszám) 9950 Ft helyett csak 4950 Ft. 995 Ft helyett lapszámonként 495 Ft.

Csak 4950 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem