Aba-Novák két főműve kerül kalapács alá

Előfizetek

50 év lappangás után kerültek elő a „barbár zseni” festményei

„Ki ez a barbár zseni?” – Kiáltott fel Picasso, amikor 1937-ben kibontották Aba-Novák Vilmos párizsi világkiállításra küldött festményeit. A modern magyar festészet egyik legeredetibb alakjának életművében még mindig akadnak felfedezni valók.
A BÁV novemberi aukcióján 50 év lappangás után kerül kalapács alá Aba-Novák két főműve.

Kép

A virtuóz ecsetkezelésű alkotások a művész életének talán legboldogabb időszakát örökítik meg.
1924-ben egy pesti mosókonyhából költözött a művész és kedvese, Vulkovic Kató a Budapest melletti Zugligetbe. Az akkoriban még szinte érintetlen, vadregényes tájat kusza erdei ösvények szabdalták, amik egy-egy villához, kiskocsmához vezettek. A nyomorúságos körülmények után itt, egy kisvendéglő melléképületében találtak otthonra. A Zugligeti ház című képe tökéletesen festi le azt a hangulatot, ami a 20-as években az erre kirándulókat várta:
"A Zugligetben készült festmények hangszíne egybefogott, kissé fanyar, mértéktartó: kék-zöld-lilás. A sárgák tompák, földesek, tónusban gazdagok. A formák sűrűn, szinte természeti erővel nyílnak ki egymásból. A fény, ha ki tud fogni a sűrű lombokon, bezúdul, káprázatba ejti a szemet. Mikor a művész kiruccan e szűkebb világból, képein megritkul a levegő, tágul a tér, s a csendben születő derűt a fa tövéből harmonikaszó üdvözli." (B. Supka Magdolna, 1966)


Bár ez az új otthon még mindig elég puritán volt, a vendéglő kerthelyisége a bohém összejövetelek, vidám művésztársaságok találkozóhelyévé vált. A művész 1925-ben vette el Katót, friss házasként a kisvendéglő kertjében készítette róla az Olvasó nő című festményét. A képen feltűnő dobermann, Mattioni Eszter festőnő kutyája, aki az Aba-Novák köré gyűlt társaság körébe tartozott. A virtuóz ecsetkezelésű képen Aba-Novák egyenrangú fontosságot tulajdonított a fénytelenített színek és a plasztikus formák egyensúlyának, minden bizonnyal ez a zugligeti képek legkiemelkedőbb darabja.


A négy év megfeszített munka és önfeledt szórakozás után nem csoda, hogy 1927-ben az Ernst Múzeum aktuális csoportkiállítására a művész pazar kollekcióval jelentkezett, melyeknek a fele itt, Zugligetten készült. Nem túlzás azt állítani, hogy a családi idillben festett, izzó színeket árasztó képei alapozták meg véglegesen a hírnevét.

Kép

Aba-Novák Vilmos Zugligeti ház című képe 8 millió, az Olvasó nő 12 millió forintos kikiáltási áron kerül kalapács alá november 10-én, a MOM Kulturális Központban, a BÁV 69. Művészeti aukcióján.
További információk: www.bav.hu/aukcio

Kép
Bella Hadid adventi naptárban szexiskedik

A Love Magazin idén is alulöltözött topmodellekkel kedveskedik nekünk karácsonyra.

Kendall Jenner nedvesen is gyönyörű

Az adventi meglepetések egyik legszebbike a híresen szexi modell

Nézd meg a legszexibb Mikulást!

Dita von Teese minden körülmények között lenyűgöző, ma viszont különösen az!

4 film, ami megríkatja a legkeményebb férfiakat is

Nem vagyunk rá büszkék, de mindenkivel megesik a sírás. Amúgy ezzel semmi gond nincs - a nők nem fognak megutálni és gyengének tartani miatta, feltéve ha nem rendszeresen itatod az egereket.

Öt alapítványnak gyűjtött a Playboy

Ismét sikeresen zárult a Playboy Hero jótékonysági kampány, több millió forint gyűlt össze a résztvevő alapítványok részére.

Fizess elő még ma!

Előfizetek

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Egyéves előfizetés (10 lapszám) 9.950 Ft helyett 50% kedvezmennyel csak 4.975 Ft! Playboy Karácsonyi Akció

Csak 4975 Ft

18
Figyelem
Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!
A későbbiekben ne jelenjen meg ez az ablak, akkor is felnőtt leszek még.
Elmúltam 18 éves
Még nem múltam el 18 éves