Aba-Novák két főműve kerül kalapács alá

Előfizetek

50 év lappangás után kerültek elő a „barbár zseni” festményei

„Ki ez a barbár zseni?” – Kiáltott fel Picasso, amikor 1937-ben kibontották Aba-Novák Vilmos párizsi világkiállításra küldött festményeit. A modern magyar festészet egyik legeredetibb alakjának életművében még mindig akadnak felfedezni valók.
A BÁV novemberi aukcióján 50 év lappangás után kerül kalapács alá Aba-Novák két főműve.

Kép

A virtuóz ecsetkezelésű alkotások a művész életének talán legboldogabb időszakát örökítik meg.
1924-ben egy pesti mosókonyhából költözött a művész és kedvese, Vulkovic Kató a Budapest melletti Zugligetbe. Az akkoriban még szinte érintetlen, vadregényes tájat kusza erdei ösvények szabdalták, amik egy-egy villához, kiskocsmához vezettek. A nyomorúságos körülmények után itt, egy kisvendéglő melléképületében találtak otthonra. A Zugligeti ház című képe tökéletesen festi le azt a hangulatot, ami a 20-as években az erre kirándulókat várta:
"A Zugligetben készült festmények hangszíne egybefogott, kissé fanyar, mértéktartó: kék-zöld-lilás. A sárgák tompák, földesek, tónusban gazdagok. A formák sűrűn, szinte természeti erővel nyílnak ki egymásból. A fény, ha ki tud fogni a sűrű lombokon, bezúdul, káprázatba ejti a szemet. Mikor a művész kiruccan e szűkebb világból, képein megritkul a levegő, tágul a tér, s a csendben születő derűt a fa tövéből harmonikaszó üdvözli." (B. Supka Magdolna, 1966)


Bár ez az új otthon még mindig elég puritán volt, a vendéglő kerthelyisége a bohém összejövetelek, vidám művésztársaságok találkozóhelyévé vált. A művész 1925-ben vette el Katót, friss házasként a kisvendéglő kertjében készítette róla az Olvasó nő című festményét. A képen feltűnő dobermann, Mattioni Eszter festőnő kutyája, aki az Aba-Novák köré gyűlt társaság körébe tartozott. A virtuóz ecsetkezelésű képen Aba-Novák egyenrangú fontosságot tulajdonított a fénytelenített színek és a plasztikus formák egyensúlyának, minden bizonnyal ez a zugligeti képek legkiemelkedőbb darabja.


A négy év megfeszített munka és önfeledt szórakozás után nem csoda, hogy 1927-ben az Ernst Múzeum aktuális csoportkiállítására a művész pazar kollekcióval jelentkezett, melyeknek a fele itt, Zugligetten készült. Nem túlzás azt állítani, hogy a családi idillben festett, izzó színeket árasztó képei alapozták meg véglegesen a hírnevét.

Kép

Aba-Novák Vilmos Zugligeti ház című képe 8 millió, az Olvasó nő 12 millió forintos kikiáltási áron kerül kalapács alá november 10-én, a MOM Kulturális Központban, a BÁV 69. Művészeti aukcióján.
További információk: www.bav.hu/aukcio

Kép
Nem fogod elhinni, mit árul a Jóban Rosszban jócsaja!

Rég hallottunk Novák Heniről, már hiányzott a dögös színésznő!

Madison Ivy teste továbbra is verhetetlen

A művésznő ezúttal egy sportkocsival pózolva mutatott rengeteg bőrt.

Egy pornósztár rangsorolja az összes népszerű szexvideót, amiben hírességek szerepelnek

Az elmúlt 10-15 évben sorra robbantak ki a botrányok az énekesek, színésznők kiszivárgott szexvideói miatt. Mielőtt mindre rákeresnél, előbb olvass egy kicsit tovább, mivel Joanna Angel is elmondja véleményét róluk.

Ég veled, Miguel Ferrer!

Elhunyt a Twin Peaks és a Robotzsaru híres szereplője.

Furcsa szexfétisek, amikre tuti nem mersz rákeresni a neten

Ha szeretnéd kínosabbá tenni a kocsmázós beszélgetéseket, ne menj el a következő érdekes fogalmak mellett.

Fizess elő még ma!

Előfizetek

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Fizess elő 2017-re féláron! Most féláron fizethetsz elő!

Csak 4950 Ft

18
Figyelem
Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!
A későbbiekben ne jelenjen meg ez az ablak, akkor is felnőtt leszek még.
Elmúltam 18 éves
Még nem múltam el 18 éves