Vedd le a lábáról: Süss kürtöskalácsot, tálald gyümölcssalátával

Vedd le a lábáról: Süss kürtöskalácsot, tálald gyümölcssalátával
Előfizetek

Télen se tedd el a grilleződ, sőt! Íme a Bergisch BBQ verseny dobogós receptje:

Elkészítési idő:
30 perces előkészítés,
1-1,5 óra fermentációs idő a tésztához és kb. 20 perc grillezés

Ezt a receptet muszáj lesz idén kipróbálnod, ha másért nem is, legalább azért, hogy a téli grillezés örömeit is megismerd. Készíts a grillen forralt bort is, amit iszogathattok közben. Tudod, azt hóesésben a legjobb.

Amire szükséged van az alapanyagokon kívül:

egy gázüzemű BBQ
sütőnyársforgató
sütőfa henger

Hozzávalók a tésztához:

50 ml víz
30 g élesztő
4 evőkanál vaníliacukor
100 ml tej
2 evőkanál darált földimogyoró
500 g liszt
2 tojásreszelt citromhéj (kb. 1/4 citrom)
csipet sóvaj,
éz

Hozzávalók a külső ízesítéshez:

darált földimogyoró
cukor
fahéj

Hozzávalók a gyümölcssalátához:

vaníliás krém (pl: puding)
grillezett gyümölcs
méz
reszelt citromhéj

Előkészítés:

Keverd össze a vizet az élesztővel és a cukorral, és várj, amíg az élesztő el nem kezd dolgozni. Ezután a keveréket feldolgozod a maradék összetevőkkel (tej, mogyoró, liszt, tojás, citrom, só). Az így gyúrt tésztát hagyd kelni.
Míg az tészta kel, elkészítheted a gyümölcssalátát. Válaszd ki kedvenc szezonális gyümölcseidet és vágd őket kisebb (ha van vaslapod) vagy nagyobb (ha rácson készíted) darabokra.
Az ízesítéshez szükséges cukor, mogyoró és fahéj keveréket is előkésztheted, de máshogy is ízesítheted a tésztát, ahogy az ízlésed kívánja. A lényeg, hogy ebbe forgasd bele a tésztát még melegen, közvetlenül a sütés után.

Tipp: terítsd szét egy konyharuhán mielőtt még elkészül a tészta a grillen, erről könnyen felveszi a meleg tészta a cukrozott bevonót.

Miután a tészta kb. 1-1,5 órát kelt, negyedeld el és mindegyiket sodord egy hosszú, körülbelül 1-2 cm átmérőjű csíkra. Ezeket a csíkokat kb. 3-5 mm vastagságban tekerd fel a forgónyársra szerelt sütőfa hengerre.

Tipp: a sütőfa hengert kend be vajjal, így biztosan nem tapad rá a tészta

Sütés

A legjobb, ha a hátsó gázégődet használod, ha van, de ha nem áll rendelkezésre, akkor használhatod az alap gázégőket is, utóbbi esetében használd egyforma magasra tekerve az összes égőt. Melegítsd fel a grillsütőt csukott tető mellett 180-200 C-ra, és tartsd azonos hőfokon végig. Természetesen fedett tető mellett süss. Miközben sül a kalács, felváltva kenegesd folyékony vajjal és/vagy mézzel. Körülbelül 20-30 percig tart a sütés. Akkor lesz készen, ha a tészta aranybarnára sül.
Ha elkészült, szedd le a sütőfa hengert a nyársforgatóról és hengereld bele az előre elkészített mogyorós-cukros-fahéjas keverékbe.
Negyedeld el kalácsot, hogy kisebb "tálakként" szolgálhassanak a gyümölcssaláta számára, ezeket a kis kelyheket helyezd rá a tálaláshoz szánt tányérra.


Ezután grillezed meg a gyümölcssalátát röviden, amíg meleg és kissé karamellizált nem lesz és töltsd a kis kürtőskalács tálakba.


Tegyél egy kis vaníliás krémet a tetejére, csorgasd meg egy kis mézzel. Szórd meg reszelt citromhéjjal.

Forrás: Tectona Grandis Grillshop

Kókuszreszelékbe is hempergetheted
Kókuszreszelékbe is hempergetheted
Itt a fingfarmer, ami még a legsunyibb lapost is semlegesíti

A Shreddies rukkolt elő a hiánypótló ruhadarabbal.

Tolatva állított fel sebességi rekordot az Audi

210 km/h-val repesztett az elektromossá alakított verda.

A sporttörténelem legzsírosabb szerződését írta alá a mexikói bunyós

Megélhetési problémái már nem nagyon lesznek a 28 éves ökölvívónak.

Guinness-rekorder lett a Chelsea középpályása

Cesc Fabregasnál gyorsabban senki nem osztott ki száz asszisztot a Premier League-ben.

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

50%-os előfizetői akció!

Csak 4950 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem