Elkészítési idő:
30 perces előkészítés,
1-1,5 óra fermentációs idő a tésztához és kb. 20 perc grillezés
Ezt a receptet muszáj lesz idén kipróbálnod, ha másért nem is, legalább azért, hogy a téli grillezés örömeit is megismerd. Készíts a grillen forralt bort is, amit iszogathattok közben. Tudod, azt hóesésben a legjobb.
Amire szükséged van az alapanyagokon kívül:
egy gázüzemű BBQ
sütőnyársforgató
sütőfa henger
Hozzávalók a tésztához:
50 ml víz
30 g élesztő
4 evőkanál vaníliacukor
100 ml tej
2 evőkanál darált földimogyoró
500 g liszt
2 tojásreszelt citromhéj (kb. 1/4 citrom)
csipet sóvaj,
éz
Hozzávalók a külső ízesítéshez:
darált földimogyoró
cukor
fahéj
Hozzávalók a gyümölcssalátához:
vaníliás krém (pl: puding)
grillezett gyümölcs
méz
reszelt citromhéj
Előkészítés:
Keverd össze a vizet az élesztővel és a cukorral, és várj, amíg az élesztő el nem kezd dolgozni. Ezután a keveréket feldolgozod a maradék összetevőkkel (tej, mogyoró, liszt, tojás, citrom, só). Az így gyúrt tésztát hagyd kelni.
Míg az tészta kel, elkészítheted a gyümölcssalátát. Válaszd ki kedvenc szezonális gyümölcseidet és vágd őket kisebb (ha van vaslapod) vagy nagyobb (ha rácson készíted) darabokra.
Az ízesítéshez szükséges cukor, mogyoró és fahéj keveréket is előkésztheted, de máshogy is ízesítheted a tésztát, ahogy az ízlésed kívánja. A lényeg, hogy ebbe forgasd bele a tésztát még melegen, közvetlenül a sütés után.
Tipp: terítsd szét egy konyharuhán mielőtt még elkészül a tészta a grillen, erről könnyen felveszi a meleg tészta a cukrozott bevonót.
Miután a tészta kb. 1-1,5 órát kelt, negyedeld el és mindegyiket sodord egy hosszú, körülbelül 1-2 cm átmérőjű csíkra. Ezeket a csíkokat kb. 3-5 mm vastagságban tekerd fel a forgónyársra szerelt sütőfa hengerre.
Tipp: a sütőfa hengert kend be vajjal, így biztosan nem tapad rá a tészta
Sütés
A legjobb, ha a hátsó gázégődet használod, ha van, de ha nem áll rendelkezésre, akkor használhatod az alap gázégőket is, utóbbi esetében használd egyforma magasra tekerve az összes égőt. Melegítsd fel a grillsütőt csukott tető mellett 180-200 C-ra, és tartsd azonos hőfokon végig. Természetesen fedett tető mellett süss. Miközben sül a kalács, felváltva kenegesd folyékony vajjal és/vagy mézzel. Körülbelül 20-30 percig tart a sütés. Akkor lesz készen, ha a tészta aranybarnára sül.
Ha elkészült, szedd le a sütőfa hengert a nyársforgatóról és hengereld bele az előre elkészített mogyorós-cukros-fahéjas keverékbe.
Negyedeld el kalácsot, hogy kisebb "tálakként" szolgálhassanak a gyümölcssaláta számára, ezeket a kis kelyheket helyezd rá a tálaláshoz szánt tányérra.
Ezután grillezed meg a gyümölcssalátát röviden, amíg meleg és kissé karamellizált nem lesz és töltsd a kis kürtőskalács tálakba.
Tegyél egy kis vaníliás krémet a tetejére, csorgasd meg egy kis mézzel. Szórd meg reszelt citromhéjjal.
Forrás: Tectona Grandis Grillshop
Megdöbbentően egyszerű játékká evolválódott a mesterséges képgenerálás.
A Dining Guide, mint hazánk legrégibb gasztronómiai platformja idén először az éttermek kávékínálatára is fókuszál.