18 éves a Wikipedia, a legkomolyabb hülyeségek otthona

wikipedia
Előfizetek

Millióknak segít a tájékozódásban, a kutatásban, a vizsgákon, így nyugodtan kijelenthetjük: a Wikipedia a legjobb weboldal, ami valaha létezett.

A Wikipedia 2001 Január 15-én startolt azzal a céllal, hogy kiváltsa a nehéz és nem utolsó sorban drága enciklopédiákat és mindent tartalmazzon, amit valaki valaha tudni akart - és azt is, amit nem.

wikipedia

Mivel az oldalt a felhasználók szerkesztik (és lektorálják), folyamatos viták tárgya, hogy legalább annyira megbízható, vagy elfogulatlan -e, mint az Encyclopædia Britannica. Mondjuk úgy, hogy "hellyel-közzel".

Az évforduló alkalmából következzen néhány "köz"!

New Orleans réme

Jack Robichaux sorozat-erőszakoló New Orleans városát gyötörte a 19. században. A legtöbb áldozata túlsúlyos nő volt. Kreol volt, bár a rendőrség feketének hitte az áldozatai alapján. Jazz-zenészi tehetségét New Orleans-szerte dicsérték, amíg ki nem derültek meghökkentő bűnei.

- állt tíz éven keresztül a Wikipedia-cikkelyben, amit 2005-ben két Saint Louis-i egyetemista posztolt és semmi sem volt igaz belőle.

A kamu polgármester

Chen Fang 2005 februárjában gondolt egyet és bebizonyította, mennyire megbízhatatlan forrás a Wikipedia: feltette az oldalra, hogy ő a milliós kínai város, Yinchuan polgármestere. Biztos elégedett magával: csak hét évvel később esett le valakinek, hogy az állítás fals.

Az ősi ellentét

Még sosem hallottál a Bicholim-összecsapásról? Ennyire unalmasak voltak a töriórák? A Wikipedia szerint a Marátha birodalom és a portugál kolóniák konflikusa (Goa, 1640-1641) rengeteg emberéletet követelt - legalább is annak a fejében, aki kitalálta és feltöltötte a több mint négyezer karakteres irományt az oldalra. Hat évvel később törölték.

wikipedia

Csapj a húrok közé!

A Tillery nevű rockbanda 2005 és 2012 között egyetlen slágerlistás sikert sem könyvelt el, nem voltak őrült, címlapsztorit érdemlő bulijaik. Miután a repülőgépük lezuhant és az együttes tagjai szörnyethaltak, nem sírt miattuk a zenészvilág. Hogy miért? Mert nem léteztek.

Rokonok

A kedvencünk mégis David Spango, aki 2015-ben úgy jutott be az electro-duó, Peking Duk fellépése után a színpad mögé, hogy egyszerűen felírta magát az együttes Wikipedia oldalára, mint családtag.
A bedobóknak ez bőven elég volt ahhoz, hogy minden további nélkül odaengedjék a bandához, akik szerint ez volt "a legbrilliánsabb húzás", amit valaha láttak.

Farzsebkötet

Voltak, akik az elmúlt 18 évben annyira hittek a projektben, hogy majdnem kinyomtatták az egész oldalt - de inkább csak egy elemes zsebkönyvtárt gyártottak belőle.

Boldog születésnapot!


Vele bármilyen lexikont szívesen bújnánk...

Nézd meg a galériánkat> 10 kép
A tetovált lány
Tovább olvasok
Esti mese: hogyan legyél drogdíler

Elengedhetetlen, hogy legyen sütnivalód és szélessávú internetkapcsolatod!

Ki az: szőke, kék szemű és elcsavarja a fejed?

Casey mindent bedob és mindent ledob!

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Egyéves előfizetés (10 lapszám) 9950 Ft helyett csak 4950 Ft, így lapszámonként csupán 495 Ft.

Csak 4950 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem