20Q - Jim Jefferies

Jim Jefferies,20q,interjú,exkluzív,playboy interjú,humorista,stand up
Forrás: Playboy / Patrick Maus
Előfizetek

A szólásszabadság élharcosa életművészi karriere csúcsán találta meg a közönségét, néhány kontinenssel feljebb.

A szabadszájú standupos Ausztráliában kezdte, majd Londonba sodorta az élet, végül Los Angelesben kötött ki.
Műsoraival világszerte arénákat tölt meg, az estjeiről készült felvételek nézettsége rendre rekordokat dönt.

Legfrissebb Netflixes show-jában beszél az apaságról, Mariah Carey házáról, Al Paciono-ról és a hipokrita politikusokról. Késő esti showműsora hetente látható az amerikai Comedy Centralon.

1

A Jim Jefferies Show tavalyelőtt debütált. Milyen egy saját talk show-t vezetni?

Találkozhatsz azokkal, akikkel már régóta szerettél volna. Tegnapelőtt interjúztam Noel Gallagherrel. Csak azért szerepel a műsorban, mert ő az egyik kedvenc rocksztárom, ennek ellenére flottul ment a dolog. Beszélgettünk a Brexitről, a #metoo-ról, a fegyvertartásról és az egészségügyről is. Hogy mi a legrosszabb? Sokkal többen cseszegetnek az interneten, mint régebben, amikor a vígjátéksorozatomat, a Legit-et csináltam. Annak idején csak annyit írtak, hogy "ez a műsor nem vicces", az emberek nem nézték azért, mert gyűlölik - most viszont néznek, utálnak és olyanokat írnak, hogy "libernáci". Ez van, ha elmondod a véleményed.

2

2014-ben óriási figyelmet kaptál a fegyvertartásról szóló standupod miatt, ahol megkérted a fegyverpártiakat, vallják be, nem a jogaikért harcolnak, csak szeretik a puskákat és azt hiszik, ettől menők.

Azt szeretem ebben a számban, hogy egy csomó vicces támpontot ad azoknak, akik vitatkozni akarnak ahelyett, hogy egyre idegesebben hivatkoznak a statisztikákra. A Sandy Hook után írtam az egészet, méghozzá elég gyorsan, mert a Legit forgatásán veszekedtem a témáról egy fegyverpárti színésszel. Szerintem pikk-pakk elszállt volna az egész, ha az emberek nem bombáztak volna gyűlölködő levelekkel.

3

A New York Times szerint a "megvilágosodás nyerssége" sugárzik belőled.

Tényleg? Ez kedves tőlük. Bóknak veszem. Nem hiszem, hogy nyers lennék, de szerintem pont emiatt gondolják, hogy az vagyok. Megvilágosodott? Aligha. Filozófikus, talán, de nem világosodtam meg. Nem mondom, hogy ez jó filozófia. Régebben biztos volt Platón, meg a másik faszkalap, akiről senki sem hallott. Valószínűleg, én vagyok a másik faszkalap, akiről sosem hallottál.

4

Úgy tudom, zenés színházzal kezdted a karriered, majd az opera felé kacsintgattál az egyetemen és csak azért hagytad abba, mert tönkrementek a hangszálaid. Ez igaz?

Igen, szerepeltem néhány nyáresti operában, a Rómeó és Júliában és A bolygó hollandiban. Csak a kórusban voltam hátul, tartottam a gyertyát, ahogy mondani szokás. Aztán elcsesztem a torkom, volt néhány műtétem, de nem jött helyre. Néha hazudok arról, hogy színházi végzettségem van, de sosem fejeztem be azt a sulit.

5

Ezek szerint a standup volt a tartalékod?

Nem, mindig is elsősorban humorista szerettem volna lenni. Csináltam a színházat, hogy megfeleljek a szüleim elvárásainak, mert nem voltak elég jók a jegyeim ahhoz, hogy másképp bejussak egy egyetemre. Szteppelni, dzsiggelni kellett és hasonlókat, na abban egyáltalán nem voltam jó. Standupolni akartam, tizenhét évesen kétszer léptem fel egy helyen, ahol felengedtek a színpadra, de 23 éves koromig nem vettem teljesen komolyan.

6

Ennyire rosszul sikerült az első két fellépés?

A második pocsék volt. Az volt a követelmény, hogy legalább az egyik szülődnek el kell kísérnie, ha még nem vagy 18, képzelheted, mennyire tudtam elengedni magam úgy, hogy apám ott ült közvetlenül előttem. Esett az eső. Ahogy hazafelé autóztunk, egyszer csak megszólalt: "Jobb vagy más dolgokban." Szerintem próbálta tartani bennem a lelket, de valójában összetört. Jó volt Perth-ben egyetemre járni, az egy nagyon elszigetelt város, nincs tömve humoristákkal, úgyhogy nagyon gyorsan nagyon jó tudtam lenni - legalább is, ezt hittem. Megszoktam, hogy a színpadon vagyok, egyszer csak fejbe vágott: "Hű, tök jó vagyok ebben!" Aztán elköltöztem Sydney-be, és úgy gondoltam, egész jó vagyok. Átcuccoltam Londonba és jött a felismerés, hogy "oké, esetleg, talán valahogy kibekkelem." Eltartott egy ideig.

7

Úgy hallottam, gyűlölöd a banánt. Neked meg mi bajod van?

Gyerekkorom óta nem nyúltam banánhoz, amióta a bátyám széttrancsírozott egyet az arcomon. Sosem gondoltam azt, hogy "de ennék egy banánt". Nem szeretem a szagát, a textúráját... Nem vagyok válogatós, de többször hánytam már attól, hogy láttam valakit banánt zabálni. Nemrég volt egy sikeres áttörésem: elvittem a fiamat magammal egy két hetes turnéra. Öt éves és nagyon válogatós, az öt vagy hat dologból, amit nyafogás nélkül képes megenni, a kibaszott banán az egyik. Tudom, hogy jót tesz, egészséges és egy repülőn, ha nem kívánja az ebédet, valamit adnom kell neki. Szóval, meghámoztam neki egy banánt, aztán csukott szemmel végighallgattam, ahogy elnyámnyog. Ez az igazi szeretet.

8

Van még hasonlóan meglepő meggyőződésed?

Az Igazából szerelem. Bárkivel képes vagyok összeveszni rajta. Szívből gyűlölöm azt a filmet.

9

Azt mondtad, a közösségi háló arra jó, hogy a legjobbat mutasd magadból, míg a standup pont az ellenkezője: a legrosszabb, húsbavágó élményeid osztod meg újra és újra. Ezek szerint nem vagy oda a közösségi médiáért...

Hát, nem. A közösségi médiától szarul érzed magad, megkérdőjelezed a kapcsolatod, úgy látod, mindenki sokkal jobban érzi magát, mint te. Mindenki csodálatos, te meg nem tudsz elmenni nyaralni sem. Csak azért használom ezeket, mert rám szóltak, hogy muszáj. Az Instagram nem valami hasznos annak, aki úgy néz ki, mint én, úgyhogy inkább Twitterezek, de nem vagyok a gyors, egy mondatos poénok híve, szóval a Twitter sem vált be igazán. Viszont arra jó, hogy néha összevessz valami celebbel.

jim jefferies,interjú,20q,playboy
forrás: Playboy / Patrick Maus

10

Ha átírhatnál egy filmet, melyik lenne az?

A Superman IV. És a Superman III. És a három Star Wars előzményfilm. Sokkal jobbak is lehetnének. Ó, és még valami: Az utolsó Jedik egy kalap szar.

11

Miért nem tetszett?

Az utolsó Jedik és Az ébredő erő egy merő félreértés. A Jedi visszatérben legyőzik a Birodalmat, aztán most hirtelen visszatér? Nem, nem, nem! Mindig van helye és ideje a "jónak". Ahogy a való világban, az erő oda-vissza működik: egyszer a republikánusok vannak hatalmon, majd a demokraták, republikánusok, demokraták. Luke-nak és Leiának kéne vezetni az egészet. Ők a kormány, persze, mostanra egy kicsit korruptak, mert a hatalom korrumpál, ugyebár. Szóval, a Birodalomnak vége, de itt-ott felbukkan néhány elégedetlen rohamosztagos, meg pár kölyök, akik olyanok, mint a neo-nácik. Ők rohamosztagosok akarnak lenni, a régi korok megszállottai. Talán karlengetnek Darth Vader fényképének is.

12

Ugye tudod, hogy most Kylo Ren-ről beszélsz, Adam Driver karakteréről?

Nem. Több jó arc kell, mint rossz. A rosszaknak kisebbségben kell lenniük. Aztán majd fellázadnak, megnyerik a harcukat a jók ellen és megint jöhet egy csata. És mi a fasz történik Snoke-kal? Ki az? Mi értelme volt? Egy kurvanagy hologram, amit elcsesztek azzal, hogy nem csinálták meg belőle a két méter magas, gonosz Yodát.

13

Rengeteg karcos, offenzív viccet sütöttél el az évek során, a nagy részük személyes élményeiden alapul. A Legit egyik karakterét, aki spinális izomatrófiában szenved, az ismerősödről mintáztad, aztán elviccelted azt, hogy Asperger-szindrómával diagnosztizáltak. Változott a hozzáállásod az évek során a témákhoz, főleg a jelenkor atmoszférájában?

Nem. Arról írok, ami történik velem. Nincs gondom azzal, hogy bármiről beszéljek addig, amíg igaz a sztori. Ami meglep, hogy egy csomóan ellopják a történeteim, cikket írnak belőlük, mint ha szó szerint úgy történtek volna, ahogy elmondom. Egy rakás sztorimnak jó, ha a fele igaz. Vagy a 10%-a. Az alapot nézem, elkezdek mesélni, hozzáadok egy sort, elveszek belőle, megnézem, mi működik jobban a színpadon. Aztán hirtelen hatalmasra nőnek a mesék, de ez mind csak szórakoztatás. Amikor gyerek voltam, azt mondták, ADD-m van. Nem lehet manapság valaki csak simán fura? Muszáj diagnosztizálni a személyiséget? Ismerek extrém módon autista embereket, de én nem lehetnék csak simán kínosan kellemetlen? Nem hiszem, hogy megváltoztam volna, vagy bármi változott volna körülöttem. Egy csomóan arra használják ezeket a "betegségeket", hogy kibújjanak a felelősség alól. Nemrég volt egy epizód a "Félig üres"-ben, ahol Larry David seggfejként viselkedett, majd ráfogta egy kitalált betegségre.

14

Azzal is gyakran viccelsz, hogy milyen külföldiként Amerikában élni és elvenni az itteniek munkáját. Van olyan feltörekvő, nem "fehér srác", akit ajánlanál?

Az egyik legjobb író a csapatunkban Curtis Cook, baromi jó standupos, szerintem neki tudnám ajánlani. Michelle Wolf is hatalmas, van egy, az enyémhez hasonló műsora a Netflixen. Sarah Tiana hisztérikusan lenyűgöző. Kelsey Cook is nagyon rendben van.

15

A Jim Jefferies Show talán az egyetlen késő esti beszélgetős műsor, ami nem létezett a Trump-éra előtt. Hogyan hat ez a műsorra?

Nem gondoltam, hogy nyerni fog. Az emberek folyton azt mondják, az egész műsor arról szól, hogy Trumpot ekézem. De ha nem nyert volna, akkor hasonló lenne a helyzet Hillaryvel, vagy bárki mással. Az intézményt ekézzük. Ha a fazon véletlenül csinál valami jót, igyekszem kommentálni, de nem azért, hogy megfeleljek a szavazóinak, hanem hogy megfeleljek magamnak. Mondtam az íróknak: "ő a felelős azért, hogy jól megy a piac? Mert ha igen, nem fogom lebaszni érte." Még ha csak úgy is, hogy elejtek egy apró megjegyzést, mint "mondjuk, rendbe rakta a részvénypiacot és esett a munkanélküliség mértéke..." - muszáj elismerned, ha jól csinálja, akárkiről is legyen szó.

16

Volt bármi a két évad között, amin változtattál volna?

Jó lett volna dumálni valamiről, miután a "segglyuk országok" szegmens kifutott: John Oliver beszélt az ausztrál miniszterelnökről, aki felcsinálta a szeretőjét. Szerintem jól körbe tudtam volna járni a témát.

17

A hazai pálya előnye. Hogy látod, miben változott az esti sáv az elmúlt években?

Sokkal többet foglalkoznak napi politikával. A late-night műsorvezetők ezelőtt soha nem mondtak véleményt, kizárólag humoros formában. Sosem láttad Jay Leno-t sírni egy mészárlás után, Jimmy Kimmelt meg igen. Régebben a nézők rajongók is voltak, "Én Letterman-t nézem!", "Én Leno-ra kapcsolok!", manapság meg egyszer megnézed Kimmelt, aztán Fallont. Azt kell mondjam, anélkül, hogy méltatlankodnék, de John Oliver műsora a Trónok harca után jön, a világ legnépszerűbb sorozata után kezdődik, rögtön. Akik elaludtak a sárkányokon, talán felébrednek Oliverre. Előttem a Tosh.O megy adásba.

18

Nézed a Trónok harcát?

Nem. Megnéztem egy évadot, de nem értettem, mi a francért aggódnak a karakterek. "Ó, most énvagyok a falu királya, vagyunk tizenketten." Egy kibaszott kretén vagy egy erdő szélén, haver. Aztán, ha véletlenül megkedveltem valakit, biztosan meghalt, szóval úgy voltam vele, bassza meg magát az egész műsor. Rengeteg csöcs van benne, de ha csöcsöket akarok látni, veszek egy Playboy-t. Viszont rengeteg szitkomot nézek, most fejeztem be A Goldberg családot és a The Good Place is fantasztikus!

Ezt olvastad már?
Ezt olvastad már? 20Q - Samuel L. Jackson

19

Most néztem meg a klasszikus Norman Lear-szitkom, a One day at a time rebootját. Láttad?

Annyira bizarr, hogy ezt kérdezed, ami azt illeti, Scheider szerepére beválogattak, mielőtt eldöntöttem volna, hogy inkább a talk show-mat csinálom. Ha elvállaltam volna, a karakter egy kissé bigott ausztrál csávó lett volna. Emlékszem, elmentem a meghallgatásra, valami olyan szövegem volt, hogy "ezek a kubaiak jó hangosan tudnak bulizni!", úgyhogy megváltoztattam "ezek az emberekre", hogy egy kicsit kevésbé legyen rasszista. Láttam néhány epizódot, de nem akarok rákattanni, még a végén megbánnám, hogy nem vállaltam el a szerepet.

20

Milyen lenne az életed egy párhuzamos univerzumban?

Egyszerű, könnyű. Valószínűleg sokkal több pénz van a vígjátéksorozatokban és nem kapsz folyton gyűlölködő leveleket. El tudom képzelni, hogy miután visszavonulok, leköltözöm Mauira és csinálok egy délutáni rádióműsort. Nem kell, hogy jól fizessen, csak napi két óra meló, hogy ne dögöljek meg az unalomtól. "Helló, ez a Hazaút Jim Jefferies-zel, nincs forgalom, mert Maui-n vagyunk, menjetek úszni!"

Eredeti szöveg: Devon Maloney


Velük is biztosan jól szórakoznál...

Nézd meg a galériánkat> 10 kép
Varázslatos csajok
Tovább olvasok
Esti mese: hogyan legyél drogdíler

Elengedhetetlen, hogy legyen sütnivalód és szélessávú internetkapcsolatod!

Ki az: szőke, kék szemű és elcsavarja a fejed?

Casey mindent bedob és mindent ledob!

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Egyéves előfizetés (10 lapszám) 9950 Ft helyett csak 4950 Ft, így lapszámonként csupán 495 Ft.

Csak 4950 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem