Szűz és csülök Esztergomban

vidra péter,esztergom,rózsakert étterem,étterem teszt,kulináris,gasztroteszt,gasztronómia
Előfizetek

Vidra Péter a Playboy.hu-n számos alkalommal örvendeztetett meg bennünket receptjeivel. Az esztergomi séf most a novemberben nyílt Rózsakert étteremben mutatja meg, mit is gondol a vendégátásról.

Mielőtt azonban rátérnénk a dolog kulináris részére, érdemes megemlékeznünk a varázslatos lokációról és az épített környezetről. A Rózsakert az esztergomi Bazilika alatt található, mesés barokk környezetben. Macskakő, ódon épületek – a falak közt akár Krúdy Szindbádja is lődöröghetne jobbra-balra, esztergomi szépasszonyokra és/vagy alkarvastagságú velőscsontokra vadászva. A minimalista, modern épület szervesen kapcsolódik a felújított dzsámihoz és a töredékesen fennmaradt minarethez.

Ez volt anno az Oszmán Birodalom északnyugati csücske, ebből a szempontból tehát fontos történelmi emlék. Az épület mellett ott van még a víztorony, amely a várat látta el ivóvízzel – ezt a renovált középkori szerkezetet a víz világnapján, márciusban avatják fel újra. A dzsámiban múzeum, alatta pedig kávézó található. A közös, várfalakkal szegélyezett udvar pedig mindenféle rendezvényekre, vagy csak szimpla ücsörgésekre is alkalmas lesz, mihelyst beköszönt a tavasz.

esztergom,rózsakert étterem
Mesés környezet: a Duna parton, előtérben a Rózsakert

Az első osztályú besorolású Rózsakert étterem enteriőrje is barátságos. Az ablakok a Dunára, és a túlparton fekvő Szlovákiára néznek – a terasz is nyitni fog a melegebb napokon. A beltér modern, barátságos és letisztult. A borlapon látszik, hogy nagy hozzáértéssel válogatták össze a tételeket. Az üdvözlőfalat sertés rilette, amely Vidra séf saját receptúrája alapján (és saját kovászával) sütött kenyérrel érkezik. A levesekbe bővebb betekintést nyerek, mivel a sajátomon kívül a teljes asztaltársaságtól kunyerálok némi kóstolót.

A tyúkhúsleves tésztabatyuval roppant letisztult, szinte zsírmentes leves. A batyu egy jól megtermett ravioli, csirkehússal és zöldborsóval töltve. A gulyásleves kovászos lángossal akár főétel is lehetne. Valóban megpörkölt, ízletes húsdarabjai magukba zárják az ízeket. A kockákra hígabb pörköltszaftra emlékeztető redukció kerül. Igazán passzol hozzá a lángos. A citrusos sárgarépa-krémleves kecskesajttal ideális esti választás: könnyed, játékos, édes és savanykás, üde nyitány.

rózsakert étterem,sárgarépakrém-leves
Citrusos sárgarépakrém-leves kecskesajttal

Jöjjenek a főételek!

Mivel hobbim a késői fekvés és az álmatlanul forgolódás, miközben hülyeségeket álmodok, ezért aztán a báránycsülköt választottam sonkás tarhonyával. A csülök ízében ott volt minden, amit egy bárányhústól az ember elvár. Erős, de mégsem tolakodó ízhatás. Ha a csülök a cirkáló monitornaszád, akkor a tarhonya sonkás és paprikás íze rajta a sorozatlövő hajóágyú. Jólesett hozzá a 2017-es Takler kadarka.

ecce csülök,esztergom,bazilika,rózsakert étterem,csülök,étel,gasztronómia
Ecce csülök

Mivel úgy éreztem, muszáj beleennem mindenbe, belemartam egy szűzbe is. A sertésszűz zöldfűszeres kéregben őszi zöldségekkel – ez utóbbi, szezonalitását tekintve, nemsokára akár le is kerülhet az étlapról – nemcsak szaftos és ízletes, de vizuális élménynek sem utolsó. A szépen megkomponált tányér igazán szemet gyönyörködtető.

A csirkemell elvileg a világ legsemmilyenebb étele, itt azonban a sütőtökpürével és káposztával feladott tanyasi filé omlós és zamatos. A szarvaspörkölt vargányával, tojásos galuskával külön érkezik, és vagy összekeverjük, vagy szeparálva falatozhatunk belőle. A vargánya nincs felaprítva, így tényleg akkora és olyan, akár egy atomvillanás gombafelhője. Hogy asztaltársaságomat a végső kétségbeesésbe döntsem, belekóstoltam a pusztán kíváncsiságból kikért puliszkába, amit Vidra mester kegyetlenül megküldött francia vajjal – ettől aztán a rusztikus köretnek olyan íze lett, amitől nehéz abbahagyni a falást.

szűzérme,rózsakert étterem,esztergom,vidra péter
Ehol a szűz

És itt még nem volt vége. A Valentin-napnak sajnos, oda, de ez nem tartott vissza, hogy kikérjek egy ruby-csokival megbolondított Valentin-napi desszertet. Amely ugyan korántsem zavarba ejtő módon asszonyi formákat idézett, azonban rétegezettsége és könnyedsége – na meg a mellette tekeredő málnazselé – klassz harmóniát alkotott. A somlói piskóták korongjai némileg szárazak voltak (igen, kitaláltátok, ebbe is belekóstoltam), de ez legyen a legnagyobb baj ezzel a kitűnő, izgalmas és barátságos hellyel. Márciusban újra kezdjük – újra el fogunk ide látogatni, az egészen biztos!

desszert,rózsakert étterem,esztergom,vidra péter
Mire emlékeztet a desszert?

Egy ilyen kellemes étteremhez jó társaság is dukál...

Nézd meg a galériánkat> 23 kép
Édes, mint a juharszirup - Marina Laswick
Tovább olvasok
Koncert mellé: sport!

A legsportosabb fesztiválként is számontartott EFOTT-on idén július 9-15. között 35 féle testedzési formát kínálnak.

Avalon megjött és páros tűsarokkal rúgja be a hétvégét

Bármit is terveztél, egy kicsit még ráér.

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Egyéves előfizetés (10 lapszám) 9950 Ft helyett csak 4950 Ft, így lapszámonként csupán 495 Ft.

Csak 4950 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem