3D-nyomtatott sisakban masíroz a Sváci Gárda

sváci gárda,katonaság,kalap,sisak,harci divat
Forrás: Getty Images
Előfizetek

A vatikáni Svájci Gárda kűrruhája évszázadokon keresztül szinte semmit sem változott.

A Svájci Gárda ősét még a 15. században állította fel IV. Szixtusz pápa, majd az 1503-ban megválasztott II. Gyula pápa saját katonaságot kívánt személyes védelmére és pont kapóra jöttek neki az akkoriban elég keresettnek számított svájci zsoldosok, akik híresen hűségesnek számítottak (a zsoldjukhoz) és szinte bármire hajlandóak voltak - többek közt olyan ruhában flangálni, mintha most ugrottak volna le a Játék Határok Nélkül porondjáról.

sváci gárda
forrás: Getty Images
A csatadivat évszázadokon keresztül szinte semmit sem változott.

A színes bohóc-uniformist 1914-ben véglegesítették, csak apró változtatásokat eszközöltek, mivel feleslegessé váltak a nehéz fegyverek. Miután a vaskalapok kellőképp ellentmondtak a kellemes viselet alapszabályainak (konkrétan megsütötték a napon álldogáló gárdista-kobakokat), tavaly PVC-re cserélték az ikonikus fejfedőket.
Az új sisak a 16. századi előd 3D-szkennelt, pontos mása, egy darabot 14 óra alatt nyomtattak ki egy HP 3D-nyomtatóval. (Az eredeti darabokat közel 130 órán át kellett a helyükre kalapálni.)

A katonaság nem játék
A katonaság nem játék „Macskabaszta vágtában”?

A nyakat is kímélik: az eredeti, 2 kilós koponyavédő új változata csak 570 grammot nyom, visszaveri az UV-sugarakat és szellőzik is.
A védelem ezúttal nem szempont, a harcosok mára már csak a ceremóniákon viselik a vörös tarajos díszkalapot.


Minden nőnek bejönnek az egyenruhás férfiak. Neki is!

Nézd meg a galériánkat> 20 kép
Sabrina Doberstein
Tovább olvasok
Dzsinnie Deal - Az olvasó

Melyik könyvet vigyük magunkkal egy világ körüli utazáshoz? A válasz egyszerű: az összeset, ami érdekel! Szabó Győző rákapott az e-könyv olvasás ízére.

Az USS Intrepid gyomrában

Míg az előző rovatban az USS Intrepid repülőgéphordozón néztünk körül, most leliftezünk a hajó gyomrába.

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

50%-os előfizetői akció!

Csak 4950 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem